Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Coasta de Fildeș: Timpul culesului roadelor

Pentru un misionar din Coasta de Fildeș, luna iunie este luna în care se adună roadele celor trei ani de pregătire specifică pentru Botez. Iată pe scurt principalele etape ale pregătirii pentru acest moment important.

În primul rând este adeziunea dată de viitorul candidat la Botez pentru a fi încorporat în Biserica Catolică. Cel mai adesea vin din Comunitatea CMA (protestanții), pentru că sunt atrași de valorile morale catolice, de cultul extins și de devoțiunile frecvente față de Maica Domnului și față de sfinți, de procesiunile cu Preasfântul Sacrament, de organizarea specifică etc. Această adeziune are loc cel mai adesea după Liturghia principală din satul unde se află misiunea noastră catolică, Djebonoua.

În al doilea rând este înscrierea pentru Botez și începerea pregătirii necesare. De regulă, în primul an pot fi numărați sute de candidați de toate vârstele care sunt pregătiți de peste 40 de cateheți, cel mai adesea în baule, care este limba locală, și franceză, pentru cei care merg la școală. Din nefericire, numărul acestora se diminuează treptat datorită diferitor factori: femeile cel mai adesea nasc, bărbații pleacă în căutarea unui loc de muncă și nu mai au timp să continue pregătirea, copiii mor de diferite boli (SIDA, malarie etc.).

Următorul pas îl constituie examinarea după fiecare an terminat. Dacă viitorul botezat posedă bine cele predate, va merge mai departe, dacă nu, va repeta anul.

Înainte de botezul propriu-zis, are loc o zi de reculegere și meditație pentru aprofundarea noii vieți ce va începe în curând.

Ziua Botezului. Toată comunitatea este prezentă în jurul viitorilor botezați. Prin marele dar al lui Dumnezeu, anul acesta au fost botezați 50 de persoane dintre care patru au plecat deja la Domnul. La Djebonoua au intrat în rândul creștinilor catolici 32 de suflete, printre care și șeful tradițional al satului, Kouakou Paul. Zilele trecute ne-a împărtășit o experiență pe care a trăit-o la puțin timp după botez. Era o după-amiază liniștită când, la un moment dat, în propria casă s-a trezit față în față cu un șarpe cobra. A reușit să îl îndepărteze, dar din păcate o parte din veninul scuipat a ajuns pe mâna soției, suferind o oarecare iritație specifică. Duminica următoare a mulțumit lui Dumnezeu în cadrul sfintei Liturghii pentru protecția oferită și pentru darul Botezului.

Niciodată nu ne vom mulțumi cu puțin. Ne dorim ca numărul creștinilor să fie mereu ascendent, dar să fie și creștini "catedrală" și nu creștini "cocioabă".

Duminică, 28 iunie, în satul Adjouassou, la aproximativ 20 de kilometri de misiunea catolică, am celebrat ritualul Botezului pentru trei candidați: o bătrânică de 78 de ani, o femeie de 50 de ani și o tânără de 14 ani. Deși Liturghia era prevăzută pentru ora 9.00, am început cu întârziere din motive organizatorice. De regulă, când preotul ajunge în sat, abia în acel moment creștinii lasă tot lucrul și se pregătesc pentru Liturghie, asta însemnând încă o oră. Încet, încet au început să se adune împrejurul altarului improvizat făcut în fața capelei. La un moment dat am realizat ca erau mai mulți păgâni prezenți decât creștini catolici, curioși fiind de evenimentele petrecute la ei în sat și mi-am adus aminte de sintagma: "Când veți construi casă mare vom veni și noi la Dumnezeul vostru". În acele momente unice pentru mine am fost conștient că eu culeg roadele unor suflete care au muncit cu trudă înaintea mea. Nu era meritul meu că trei suflete au ajuns la un capăt de drum și, în același timp, la un început de drum, pentru că orice sfârșit cheamă un nou început!

Mulțumesc Domnului pentru minunile pe care ni oferă zilnic, mai ales pentru faptul că Biserica sa crește mereu atât cantitativ, cât și calitativ.

Pr. Marius Gabriel Catrințașu


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat