Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Horgești: Un nou GREF - "Aventurile lui PrichinBell"

Multe jocuri, multe activități, animatori și copii: desene, imnuri, personaje, povești, bansuri și foarte multe urlete. Acest lucru se întâmplă prin parohiile noastre din Dieceza de Iași. Copiii așteaptă cu nerăbdare să se adune vara în jurul bisericii sau într-o sală parohială pentru a descoperi noutățile pe care organizatorii GREF-ului le aduc.

Iată că și la Horgești în săptămâna 6-11 iulie 2009 a apărut un nou grup de băieți animatori veniți de la Institutul "Don Calabria" din Răcăciuni care, împreună cu pr. Emanuel Bulai, formatorul lor, s-au îmbrăcat în hainele verii pentru a răspândi copiilor un mesaj: "Atenție, sună clopotele, veniți să-l cunoașteți pe PrichinBell!" Tema propusă pentru GREF-ul 2009 este: "În această perioadă grea în care bat clopotele de criză, există un clopot care bate spre speranță și optimism".

Zi de zi, începând cu ora 15 mulți copii au răspuns la invitație și nu s-au plictisit. Urletele lor erau asurzitoare, dorința de dansa un bans nou sau a cânta imnul: "Aventurile lui Prichinbell" se vedea de pe frunțile lor că sunt interesați.

Surpriza a fost atunci când l-au întâlnit pe PrichinBell, un clopot care deranja GREF-ul, dar care în al doilea moment aducea un cadou: o poveste.

Dorința lui era mereu de a ajuta copiii să înțeleagă sensul clopotelor pe care le ascultăm zilnic (nu vorbim numai despre clopotele din turnul bisericii).

Povestea indica drumul curajului, a statorniciei, perseverenței, speranței. De la povestea olarului la a porumbelului care nu avea curajul să zboare, de la tânărul Joseph care vroia să devină președintele unei mari națiuni la frizerul regelui care a descoperit o comoară: toate au fost interpretate mimat de animatori pentru ai face pe copii să înțeleagă "sunetele mute care totuși se aud în inima lor". Grupele de copii și animatori formate din notele muzicale "bell Do, bell Re, bell Mi ........" au fost toate la înălțime pentru a da dovadă de spirit de grup la jocuri, competiții, scenete și diferite probe artistice.

Căldura, oboseala, setea au fost alături de ei dar bucuria, cântecele, bansurile și jocurile au depășit orice obstacol ce le stătea în față. Cum spunea și pr. paroh Emil Lucaci în timpul sfintei Liturghii de încheiere: ".... Zilele trecute au sunat clopotele de ploaie numai noaptea pentru a vă da vouă prilejul să sunați clopotele voastre, ale GREF-ului".

Spectacolul de încheiere unde avea loc și premierea celor mai bune note muzicale a încheiat săptămâna de GREF cu o ploaie bună afară și multe lacrimi în sala parohială din Horgești. De data aceasta nu a mai fost nevoie să se tragă clopotele.

Băieții animatori din Institutul "Don Calabria" cu greu s-au despărțit de horgeșteni, între timp s-au alăturat și colegii lor care tocmai încheiase GREF-ul la Vladnic. Întregul grup reunit, având încă de cutreierat și parohiile Ciucani, Valea-Mică și filiala Răcăciuni și parohia Fundu Răcăciuni, l-au luat pe PrichinBell pentru a bate clopotele și prin acele zone frumoase mulțumind în același timp de momentele frumoase petrecute în acele parohii.

Promisiunea a fost ca el, PrichinBell-ul să se întoarcă în acele locuri în 2010 cu o altă surpriză.

Pr. Emanuel Bulai


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat