Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": Incursiune în istoria Episcopiei Catolice de Iași

Sâmbătă, 27 iunie 2009, în ziua comemorării a 125 de ani de la înființarea Episcopiei Romano-Catolice de Iași, a fost lansată cartea pr. Alois Moraru, Incursiune în istoria Episcopiei Catolice de Iași (1884 - 27 iunie - 2009), apărută la Editura "Presa Bună" din Iași.

Acesta este primul volum din colecția Historia catholicorum Moldaviae, prin care dorim să începem un drum de cunoaștere a istoriei catolicilor din această parte a României, care este încă, în bună parte, un subiect demn de interesul cercetătorilor, întrucât există multe localități care nu au o istorie scrisă. Deși în ultimele două decenii s-a scris din ce în ce mai mult și au apărut monografii ale unor comunități, lipsește încă o sinteză completă a istoriei catolicilor din această parte a țării și sunt încă multe aspecte neelucidate: originea și emigrarea catolicilor, favorizarea / persecutarea lor de către unii domni ai Moldovei, inserarea catolicilor în mediul ortodox (deseori ostil prezenței lor), ocrotirea catolicilor de către unele puteri europene (Polonia, Rusia, Franța, Italia, Austria, respectiv Austro-Ungaria), disputa pentru un protectorat oficial și eficient, înființarea și organizarea instituțiilor ecleziale, viața și activitatea unor personalității etc.

Pentru deslușirea unor situații neclare sau pentru a aduce o rază de lumină asupra unor aspecte controversate, vom încerca să abordăm în studiile care succed acest volum diverse subiecte privind istoria catolicilor din Moldova. Unele dintre ele vor fi sinteze ale documentelor și studiilor care s-au publicat până acum, dar, cu siguranță, vor fi și multe date inedite, culese și analizate în diverse arhive din țară și străinătate. Suntem conștienți că am fost precedați de cercetători iscusiți și valoroși, care s-au străduit să întocmească diferite sinteze și monografii, unele dintre ele fiind deja tipărite.

Ținând cont că "istoria este testamentul lăsat de către strămoși strănepoților ca să le slujească de tălmăcire a vremii de față și povățuire a vremii viitoare" (Mihail Kogălniceanu, Cronicele României sau Letopisețul Moldovei și Valahiei, vol. I, p. IV), trebuie să înțelegem că făuritorii istoriei Bisericii Catolice din Moldova au fost înșiși creștinii care au venit, s-au stabilit ori s-au născut în această zonă a lumii. Istoria acestor oameni a fost surprinsă în numeroase documente, în realizările care s-au consemnat sau care se văd și astăzi (folclorice, literare, mobiliare etc.), dar și în amintirile fotografice sau spirituale care se păstrează. După ce am prelucrat și sintetizat acest tezaur documentar, dorim să-l oferim din nou protagoniștilor acestei istorii, dar într-o formă șlefuită și accesibilă. În acest sens, am inițiat proiectul de a edita volume sintetice și adecvate consumatorilor de carte și nu doar specialiștilor din domeniul istoriei.

Așa cum a scris cu mulți ani în urmă Toma de Kempis ("Mi-am căutat liniștea în toate ale lumii, dar n-am aflat o nicăieri decât într-un ungher cu o carte în mâini"), setea de a cunoaște istoria strămoșilor noștri poate fi potolită doar dacă este o carte, o lucrare în care să fie inserate principalele date și evenimente istorice. O asemenea carte poate, într-adevăr, să aducă liniște și bogăție spirituală, căci te face să intri în contact cu experiențele religioase și cu credința strămoșilor. Ea te poate apropia mai mult de Dumnezeu și de oameni, te luminează ca să înțelegi mai bine cum trebuie trăită credința în contextul zilelor noastre și în spectrul atâtor inițiative promovate de parohiile, asociațiile și comunitățile religioase din dieceza noastră.

În acest sens, fără a avea pretențiile unei lucrări științifice, am considerat necesar să adunăm informațiile de bază pentru redactarea unei scurte istorii a trecutului catolicilor din Moldova. Pentru ca aceste studii să poată fi mai ușor analizate și distribuite, am considerat că este mai bine să fie publicate în volume separate și de dimensiuni mici. În acest sens, în cele ce urmează, vom trata următoarele teme și alte subiecte care privesc istoria catolicilor din Moldova, după cum am intitulat această colecție:

  • De unde au venit catolicii din Moldova?

  • Protectoratul polonez și primele organizări ale catolicilor din Moldova;

  • Disputa pentru protectoratul catolicilor din Moldova din partea marilor puteri politice europene;

  • Protectoratul Imperiului Habsburgic și construirea multor biserici în Moldova;

  • Relația Biserică - stat în contextul protejării catolicilor de marile puteri europene;

  • Cadrul internațional și favorizarea catolicilor de unii domni ai Moldovei;

  • Împărații de la Viena și redresare vieții catolicilor din Moldova

  • Pretențiile puterii seculare asupra misionarilor catolici veniți în Moldova;

  • Seminarul din Iași la 125 de ani de la înființare (1886 - 29 septembrie - 2011);

  • Prezența iezuiților și școlile catolice din Moldova;

  • Activitatea socială coordonată de Biserica Catolică din Moldova;

  • Cotnari: un târg cu patru biserici catolice;

  • Pildeștiul în cei 425 de ani de la prima atestare documentară;

  • Catolicii din zona Roman și organizarea lor administrativă;

  • Comunități catolice din Moldova de dincolo de Prut;

  • Dispute contemporane privind originea catolicilor moldoveni;

  • biografiile unor personalități ale Bisericii Catolice din Moldova;

  • etc.

Considerând că aceste teme vor putea bine documentate și structurate, ne exprimăm speranța că cititorii vor fi interesați și de alte subiecte privind istoria catolicilor din această parte a țării și ne vor trimite critici constructive și sugestii pentru continuarea cercetării istorice.

Pr. Alois Moraru

* * *

Incursiune în istoria Episcopiei Catolice de Iași (1884 - 27 iunie - 2009),
Alois Moraru, Editura "Presa Bună", 2009, ISBN 978-973-8191-99-0, 14x21 cm, 114 p., 9 lei

* * *

Pentru comenzi:

  • Librăria "Presa Bună"
    Bd. Ștefan cel Mare, Nr. 26; 700064 - Iași
    tel. 0232/212003, fax: 0232/211527, e-mail: libraria@ercis.ro, web: www.ercis.ro

  • Redacția "Pași spre fericire"
    Str. Siretului, Nr. 2; 611139 - Roman, jud. Neamț
    tel. 0721/566577, e-mail: prc-roman3@ercis.ro


 

lecturi: 57.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat