Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău "Sf. Nicolae": Două primiții și hram

Sărbătoarea Ss. Petru și Paul a fost anticipată de un moment deosebit, deoarece, în ziua de 28 iunie 2009, credincioșii Parohiei "Sf. Nicolae" din Bacău au luat parte la prima sfântă Liturghie a celor doi fii ai parohiei hirotoniți la Iași în ziua de 24 iunie.

Pr. Marius Enășel și pr. Marian Iancu au pășit spre altarul la care au slujit ani la rând ca ministranți, seminariști și diaconi, dar, de data aceasta, pentru a celebra pe altar jertfa sfintei Liturghii împreună cu întreaga comunitate.

Înconjurați de preoți, rude și copii, cei doi preoți primițianți ne-au arătat încă odată valoarea chemării lui Dumnezeu și frumusețea răspunsului prompt precum și disponibilitatea de a-l urma pe Cristos.

Pr. decan Isidor Dâscă a subliniat faptul că este o zi de mare sărbătoare și bucurie pentru parohia noastră deoarece Dumnezeu ne binecuvântează prin acești preoți noi pe care i-a ales sa vestească tuturor cuvântul său, cu atât mai mult când acest dar îl primim chiar la începutul Anului dedicate Sfintei Preoții.

Cei doi au lansat cu această ocazie o provocare pentru tinerii este astăzi ca să-l urmeze pe Cristos, iar în viața de zi cu zi să trăiască conform valorilor evanghelice.

Sărbătoarea comunității a continuat ziua următoare, 29 iunie, când a fost celebrat hramul bisericii "Ss. Petru și Paul", sărbătoare care, a unit în rugăciune întreg orașul Bacău precum și pelerine din localitățile învecinate.

Aproximativ 50 de preoți în procesiune au deschis Liturghia solemnă a hramului, la care s-a adunat un număr de aproximativ 5.000 de credincioși. Numărul impresionant al credincioșilor în această biserică este o dovadă a recunoștinței locuitorilor orașului Bacău față de cei doi mari "corifei" ai credinței, aleși ca protectori ai acestui oraș.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de pr. Vasile Rediu, decanul de Traian, iar predica a fost rostită de pr. Gheorghe Cojocaru, paroh de Nicolae Bălcescu, care a scos în evidență exemplul de credință încununat de martiriul celor doi apostoli, invitând pe fiecare în parte să-și trăiască credința în modul după exemplul sfinților Petru și Paul.

La sfârșit, pr. decan Isidor Dâscă a mulțumind tuturor pentru jertfă și prezență, a ilustrat importanța factorului credinței, care a stat la baza bucurie acestei sărbători pentru întregul oraș, subliniind totodată importanța devoțiunii față de cei doi apostoli, ca o cale spre convertire și viață mai bună.

Această sărbătoare a fost precedată de novena în cinstea sfinților Petru și Paul, în perioada căreia credincioșii au înălțat rugi fierbinți către patronii lor spirituali pentru ocrotire, întărire și har.

decanat_bacaucentru@yahoo.com

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28-29 iunie: Bacău "Sf. Nicolae": Două primiții și hram


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat