Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Calea regală a providenței

În perioada 4-11 iulie 2009 s-au desfășurat exercițiile spirituale anuale pentru Congregația "Surorile Providenței" (Sf. Alois Scrosoppi) la sediul din Iași al congregației (Șos. Bârnova, 2). Itinerarul spiritual a fost desemnat, condus și susținut de pr. Marius Taloș, SJ.

Sub cuvântul de ordine: "Niciodată fără Dumnezeu, niciodată fără ceilalți, niciodată fără mine", exercițiile spirituale, de esență ignațiană, s-au structurat în forma unei scări a lui Iacob, "care urcă spre Dumnezeu pe măsură ce coboară treptele umilinței". Și fiindcă reculegerea este timpul regenerării proprii, al regăsirii "suflului" care se poate pierde prin exces sau prin lipsă în goana activităților zilnice, în grijile, îngrijirea, îngrijorarea și preocupările fiecărei clipe, ne putem regăsi "ritmul respirației" numai oprindu-ne, pentru a-l recunoaște pe Domnul în har și rugăciune.

Harul și rugăciunea - acesta este "inspirul și expirul" exercițiilor spirituale care recuperează "datoria de oxigen", normalizând metabolismul spiritual. Ceea ce numim "normal" e de fapt minunea existenței: "nu există oameni obișnuiți, nu există oameni muritori - interacționăm cu persoane nemuritoare, noi înșine suntem nemuritori - de aceea ne așteaptă fie bucuria fără sfârșit, fie sfâșierea fără capăt".

Existența, întreaga viață înseamnă legătura între Dumnezeu și oameni: între olar și vasele sale; între Dumnezeu și plante; între Dumnezeu și animale - Dumnezeu ca "bunul păstor" - dar mai ales, înseamnă iubirea fără de cuvinte a Mântuitorului față de noi, felul în care el ne privește și se dăruie fără rest pentru mântuirea celor pe care i-a creat.

Felul în care noi însă îl privim pe Isus, pe care nu l-am cunoscut și nu-l cunoaștem, e drama omului din toate timpurile: creștinismului i se reproșează că e o religie "învechită" și, ca să dureze, ar trebui să se schimbe radical. Dar tocmai aici se afla paradoxul: numele pe care-l auzim cel mai des este al lui Isus, dar criza creștinismului de astăzi se datorează nu faptului că îl cunoaștem prea bine, ci încă nu l-am cunoscut așa cum se arată și se manifestă el cu adevărat. Trei sunt treptele necunoașterii: diavolul îl recunoaște pe Dumnezeu, dar numai ca pe un concurent sau dușman care trebuie eliminat și îl confundă pe Isus cu un om însetat de putere, stăpânire, ambiție; oamenii nu-l cunosc pe Isus și fie îl tăgăduiesc (Petru, dacă l-ar fi cunoscut cu adevărat, nu s-ar fi lepădat de el), fie își bat joc de el (soldații în pretoriu, dar și "drumeții", trecători prin fața crucii Mântuitorului, cei incapabili să se oprească și să-l cunoască pe Domnul după cuvântul Psalmului 45/46); iar cei mai mari sfinți, oamenii cei mai apropiați din viața lui Isus - sfânta Fecioară, sfântul Iosif, nu au reușit să cuprindă în totalitate, până la capăt, imensitatea misterului din brațele lor: "Maică Preacurată, când l-ai văzut pe Pruncul tău în iesle, nu știai ce să-i aduci mai întâi: lapte, sau laudă (...) și recunoscându-l, i-ai adus și una și alta și ai păstrat în inima ta taina de necuprins..." (Roman Melodul). Astfel, omul primește misterul de nepătruns al mântuirii, pe care nu-l înțelege, păstrând în inima sa «taina iubirii nebune a lui Dumnezeu»" (Sfânta Maria Maddalena de'Pazzi).

Pe cât de des pronunțat și necunoscut e numele lui Isus, la fel de des folosit e semnul crucii și la fel de ne(re)cunoscut, ca simbol al mântuirii, dar și al vieții pe care o ducem: binecuvântarea aduce crucea, crucea aduce și este binecuvântarea.

Exercițiile spirituale au început în lumina creației și s-au terminat în lumina mântuirii și inima sfintei Fecioare. Scara pe care ea a urcat la Dumnezeu sunt treptele pe care le-a coborât în umilință și în interiorizarea pătimirii, învățând să renunțe la bucuria mângâierilor atunci când, pruncul crescând, acestea au dispărut din viața ei - pentru a-l găsi însă pe Dumnezeul mângâierilor.

"Și a fost o seară și apoi a fost o dimineață..."

Dacă exercițiile spirituale nu ar fi constat decât în frumusețea, logica și ampla erudiție a temelor propuse și dezvoltate, totul nu ar fi fost decât un exercițiu de inteligență, rațional, uluitor de frumos - dar atât. Ceea ce a călăuzit și a hrănit însă sufletul a fost tocmai ancorarea fiecărei teme propuse în viața zilnică, a fiecărei persoane - privirea și gustul potirului fiecărei vieți în lumina legăturii dintre Dumnezeu și om.

Suflet, răsuflare, aromă, parfum - toate au în limbajul Bibliei aceeași rădăcina. Regăsindu-ne suflul, regăsim armonia vieții în mireasma sfințeniei vieții de zi cu zi, fiindcă "în lumea de astăzi, poate cel mai tare strigă Dumnezeu cu cuvintele oamenilor".

Acesta e glasul care s-a făcut simțit pe tot parcursul exercițiilor spirituale, în armonia mai presus de cuvinte din casa Surorilor Providenței.

Și fiindcă "cea mai mare slavă pe care o putem aduce Lui Dumnezeu este omul viu, exercițiile spirituale au reînnoit chemarea să-l slăvim pe Dumnezeu cu toată viața noastră, întorcându-ne inima spre chipul lui Dumnezeu și spre fața omului".

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat