Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Invitație la conferința "Benedict al XVI-lea sau cum să faci din teologie sufletul creștinismului"

Un papă german după o perioadă de 500 de ani. Joseph Ratzinger nu este un necunoscut și nici un neinițiat. Mai bine de zece ani a activat la Roma într-un sediu central și a fost cel mai apropiat colaborator al predecesorului său, papa Ioan Paul al II-lea, devenit de acum deja legendar. Îndeosebi în Germania, mulți s-au arătat critici față de Joseph Ratzinger, mulți se temeau de o întoarcere reacționară a Bisericii. Totuși, Benedict al XVI-lea i-a surprins pe mulți dintre criticii săi prin modul în care și-a condus oficiul și prin deschiderea sa la dialog. Astfel că mulți oameni se întreabă acum cine este acest om cu mersul umil, dar cu o gândire perspicace.

În apropierea sărbătorii sfântului Benedict, patronul Europei și al papei Benedict al XVI-lea, Episcopia Romano-Catolică de Iași împreună cu Editura "Sapientia" organizează o suită de conferințe cu tema: "Benedict al XVI-lea sau cum să faci din teologie sufletul creștinismului", în diferite centre ale Diecezei de Iași, după următorul program:

- vineri, 10 iulie, ora 19.15, la Iași, în Aula sinodală de la catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină";

- duminică, 12 iulie, ora 12.00, la Suceava, în biserica "Sfântul Ioan Nepomuk";

- luni, 13 iulie, ora 19.15, la Roman, în biserica "Fericitul Ieremia";

- marți, 14 iulie, ora 19.15, la Bacău, în biserica "Sfinții Petru și Paul".

În cadrul conferinței vor fi prezentate și recentele cărți apărute la Editura "Sapientia" dedicate vieții și gândirii teologice a papei Benedict al XVI-lea: "Introducere în creștinism", "Drumul pascal", "Sarea pământului", "Dumnezeu și lumea" și "Benedict al XVI-lea, un portret văzut de aproape". Despre personalitatea papei Benedict al XVI-lea și viziunea sa teologică vor vorbi: PS Petru Gherghel, episcop de Iași / PS Aurel Percă, episcop auxiliar al Diecezei de Iași, prof. dr. pr. Wilhelm Dancă, rectorul Institutului Teologic din Iași, prof. dr. pr. Ștefan Lupu, directorul Editurii "Sapientia", dr. Tudor Soroceanu, din Berlin, traducătorul cărților "Sarea pământului" și "Dumnezeu și lumea", și prof. dr. Anton Carpinschi, de la Universitatea "Al.I. Cuza".

Bilanțul pe care îl face un bun cunoscător al vieții și gândirii actualului papă, ziaristul Peter Seewald, cel care a scris două cărți interviu cu cardinalul Joseph Ratzinger (Sarea pământului și Dumnezeu și lumea) și o biografie a papei (Benedict al XVI-lea, un portret văzut de aproape) este surprinzător: nu Ratzinger s-a schimbat dintr-un teolog reformator și progresist într-un inchizitor dur, ci Biserica și lumea s-au schimbat în jurul lui, cum rar se întâmpla înainte. Ratzinger a fost mereu acela care, cu o perspicacitate profetică, a prevăzut dezvoltările sociale. De la el se așteaptă întărirea Bisericii Catolice pentru secolul al XXI-lea, început de papa Ioan Paul al II-lea. Seewald arată că tocmai papa Benedict al XVI-lea poate să dea curaj și încredere oamenilor din interiorul și din exteriorul Bisericii pentru vremurile ce vin.

Intrarea este liberă. Sunt invitați toți cei care doresc să cunoască mai mult viața și activitatea papei Benedict al XVI-lea.

Pr. dr. Ștefan Lupu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat