Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Interviu cu episcopul emerit Mons. Joseph Homeyer

Episcopul emerit Mons. Joseph Homeyer a întreprins, în perioada 6-8 iulie 2009, o vizită în Dieceza de Iași, unde a avut întâlniri cu PS Petru Gherghel și cu ÎPS Teofan, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, în cadrul cărora a vorbit despre importanța Seminarului social, un curs despre doctrina socială a Bisericii și despre posibilitatea implementării acestuia și în România.

Episcopul Joseph Homeyer s-a născut în Harsewinkel (Germania), la 1 august 1929, a studiat teologie catolică și este doctor în filozofie. A fost secretar al Conferinței Episcopilor din Germania, iar, în anul 1983, papa Ioan Paul al II-lea l-a numit episcop de Hildesheim. Timp de cinci ani a deținut președinția COMECE (Comisia Episcopatelor Comunității Europene). La sfârșitul vizitei sale în România, Excelența sa a binevoit să răspundă la câteva întrebări.

• Excelență, mă bucur mult să vă întâlnesc. Pentru început aș dori să vă întreb despre planurile pe care le-ați adus la noi?

Prezența mea aici o datorez înainte de toate ospitalității și amabilității episcopului Petru Gherghel. Mă bucur să vizitez această țară pe care o găsesc minunată și impresionată din multe puncte de vedere. Scopul prezenței mele este acela de a face cunoscut Seminarul social a cărui principală intenție rezidă în familiarizarea cu conținuturile fundamentale ale doctrinei sociale ale Bisericii, care trebuie să-și găsească o aplicație explicită în plan social, în domeniul economic și politic. În acest sens, am ținut să mă întâlnesc cu reprezentații Bisericilor principale pentru a discuta posibilitatea introducerii acestui Seminar și în ambient românesc. Acest lucru îl văd cu atât mai necesar aici, în România, în raporturile dintre Biserica Catolică și cea Ortodoxă, pentru că intențiile teologice sociale ale ambelor Biserici sunt compatibile, iar oamenii așteaptă ca la nivel social acestea să coopereze și să se armonizeze într-un spirit autentic creștin.

• Cui i se adresează la un asemenea curs?

Oricine poate să participe, fie că este elev, student, economist, profesor sau politician. Important este ca participanții să se fie deschiși și interesați de ceea ce spune doctrina creștină cu privire la problemele sociale. În Germania, un rezultat al acestui seminar, ca să mă exprim așa, este fostul cancelar german Helmut Kohl. Accesul și ascensiunea pe care i le cunoaștem în domeniul politic au la bază asimilarea acestui Seminar. Există nenumărați consilieri, primari, oameni implicați în administrație care au frecventat acest Seminar și care iau inițiative în lumina doctrinei sociale a Bisericii. Același lucru cred că se poate întâmpla și în România.

o După cum bine știți, suntem o țară majoritar ortodoxă. Ce credeți despre relația dintre Biserica Catolică și cea Ortodoxă?

După aceste câteva zile petrecute aici, nu pot să am încă o impresie obiectivă. Din discuțiile avute cu episcopul Petru Gherghel, am înțeles că există contacte cu Biserica Ortodoxă. Am discutat cu mitropolitul Teofan cu privire la acest Seminar social și am putut remarca că s-a arătat foarte amabil și interesat de ceea ce intenționăm să facem împreună. Cred că tocmai prin acest Seminar se poate construi o punte, un loc de întâlnire și de punere în valoare a multor lucruri comune.

• Timp de cinci ani ați fost președinte al Comisiei Episcopatelor Comunității Europene (COMECE). Ce misiune v-a revenit în cadrul ei?

Misiunea mea principală a fost acea de a asculta ceea ce episcopii din alte țări spun despre Uniunea Europeană, ce așteptări au, ce critici formulează. De multe ori a trebuit să deconstruiesc eventualele prejudecăți pe care și le formulau unii, cum că Uniunea Europeană e ceva rău în sine, are în vedere doar interesele celor puternici și altele asemenea. În același timp, a trebuit să apăr și să evidențiez însemnătatea creștinismului pentru cultura și civilizația europeană care era pusă în umbră sau insuficient accentuată.

• Anul acesta, după cum cunoașteți, este dedicat Preoției. Am dori, dacă e posibil, să aflăm ceva despre vocația dv.?

Vocația mea? Trebuie să vorbesc de ceea ce a a fost acum mai bine de 50 de ani în urmă. De atunci și până acum, bineînțeles că am putut trăi și experimenta multe schimbări. Începutul vocației mele a fost o aventură. Bunul Dumnezeu pășește pe drumul foarte întortocheate. Eu aveam intenția să studiez medicina și să devin medic. Dar la sfârșitul celui de-al doilea an de liceu am trăit multe decepții și neplăceri, așa încât atunci am început să mă gândesc serios de ce vreau eu de fapt să studiez medicina. Întrebarea care mi-am pus-o a fost: viața mea este pentru a câștiga bani? Mă mulțumește pe mine acest lucru? Îmi amintesc că am luat Noul Testament în mână și l-am citit de la un capăt la altul într-o singură noapte. Am fost tot mai mult impresionat de figura lui Cristos pe care până atunci nu o cunoscusem, nu o percepusem într-o așa manieră. Din evanghelie am observat dreptatea și adevărul care se reflectau în cuvintele lui, faptul că era apropiat oamenilor, că a trăit și a lucrat în numele slavei Tatălui său ceresc. Aceasta m-au fascinat așa de mult, încât mi-am spus: el își caută ucenici care să continue ceea ce a făcut. Eu trebuie să fiu unul dintre ei.

• Având o așa bogată experiență sacerdotală, ce ați recomanda preoților pentru trăirea vocației lor?

Cred că este esențial ca preoții să privească la marele preot, Isus Cristos, să i se încredințeze cu totul lui. Asta înseamnă să citească evanghelia și să o mediteze temeinic, să se apropie de istoria Bisericii și, cunoscând-o, să fie atenți la cel fel de provocări oferă lumea de astăzi și, cel mai important, să se apropie cu sinceritate de Isus și să-l întrebe pe el: Doamne, ce vrei să fac eu ca preot aici și astăzi? Care este așteptarea ta de la mine astăzi și acum? Trăim altfel decât în primul secol creștin. Consider că în istoria noastră se pune pentru prima oară problema nașterii, a întemeierii unei familii a întregii lumii, și de aceea suntem nevoiți să lărgim cât mai mult orizonturile, să creăm apropieri. Foarte important ar fi deci ca de la starea prin care cineva se vede numai pe sine, doar Biserica din propria țară, doar propriul interes să treacă la deschiderea universală. Trebuie să avem o privire care să ajungă la toți oamenii.

A consemnat pr. Cristian Diac

* * *

Iași: Întâlnire cu episcopul Joseph Homeyer


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat