Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Domnul mi-a dat o mare încredere în preoți...

Sfântul Francisc de Assisi, în testamentul său, printre alte recomandări, lasă ca moștenire fraților săi ceea ce întreaga sa viață a trăit și mărturisit: credința sa în preoți: "Domnul mi-a dat o mare încredere în preoți..." (FF 112,8), indiferent de modul lor de viață (mai mult sau mai puțin sfânt). Referindu-se la ei, spunea: "Preoți sărăcuți... de aceștia și nu de alții vreau să mă tem, pe ei vreau să-i iubesc și să-i onorez... și nu vreau să consider în ei păcatul, căci în ei îl văd pe Fiul lui Dumnezeu..." (FF 112,9: 113,10-11).

Această sensibilitate o are și sfânta Clara, și nu poate fi diferit, ținând cont de spiritul carismei și idealul evanghelic care îi aseamănă. În "Forma de viață" pe care Francisc o scrie Clarei și celorlalte călugărițe, după ce le expune înalta lor vocație, se angajează față de ele spunând: "...Vreau și promit, din partea mea și a fraților mei, să am față de voi, aceeași grijă specială ca și de ei (FF 139,2).

Pentru Clara această legătură cu Francisc și frații săi este vitală, având nevoie să fie ajutate în trăirea vocației lor, căci așa cum la începutul convertirii ei, Dumnezeu Tatăl i-a inspirat, prin Francisc, modelul și exemplul de a-l urma pe Isus, Fiul său, tot la fel și acum, ba mai mult, frații au această datorie de a le împărți hrana sufletească cuvântului și trupului Domnului (Euharistiei). De aceea Clara, în Regula sa, îi roagă pe frați să nu se retragă de la angajamentul luat, adăugând: "Cerem ca har aceluiași ordin un capelan cu un însoțitor cleric... în ajutorul sărăciei noastre, după cum am avut totdeauna, cu milă, de la sus-numitul ordin al fraților minori; și aceasta din iubire față de Dumnezeu și față de fericitul Francisc" (FF 2817,5-6). În această grijă a fraților față de surori, Clara vede grija și iubirea părintească a lui Dumnezeu față de ea, așa cum o exprimă în mod minunat câteva zile înainte de a trece din această viață: "Cel care te-a creat a revărsat insuflând în tine pe Duhul Sfânt, privindu-te după cum o mamă își privește copilașul său" (FF 3082). Răspunzând la această iubire divină, Clara l-a iubit pe Dumnezeu cu toată ființa sa, cu o iubire neîmpărțită.

În procesul de canonizare, surorile relatează cum Clara "se delecta ascultând Cuvântul lui Dumnezeu,... și cum asculta cu bucurie predicile erudite. Sora Agneza mărturisește cum, "predicând fratele Filip, din Ordinul Fraților Minori, a văzut lângă sfânta Clara un copil foarte frumos care să fi avut cam trei ani. Martora rugându-se în inima ei ca Dumnezeu să nu îngăduie să se fi înșelat, a simțit acest răspuns în inima ei: "Eu sunt în mijlocul lor" (Mt 18,20), dându-i-se să înțeleagă prin acele cuvinte că acel copil era Isus Cristos, care este prezent în mijlocul predicatorilor și al ascultătorilor, când stau și ascultă cum se cuvine. După aceea a mai văzut o lumină strălucitoare care era întru totul roșie, astfel încât părea că arunca în exterior scântei de foc; acea splendoare a înconjurat-o cu totul pe sfânta Clara, acoperindu-i capul...și tot o voce interioară i-a răspuns: Duhul Sfânt va veni asupra ta" (Lc 1,35) (FF 3076). Și când primea trupul Domnului cu multă devoțiune și lacrimi, ca de obicei, Clara însăși mărturisea surorilor: "Domnul mi-a făcut astăzi o atare binefacere, încât nici cerul nici pământul nu ar putea s-o egaleze" (FF 3068).

Exemplul acestor sfinți Francisc și Clara să întărească în noi toți stima, respectul și devoțiunea față de preoți, miniștrii lui Cristos care, după cum spune sfântul Francisc, "De la Fiul preaînalt al lui Dumnezeu nu văd nimic altceva trupesc, în această lume, decât preasfântul trup și sânge al său, pe care doar preoții le administrează la alții" (FF 113,12).

Surorile Clarise

* * *

Ordinul Franciscan este format din trei ordine și fiecare ordin are trei ramuri principale.

- Din primul ordin fac parte toți frații (călugării și preoții) și sunt: Ordinul Fraților Minori; Ordinul Fraților Minori Conventuali și Ordinul Fraților Minori Capucini.

- Al doilea ordin sunt clarisele, la fel împărțite în trei ramuri cu diferite denumiri: Surorile Sărace, Surorile Clarise Urbaniste și Surorile Clarise Capucine.

- Din al treilea ordin fac parte așa-numiții terțiari și toate celelalte institute de viață religioasă, fie feminine, fie masculine, care se inspiră din carisma sfântului Francisc; în mod comun aceștia se numesc Al Treilea Ordin Regular.

Sfânta Clara este sărbătorită la 11 august.

Sr. M. Rozalia


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat