Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Corul catedralei în turneu în Germania

... Am învățat că muzica poate coborî o fărâmă din rai pe pământ și poate urca, pentru o secundă, o fărâmă de pământ în rai...

În perioada 17-27 iunie 2009 s-a desfășurat un turneu în Germania al corului catedralei romano-catolice "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, un turneu pe care nu-l vom uita niciodată, care ne-a îmbogățit spiritual, ne-a adus bucurie, satisfacție și, nu în ultimul rând, o fărâmă de dragoste de Dumnezeu. Au trecut câteva zile, dar în inimi încă ne mai bate emoția fiecărui concert, fiecărui loc minunat pe care l-am vizitat, fiecărui cuvânt frumos pe care l-am auzit...

Cum a început? De câțiva ani, corul catedralei abordează un repertoriu cu pretenții, pe care puține coruri de amatori îndrăznesc să-l atace, iar nivelul la care a ajuns, prin ajutorul și strădania membrilor lui, sub conducerea pr. Florin Spătariu, îl numără printre corurile reprezentative pentru cultura ieșeană. După concertele reușite ale corului, în minunata catedrală care ne adăpostește inimile ca o mamă iubitoare, profesori ai Universității de Arte și cunoscători în domeniul muzical, au întrebat de ce nu îndrăznim să ne facem cunoscuți și în afara diecezei sau chiar peste graniță. Și, cum harul lui Dumnezeu lucrează prin oameni, în urma unei Liturghii duminicale la care a participat și pr. Dominik Trautner, călugăr benedictin la renumita mănăstire Münsterschwarzach din Germania, corul mare a primit invitație oficială în vederea susținerii unor concerte în unele dintre cele mai frumoase orașe ale Bavariei. Desigur, invitația era o provocare pentru noi toți; de aceea repetițiile ce au urmat nu au fost deloc ușoare. "Trebuie să ne ridicăm la nivel de profesioniști!" era motoul care ne motiva...

Așadar, după câteva luni de repetiții intense, cu mari emoții și hotărâre, încredințându-ne sfintei Fecioare pe noi, drumul și cântarea noastră, am plecat spre meleaguri străine, pentru a duce un mesaj: Dumnezeu ne vorbește prin muzica pe care ne-a dăruit-o, iar noi putem fi apostoli prin cântarea noastră.

Turneul avea să fie un adevărat maraton, pentru că aveam de cântat aproape în fiecare zi, în locații importante și, mai ales, în fața unui public cunoscător. Pentru a ne ridica la standardul pe care cu toții ni-l doream, părintele dirijor a avut grijă sa întregească echipa cu un grup de instrumentiști, alcătuit din tineri interpreți ieșeni, care au dat dovadă de un profesionalism și o seriozitate de excepție. Cei 18 instrumentiști ne-au bucurat prin compania lor, ne-au încântat cu muzica lor, și, nu în ultimul rând, au devenit prietenii noștri. O parte dintre ei, și anume partida de corni, reprezentată de frații Aftaragaci, Bogdan Antoane și Paul Patraș au avut o prestație aparte printr-un repertoriu deosebit din creația muzicală bavareză, repertoriu care a încântat publicul german.

Repertoriul concertelor din turneu a cuprins lucrări din creația compozitorilor Händel (Coronation Anathems), Mozart (Regina Coeli, Jubilate Deo, Sancta Maria, Laudate Dominum din Vesperae), F.M. Bartholdy (Der Psalm 42 "Wie der Hirsch"), H. László (Jubilate Deo), H.L. Hassler (So nimm denn meine Hände), F. Spătariu (Missa Petrina) și alte creații de muzică populară germană și română. Am fost întâmpinați de un public deosebit de primitor, cu inima deschisă pentru a asculta acorduri divine și cu sufletul dispus de a se lăsa pentru o oră înălțat doar către Dumnezeu.

Din programul turneului aș dori să amintesc câteva momente care ne-au rămas în suflet. Mai întâi, momentul în care am făcut o comemorare la Bad Deutsch-Altenburg în cinstea episcopului Anton Durcovici, pentru care ne rugăm în continuare sa fie ridicat la cinstea altarelor; aici am fost primiți cu mare căldură și ospitalitate de părintele Pavel Balint, preot al diecezei noastre, care slujește în localitatea Bad Deutsch-Altenburg și căruia îi mulțumim din suflet pentru seara pe care ne-a oferit-o. A doua zi, am avut marea onoare și bucurie de a vizita catedrala din Passau, în care am luat parte la un concert dat la cea mai mare orgă din lume. Tot aici, talentatul organist al catedralei, Octavian Bișoc, cel care susține fiecare Liturghie în catedrala noastră din Iași, a avut bucuria și marea șansă să cânte pe această orgă într-o sonoritate splendidă. Inima ni s-a umplut de bucurie, de divinitatea muzicii, de credință și mulțumire față de Dumnezeu.

Sâmbătă, 20 iunie, în localitatea Abtswind (lângă Würzburg) a avut loc o serată germano-română cu participarea a trei coruri, unde s-au interpretat creații muzicale sacre și laice din repertoriul german, românesc și internațional; atmosfera a fost extraordinară, ne-am simțit ca frații, cântând pe aceeași scenă împreună, români și germani, conduși de un singur dirijor, care era și compozitorul melodiei. Publicul a fost mai mult decât încântat, mai ales doamna Barbara Stamm, ministru a Bavariei, o veche și devotată prietenă a Diecezei de Iași.

Luni, 22 iunie, am avut un program comemorativ în cimitirul eroilor din orașul Bayreuth, unde am cântat pentru eroii germani și români deopotrivă. Acolo, alături de reprezentantul Asociației pentru Îngrijirea Mormintelor Eroilor din cele două războaie mondiale din Bayreuth, părintele Lucian Farcaș a rostit un cuvânt de învățătură îndemnându-ne să fim încrezători că, indiferent din ce țară, în ce limbă și pentru care eroi ne rugăm, Dumnezeu își îndreaptă ochii spre noi și ne ascultă rugăciunea.

Am avut ocazia de a cânta în câteva catedrale monumentale, în cadrul Liturghiei; așa a fost la Würzburg, în catedrala (Dom) "St. Kilian" și în biserica "Sf. Mihail "(Michaelskirche") din München, unde am interpretat lucrări din repertoriul lui F.M. Bartholdy, G.F. Händel, W.A. Mozart și Missa Petrina, compusă de pr. Florin Spătariu. Programul nostru a avut succes, iar credincioșii ne-au felicitat din toată inima cu aplauze.

Obiectul principal al turneului au constituit, desigur, concertele. Ele au fost cele care ne-au dat emoții mari, bucurii deosebite și aprecieri sincere. Biserica evanghelică "St. Jakob" din orașul Nürnberg a găzduit primul concert (duminică, 21 iunie), apoi Schlosskirche din Bayreuth (luni, 22 iunie) și biserica protestantă din localitatea Castell, lângă Würzburg (marți, 23 iunie). Sentimentul trăit pe scenă, în fața oamenilor este minunat; dar sentimentul de a fi în biserică, în fața oamenilor și de a cânta despre dragostea nemărginită a lui Dumnezeu este de o încărcătură deosebită, este divin..... Te înalță și te înnobilează; pentru că stă în responsabilitatea acelui "tot" de pe scenă, format din 55 de oameni, să aducă măcar o fărâmă în plus de credință în inima fiecărui ascultător din public. Și faptul că fiecare din noi, în timp ce se cânta Alleluia, cu bucurie, emoție și credință, conștientiza că prin muzica aceea ne unim cu cei din fața noastră în Cristos, ne-a împlinit...

Totodată, pe parcursul acestor zile minunate, am vizitat și locuri deosebite precum orașul natal al lui Mozart, Salzburg, unde am simțit pe fiecare stradă vibrațiile muzicii, opera Wagner din Bayreuth care ne-a încântat cu un spectacol de muzică și lumină, primăria din Bayreuth, unde domnul primar a ținut să ne salute personal cu multă prietenie și multe alte locuri frumoase. Nici drumul nu a fost greu, pentru că am avut bucuria de a cunoaște doi oameni deosebit de responsabili, în persoana celor doi șoferi, care ne-au dus în siguranță în locuri frumoase (pentru aceasta, mii de mulțumiri domnilor șoferi și companiei de transport), iar traseul a fost mereu întreținut de imagini deosebite, filme muzicale, concerte din mari săli ale lumii, urmărite pe dvd, iar, pentru înălțarea minții și prin rugăciune, părintele Lucian Farcaș ne-a ținut zilnic un cuvânt de învățătură, pe marginea parabolei "Fiului risipitor", a rugăciunii Tatăl nostru și a expresiei "În centrul fiecărei acțiuni stă omul". Aș vrea să amintesc în mod deosebit, frumusețea și calda primire a mănăstirii Münsterschwarzach din Germania, mai întâi prin invitația părintelui Trautner Dominic și apoi prin asigurarea cazării în cea mai mare parte a șederii noastre pe pământ bavarez.

Amintim în rugăciune pe binefăcătorii materiali ai desfășurării turneului: pr. Dominik Trautner, care a lansat invitația, Episcopia Romano-Catolică, în persoana celor doi binefăcători, ep. Petru Gherghel și ep. Aurel Percă, pr. paroh Iosif Dorcu și pr. Alois Fechet, conducerea catedralei din Würzburg și München, Asociația pentru Îngrijirea Mormintelor Eroilor din cele două războaie mondiale din Bayreuth. Un nume pe care până acum nu l-am amintit este cel al domnului Valentin Treml, care s-a ocupat sistematic de organizarea acestui turneu, investind efort, bunăvoință, dăruire, finanțe, interes necondiționat și multe altele pe care le știe numai el. Menționez ca domnul Valentin Treml face parte din corul catedralei de câțiva ani, timp în care s-a apropiat și s-a atașat foarte mult de coriști, devenind de-al nostru. Vine cu mult drag și dăruire la cor, la fel cum în Germania merge la repetițiile celor două coruri care au participat la serata româno-germană; îl iubim, îl respectăm și cu toții îi aducem calde mulțumiri și recunoștință pentru tot ce a făcut pentru noi. De asemenea, întregul colectiv dorește să mulțumească celui ce a lucrat cot la cot cu noi sistematic, repetiție de repetiție și, nu doar atât, cel care ne ține uniți, care a știut să ne organizeze, a dat atât de mult din timpul său pentru a ieși un produs finit atât de apreciat; este vorba despre părintele Florin Spătariu, pe care îl apreciem, îl admirăm și ne rugăm pentru el, ca Dumnezeu, cu harul său să-l țină în continuare alături de noi, de muzică și să-i inspire gândul cu muzică divină.

Ce am învățat? Mai întâi am învățat că împreună, atunci când există bunăvoință, muncă, strădanie și dăruire, toate acestea se pot transforma într-o operă de neuitat. Am învățat că renunțând la orgolii, supărări și dispute, oamenii se pot înțelege foarte bine; că așa cum spunea cineva din orchestră la sfârșitul turneului - dacă la început grupul vesel era format din cinci-șase oameni din jurul meu, acum pot spune ca grupul vesel, de care m-am atașat este format din 55 de oameni, de la cel de pe primul scaun până la cel din ultima banchetă; dar, mai mult decât orice, am învățat că muzica poate deschide porți, poate rupe granițe, poate uni oamenii, poate înfrăți pe cei ce nu se cunosc, poate împăca pe cei certați, poate coborî o fărâmă din rai pe pământ și ne poate urca pentru o secundă, în rai...

Mulțumim lui Dumnezeu pentru cele zece zile minunate!!!

Andreea Chinez


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat