Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ioan Maria VianneyPentru ce Ioan Maria Vianney ca exemplu pentru preoți?

de părintele Piero Gheddo*

Este într-adevăr extraordinar că papa, inițiind un An special de rugăciune pentru preoții din toată lumea (19 iunie 2009 - 2010), a proclamat patron și model de imitat un sărman om, bun lucrător al ogoarelor, dar student foarte slab la latină și la teologie. În seminar îl considerau "nepotrivit să devină preot", episcopul lui nu voia să-l hirotonească pentru că era "prea neștiutor", în sfârșit același episcop se convinge să-l facă preot pentru a-l trimite într-un sătuc cu 230 de locuitori, spunând că "măcar va face puține daune"!

Fapt extraordinar pentru că un papă teolog și gânditor rafinat cum este papa nostru Benedict, putea să găsească vreo altă figură ca să ne-o propună nouă, celor 404.262 de preoți ai Bisericii Catolice din toată lumea, și, desigur, nu lipsesc sfinți de înalt și chiar de foarte înalt nivel intelectual.

În schimb îl alege chiar pe Ioan Maria Vianney. Pentru ce această alegere? Pentru că în atâția preoți sfinți ies în evidență multe calități umane: inteligență, știință, autoritate, spirit managerial, leadership, capacitate educativă, genialitate financiară, curaj, etc. În sfântul paroh de Ars nu iese în evidență decât o natură umană foarte săracă, însă total deschisă la harul Duhului Sfânt, care în această mizerie umană a putut să realizeze minunățiile sale, aproape fără a găsi piedici.

Pentru a reînnoi Biserica, Benedict al XVI-lea pornește de la preoți și propunându-l pe sfântul paroh de Ars ca model al nostru lansează un mesaj precis mai ales nouă preoților: trebuie să fim "fascinați de idealul sfințeniei", adică de iubirea și de imitarea lui Cristos. Tot restul contează, însă decizia definitivă ar trebui să fie aceea care-l ducea pe părintele Ioan la o rugăciune continuă, la o asceză uneori eroică, la marea amabilitate și răbdare cu toți, la disponibilitatea de a se sacrifica, la o atare umilință încât să se considere cu sinceritate ultimul dintre preoți, "nevrednic să fie preot".

În afară de asta, sfântul Ioan Maria Vianney a trăit în timpul istoric al Franței post-Revoluția Franceză (1789-1799), caracterizat de ateism practic, obiceiuri delăsate, indiferență religioasă, ostilitate împotriva creștinismului și a Bisericii, într-o atmosferă de "teroare la ordinea zilei" care desigur nu invita la credință și la viața creștină. Adică, practic, ca timpul post-1968 în care încă mai trăim astăzi, însă într-o situație politică-economică-socială și chiar religioasă imens mai bună decât cea din timpul în care a trăit parohul de Ars! Și totuși, cu toate acestea, el a avut o credință și o statornicie în rugăciune așa de profunde și autentice încât l-au dus la sfințenie.

Vedeți că, în special astăzi, a fi preot, misionar, este ca escaladarea unui perete de gradul al șaselea. Se poate face numai cu ajutorul lui Dumnezeu. Iată pentru ce trebuie să vă rugați mult în acest an pentru noi.

*Părintele Gheddo, fost director al "Mondo e Missione" și al Asociației "Italia Missionaria", este întemeietorul agenției AsiaNews. Ca misionar a călătorit în misiunile de pe fiecare continent. Din anul 1994 este director la Oficiului Istoric al PIME și postulator a mai multor cauze de canonizare. Predă în seminarul pre-teologic al PIME la Roma. Este autorul a peste 70 de cărți. Ultima publicată este o carte interviu condus de Roberto Beretta cu titlul "Am atâta încredere" ("Ho tanta fiducia", Editrice San Paolo).

(După Zenit, 1 iulie 2009)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat