Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Doctorat în muzică

Miercuri, 1 iulie 2009, în sala "Symposion" a Universității de Arte George Enescu din Iași a avut loc susținerea publică a tezei de doctorat cu titlul "Vechiul și Noul Testament în oratoriile lui G.F. Händel" a părintelui Florin Spătariu. Prin finalizarea acestei lucrării de doctorat, cu specializarea în dirijat, părintele încununează o muncă îndelungată în slujirea artei și în special a muzicii sacre căreia îi este atât de dedicat.

În afară de Institutul Teologic Romano-Catolic, părintele Florin Spătariu a terminat două facultăți în cadrul Universității de Arte, anume Facultatea de Interpretare Muzicală, secția canto clasic, și Facultatea de Pedagogie Muzicală, cu specializarea dirijat. Începând cu anul universitar 2008-2009, părintele este profesor asociat al Universității de Arte, în cadrul secției de muzică gregoriană; este profesor în cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic Iași; iar din anul 2002, conduce corul catedralei romano-catolice din Iași.

Lucrarea de doctorat prezentată public abordează tema "Vechiul și Noul Testament în oratoriile lui G.F. Händel". Ea tratează genul oratoriu în creația lui G.F. Händel dintr-o dublă perspectivă: teologică cu privire la textul sacru și muzicală, din punct de vedere al transpunerii ideilor sacre în plan muzical, expunând subiecte biblice dinainte și de după Cristos.

"A cerceta oratoriile händeliene - spune doctorandul în prezentarea sa - înseamnă o însușire a unei convingeri: că nu numai conținutul textual, ci și cel muzical este o continuă manifestare a sacrului și transmite idei de credință fundamentale pentru umanitate reflectate într-un mod impecabil în ideile muzicale".

Comisia doctorală a fost formată din distinșii profesori ai Universității de Arte din Iași, Nicolae Gîscă, conducătorul științific al lucrării, Laura Vasiliu, președintele comisiei de evaluare, Mihail Cozmei, și referenzii invitați, Cornel Groza, de la Academia de Muzică din Cluj, și Ioan Golcea, de la Universitatea Națională de Muzică din București.

Amintim că Oratoriul "Messiah", care a fost analizat în această amplă lucrare, a fost interpretat cu succes și în capela Institutului Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași, în februarie 2008, sub bagheta părintelui dirijor Florin Spătariu, astăzi devenit "doctor în muzică", titlu pe care, pe deplin îl merită, alături de mențiunea "Summa cum laude".

Pr. Mihai Budău


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat