Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Anul Sfântului Paul s-a încheiat

S-a încheiat, la 29 iunie 2009, în solemnitatea Sfinților Petru și Paul, Anul Sfântului Paul, ocazionat de împlinirea a 2000 de ani de la nașterea sa. Benedict al XVI-lea a încheiat acest an special în bazilica "Sfântul Paul din afara Zidurilor", duminică, 28 iunie 2009, la rugăciunea de seară. Din partea patriarhului ecumenic Bartolomeu I la această rugăciune a participat o delegație. Anul trecut, cu ocazia deschiderii Anului Paulin, a fost însuși patriarhul ecumenic Bartolomeu I.

Șapte cardinali, trimiși speciali ai papei, au participat, la 29 iunie, la celebrările de încheiere a Anului Sfântului Paul în tot atâtea locuri legate de memoria apostolului: Țara Sfântă, Liban, Siria, Turcia, Grecia, Cipru, Malta.

În cele 12 luni, în toată creștinătatea s-a acordat o atenție deosebită marelui apostol al neamurilor prin inițiative de natură spirituală, dar și prin inițiative cu caracter cultural. Zile de reculegere, meditații, redescoperirea apostolului și a scrisorilor sale, pelerinaje la locurile legate de prezența lui, întâlniri și colocvii cu alte comunități creștine, rugăciuni speciale, conferințe, simpozioane, dezbateri, cateheze, cărți, reviste, situri de internet - toate acestea au marcat Anul Sfântului Paul. Anul a cunoscut cifre record. De exemplu, zilnic, au pășit pragul bazilicii romane care păstrează rămășițele pământești ale convertitului din Tars ("Sfântul Paul din afara Zidurilor") între cinci și șase mii de pelerini. "Obiectiv vorbind, cred că se poate vedea ceva la nivel spiritual, cum ar fi o mai bună cunoaștere a personalității sfântului Paul, a teologiei și a spiritualității sale, ceea ce, în general, aduce cu sine o reînnoire în credință", a declarat, pentru Radio Vatican, pr. Cesare Truqui, asistent spiritual al Institutului "Sacerdos".

Când te apropii de scrierile sfântului Paul sau de cartea Faptele Apostolilor nu poți să nu rămâi fascinat de convertirea apostolului. Dintr-un prigonitor, Domnul îl transformă într-un crainic al său, "un vas pe care mi l-am ales ca să poarte numele meu înaintea popoarelor și înaintea regilor și a fiilor lui Israel" (Fap 9.15). În scrierile sale, toate sunt orientate spre cunoașterea lui Cristos. Filipenilor le scrie: "Consider că toate sunt o pierdere în comparație cu sublimitatea cunoașterii lui Cristos Isus, Domnul meu, de dragul căruia cele care erau pentru mine un câștig le consider gunoi, ca să-l câștig pe Cristos și să fiu aflat în el" (Fil 3,7-9).

Credința sfântului Paul nu este o teorie, o opinie despre Dumnezeu și despre lume. Credința lui este experiența de a fi iubit de Isus Cristos în mod personal, o iubire care-l tulbură până în adâncul ființei sale și-l transformă: "Trăiesc prin credința în Fiul lui Dumnezeu care m-a iubit și s-a dat pentru mine" (Gal 2,20).

Admirăm la Paul preocuparea lui de a vesti evanghelia, de a-l face cunoscut pe Cristos: "Vai mie dacă nu vestesc evanghelia" (1Cor 9,16). Pentru aceasta, întreprinde mai multe călătorii misionare, străbătând peste 5.000 de kilometri. Înființează biserici și apoi le întărește. În misiunea sa nu este singur. Este ajutat de o mulțime de colaboratori: Barnaba, Luca, Marcu, Acvila și Priscilla, Timotei, Tit... Finalul Scrisorii către Romani indică multe nume de persoane care sunt aproape de apostol.

Paginile cele mai frumoase și profunde sunt cele din închisoare: Scrisoarea către Filipeni, cunoscută drept "scrisoarea bucuriei"; cea către Coloseni, care exprimă universalismul lui Paul; Scrisoarea către Efeseni, definită de unii drept "o lecție magistrală despre reconcilierea universală"; Scrisoarea a doua către Timotei, care ar putea fi considerată testamentul spiritual al lui Paul, și, în sfârșit, Scrisoarea către Filemon, un imn al libertății și al iertării.

Pentru a se face mai bine înțeles, în scrierile sale se folosește de imagini militare (soldatul cel bun al lui Cristos), imagini sportive (atletul care vrea să cucerească cununa învingătorului), imagini agricole (agricultorul care lucrează din greu pământul), imagini familiale și casnice (mama care se îngrijește cu atenție de copii, tatăl care "îndeamnă, încurajează, imploră" pe ai săi, dezbrăcarea hainei vechi și îmbrăcarea hainei noi, mireasa, mirele, trupul cu mădularele sale, aluatul cel vechi etc.). "Paul este trâmbița evangheliei, răgetul leului, un râu cu grai divin. De fiecare dată când îl citesc, mi se pare că aud nu cuvinte, ci tunete", avea să exclame sfântul Ieronim, în secolul al IV-lea.

În decursul istoriei, mulți au rămas fascinați sau au fost influențați de scrierile apostolului. Printre aceștia este și sfântul Augustin. După o viață dezordonată și după ani de zbucium, privirile îi cad pe o frază din Scrisoare către Romani: "Să ne purtăm cuviincios, ca în timpul zilei: nu în chefuri și beții, nu în necurății și desfrâuri, nu în certuri și invidii, ci îmbrăcați-vă în Domnul Isus Cristos. Și să nu aveți grija trupului spre a-i împlini poftele" (Rom 13,13-14). Augustin simte că aceste cuvinte îi străpung inima, îi schimbă viața. Din acel moment, va crește tot mai mult în dragoste față de Acela care l-a cucerit.

Pr. Cornel Cadar
 


lecturi: 35.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat