Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Întâlnire cu episcopul Joseph Homeyer

Marți, 7 iulie 2009, în sala de conferințe a Episcopiei Romano-Catolice de Iași a avut loc o întâlnire cu episcopul german emerit Mons. Joseph Homeyer, în cadrul căreia s-a vorbit despre Seminarul Social (Soziales Seminar). Excelența sa a fost timp de cinci ani președinte al Comisiei Episcopatelor Comunității Europene (COMECE) și s-a angajat pentru promovarea și punerea în aplicație a doctrinei sociale a Bisericii în diferitele comunități europene.

Seminarul Social există în Germania din anul 1949 și are ca scop principal cunoașterea doctrinei sociale a Bisericii și implementarea conținuturilor ei în toate domeniile de activitate socială: administrativă, economică, politică. Cei care participă la acest seminar trebuie să ajungă la cunoașterea fundamentelor pe care trebuie construită o comunitate, și anume: solidaritate, dreptate, toleranță, respect reciproc interconfesional.

În primul punct al dezbaterii, Mons. Joseph Homeyer a scos în evidența efortul de a crea inițiative de întâlnire între catolici, ortodocși și musulmani în țările din sud-estul Europei. Pentru țări precum Bulgaria sau România se urmărește crearea unor strânse relații între catolici și ortodocși în primul rând în planul social.

În al doilea rând, a precizat monseniorul, tendința care se constată astăzi este aceea de a plasa religia într-un domeniu privat al vieții. Dată fiind această realitate, trebuie să existe o atenție sporită în prevenirea marginalizării creștinilor atunci când în societate se iau importante decizii cu caracter social, economic, dar mai ales politic. În acest sens, Seminarul Social, care este un curs desfășurat pe o perioadă de 2-3 ani, își propune să creeze acele competențe în creștini care să le permită să insereze în societate elementele doctrinei sociale ale Bisericii: relații interumane bazate pe acceptare reciprocă, toleranță, inițiative sociale bazate pe învățătura lui Cristos. La sfârșitul acestui seminar, participanții primesc o diplomă din partea episcopului.

În Germania s-a putut constata că o serie de politicieni au ajuns să ocupe funcții politice importante tocmai datorită acestui Seminar Social, iar unul dintre cei mai însemnați a fost cancelarul german Helmut Kohl. Sunt actualmente mii de persoane care au frecventat acest seminar și care au responsabilități în domeniul administrativ, mass-media, economic.

În ultimul rând, Mons. Homeyer a menționat că la Craiova a fost deja o întrevedere cu un profesor ortodox în vederea realizării unui asemenea seminar în care trebuie să fie integrate și aspectele principale ale credinței ortodoxe și care să dureze un an. Însă, pentru aceasta, este nevoie de formarea unor formatori care să fie capabili să prezinte în România conținuturile acestui seminar. La sfârșit, episcopul Homeyer și-a exprimat speranța că acest Seminar Social va fi prezent și în România și că prin frecventarea lui se vor putea forma acele competențe capabile să traducă doctrina socială a Bisericii în realitatea societății noastre.

Pr. Cristian Diac

* * *

Interviu cu episcopul emerit Mons. Joseph Homeyer


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat