Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Tăcerea discernământului

"Pe aici nu se trece!" - așa a fost apărată Moldova, așa a început eliberarea teritoriului României în timpul Primului Război Mondial.

"Nu ne vindem țara!" se striga în 1990... - "...decât oligarhilor" (din 1990 până în prezent) scrie Andreea Pora, Forum 22, referindu-se la modul în care companii asupra cărora planează serioase semne de întrebare au primit în concesiune mai multe zăcăminte de țiței, gaze naturale și minereuri. Și "coincidențele nu lipsesc (continuă articolul): legi modificate parcă la comandă, hotărâri de guvern emise pe bandă rulantă, modificări în dezavantajul statului ale diferitelor acte adiționale, majoritatea secretizate".

"Noi nu distrugem nimic, ci ne încadrăm în proiecte de anvergură și profitabile" - am putea adăuga. Nu distrugem nimic, decât resursele naturale (a se vedea, printre altele, proiectul Roșia Montană, munții despăduriți, dezastrele ecologice), nu distrugem nimic, decât economia - și fiindcă lucrul acesta nu e suficient (am supraviețuit atâtor nenorociri de-a lungul istoriei), ei bine, distrugem istoria. În fond, decizia celor trei judecători ai Curții de Apel Ploiești nu ar trebui să constituie o surpriză. De nici un fel. Când legislația strictă a jocurilor de noroc nu a permis implementarea unor mii de astfel de jocuri în Grecia, România le-a primit. "Și Satan e-n fruntea lor", pe un munte de bani. Același munte de bani care permite orice, oricui. Oricui îi are! Evident, nu sănătății, nu culturii, ci subculturii, bolilor și mizeriei fizice, psihice, spirituale, disperării !

Vă mai aduceți aminte ce înseamnă "o întoarcem ca la Ploiești?!" Sintagma se referea la o manevră de cale ferată, dar vorba românului are rădăcini adânci și, mai ales, putere de previziune. Ce contează ilegalitățile constatate prin Raportul nr. 2910/10.05.2006 al Inspectoratului de Stat în Construcții (organ specializat al Guvernului să constate autorizările nelegale), ce contează faptul că situația a fost confirmată prin concluziile de anchetă ale Senatului și aprobate de acesta prin Hotărârile nr. 40/2006 și nr. 5/2007?! Ce contează susținerea forurilor internaționale - noi "o întoarcem ca la Ploiești!" Trei oameni decid soarta unui monument istoric, asupra căruia nici măcar Ceaușescu n-a îndrăznit să ridice mâna! Vă mai amintiți, nu-i așa, e vorba de acel Ceaușescu care, printre multe altele, a demolat biserica "Sf. Vineri" etc.

A distruge istoria înseamnă a distruge o națiune. Încet-încet, lucrurile intră pe acest făgaș: studenți la facultăți de prestigiu, dar care nu știu să scrie corect gramatical în limba maternă, elevi de gimnaziu care nu știu să facă un rezumat, liceeni pentru care modelele de viață sunt personajele dubioase din mass-media, iar idealul este să apară "pe sticlă", generația EMO - "arată-mi un motiv pentru care să merite să trăiesc" etc. Iar istoria?! Ce contează?! În alte țări aparținând UE se reconstituie vechile clădiri după planurile existente în perioada interbelică, tocmai ca să poarte amprenta specificului național. La noi, o clădire de importanța catedralei "Sf. Iosif" din București nu contează. După cum nu contează nici martirii închisorilor comuniste, nici martirii Revoluției din 1989, nici cei care-și duc viața de azi pe mâine cu frica zilei de mâine, trăind din retribuții cu mult sub limita sărăciei, într-un martiriu continuu! Cinismul, incultura, sfidarea, ura autentică și iconoclastă față de valorile spirituale autentice - iată ce contează! "Și Satan e-n fruntea lor", cocoțat pe muntele de bani! Trăim într-o lume a banului, banul conduce totul, banul cumpăra și vinde. Chiar și conștiințe! "Orice are prețul lui" - se spune. Grecii așezau în gura mortului o monedă, ca să aibă cu ce-l plăti pe Charon, luntrașul care-i ducea peste Styx în lumea morților (o monedă era de ajuns, fiindcă dincolo, în lumea celor morți, nu avea nici pe cine, nici cu ce să plătească, oricâte bogății ar fi avut pe pământ). La fel e și acum: nu avem nici unul dintre noi pe cine și cu ce să plătim ca să ne răscumpărăm propria conștiință. Putem spune cu nepăsarea care a devenit caracteristica epocii: "Ei și, doar nu eu am tăiat pădurile, nu eu am vândut resursele naturale, nici brățările tezaurului dacic, nu eu am demolat biserici și mi-am bătut joc de vestigiile arheologice, nu eu am lăsat să continue lucrările la blocul «Millenium» de lângă catedrala «Sf. Iosif», nu eu... nu eu". Adevărat, dar tăcerea noastră ne face părtași la toate ticăloșiile pe care le trecem cu vederea. Propria conștiință, chiar ea, e aceea care ne acuză deschis în fața lui Dumnezeu.

Poate că atunci, la 6 august 1917, prin vocea generalului Eremia Grigorescu însuși Dumnezeu a strigat: "Pe aici nu se trece!" - și ne-a apărat de dușmanii din afară. Dar de propria pervertire, nepăsare și corupție nu ne putem apăra decât noi înșine. Fiindcă darul cel mai de preț de la Dumnezeu e liberul arbitru. Și discernământul.

Iar banii lui Satan nu-l pot mitui pe Dumnezeu.

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat