Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Târgu Ocna: Campus vocațional pentru tinere

Surorile "Slujitoarele Preacuratei" de Parma, comunitatea din Târgu Ocna, timp de trei zile, în perioada 6-9 iulie 2009, au găzduit 32 de tinere din șapte parohii ale Diecezei de Iași, continuând astfel partea a doua campusului vocațional pentru tinere, început în perioada 14-19 aprilie 2009.

Încă din prima zi, tinerele după ce s-au prezentat cu multă deschidere au menționat în scris, motivul pentru care au răspuns invitațiilor primite.

Cităm câteva mesaje de pe bilețelele anonime scrise de tinere, legate de intenția cu care au venit la acest campus vocațional:

- "Eu am venit aici pentru a-mi găsi liniștea sufletească, ca să pot gândi limpede ce voi face în viață, să-mi găsesc vocația. Oare Dumnezeu ce vrea să facă din mine, care va fi vocația mea?"

- "De ce abia după pierderea unei persoane dragi îmi dau seama cât de mult am ținut la ea? Eu am venit aici cu intenția de a descoperi de ce sunt pe pământ și să uit pentru o clipă de casa mea, de familia mea și de suferințele mele".

- "Am venit aici cu gândul de a-mi găsi răspuns la câteva întrebări, de a medita, de a reflecta la tot ce am făcut și ce voi face. Întrebarea care mă pune uneori pe gânduri este: Ce-mi rezervă viitorul?"

Tema acestor zile "Întâlnindu-mă cu Cristos mă întâlnesc și cu mine însumi?" a avut ca scop inițierea tinerelor într-un un dialog adevărat și sincer cu Cristos, pentru a deveni el alesul inimii lor, comoara inimii lor în acest vas de lut care este firea noastră omenească atât de fragilă.

Părintele capucin Romeo Horvat, prin meditațiile sale asupra cetății Damascului, care pentru sfântul Paul a fost "locul întâlnirii cu Cristos", prin momentele intense de rugăciune în jurul sfântului sacrament le-a ajutat pe tinere să învingă frica de a se apropia de Dumnezeu și de a se abandona voinței.

Dacă în prima zi, la nivel de grupuri mici și grup mare, discuțiile s-au concentrat asupra obstacolelor vieții, care împiedică o persoană să facă o alegere justă în viață, a doua zi au fost prezentate diferitele tipuri de vocații spre care o persoană se simte atrasă să se dăruiască: vocația de creștin, vocația la viața de căsătorie, vocația la viața de preoție și vocația la viața consacrată.

A doua zi, tinerele meditând asupra drumului lor în viață plin de urcușuri și coborâșuri obositoare, la 2 km de orașul Târgu Ocna, au urcat pe înălțimile dealurilor ce acoperă mina de sare "Salina", unde au descoperit un mic izvor de apă limpede care le-a răcorit setea, cauzată de soarele dogoritor. Ajunse lângă pădure, într-un loc minunat, la umbră, s-au continuat meditațiile și s-au încheiat cu cântece de laudă adusă Domnului pentru întreaga natură.

În ultima seara, fiecare tânără a modelat un vas din lut pe care l-a adus în capelă, iar în cadrul rugăciunii mariane, cu multă responsabilitate, l-a oferit sfintei Fecioare Maria încredințându-și propria viață ocrotirii ei.

Momentele de recreație nu au lipsit. Jocurile, muzica și dansul au consolidat și mai mult relația de prietenie dintre tinerele fete.

În ultima zi, tinerele au scris din nou pe bilețele anonime, de data aceasta câteva impresii legate de trăirile lor la acest campus vocațional. După părerea noastră, sunt extraordinare. Cităm câteva dintre ele:

- "Mă speria gândul de a deveni soră, dar azi îmi dau seama că în mănăstire viața este frumoasă și nu ai de ce te teme".

- "În aceste zile parcă am renăscut, am mai multă încredere în mine și m-am gândit foarte mult la drumul pe care îl voi urma în viitor".

- "Am învățat că trebuie să fiu mai matură atunci când fac o alegere, fie ea importantă sau mai puțin importantă".

- "L-am găsit pe Isus în timpul rugăciunilor și am descoperit iubirea lui care se revarsă veșnic, chiar și printr-un zâmbet, prin ciripitul unei păsări, prin răsăritul soarelui."

- "Plec din acest loc cu o mare bucurie în suflet deoarece simt că în aceste zile Dumnezeu mi-a vorbit mai mult ca niciodată".

- "Mi-a plăcut adorația și faptul că atunci când ne rugam Tatăl nostru ne țineam de mâini".

- "Doamne, în timpul adorației, am înțeles cum e să iubești pe cineva drag. Eu am înțeles că trebuie să iubesc și eu la fel. Voi împlini voința ta, Doamne!"

- "Doamne, eu plec de aici cu o inimă curată și împăcată".

Mulțumim tuturor preoților care, citind invitația expusă pe acest site pentru întreaga dieceză, luminați de înțelepciunea Duhului Sfânt, au îndrumat spre Târgu Ocna mai multe tinere, pentru a se bucura de acest cadou spiritual. Vă dorim multe haruri, sănătate și un apostolat cât mai rodnic în parohiile sfințiilor voastre.

Surorile "Slujitoarele Preacuratei" de Parma

* * *

Surorile "Slujitoarele Preacuratei" de Parma
Str. Avram Iancu, 21
Jud. Bacău
605600-Târgu Ocna
Tel: 0234/344412
e-mail: amadorni@yahoo.it

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6-9 iulie: Târgu Ocna: Campus vocațional pentru tinere


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat