Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Arhiepiscopia Romano-Catolică București
Str. G-ral Berthelot 19, 010164 București (RO)
Tel. 0212015400; fax 0213121207
e-mail: birouldepresa@arcb.ro
Nr. 462/27.06.2009

COMUNICAT DE PRESĂ

Patrimoniul istoric al Bucureștiului afectat irevocabil?

În data de 25 iunie 2009, Curtea de Apel Ploiești, prin judecătorii Alexandrina Urlețeanu (președinte), Valentin Niță și Maria Pohoață, a validat toate ilegalitățile comise între anii 2000-2006 în procesul de avizare și autorizare a construcției autointitulate "Cathedral Plaza", situată la 8 metri de Catedrala "Sfântul Iosif" - București, monument istoric cu valoare națională și universală.

După ce autorizația de construire a fost anulată de Tribunalul Dâmbovița, Curtea de Apel Ploiești, în mod surprinzător, a decis menținerea acesteia și respingerea irevocabilă a cererii Arhiepiscopiei Romano-Catolice București.

În orice moment pot reîncepe lucrările pentru distrugerea Catedralei și a centrului istoric bucureștean.

Am fost cu toții martori ai groaznicului incendiu izbucnit la clădirea înaltă aflată la 7 metri de Biserica Armenească în noaptea de vineri spre sâmbătă în centrul istoric al orașului.

Același pericol, cu consecințe mult mai grave, planează și asupra Catedralei "Sfântul Iosif", datorită clădirii Millennium amplasată într-un spațiu mult mai restrâns și cu acces doar pe o singură stradă de 7 metri lățime. Ce se va întâmpla la un eventual incendiu sau cutremur în plină zi? Va mai putea instanța de judecată să anuleze dezastrul?

Toate ilegalitățile constatate prin Raportul Inspectoratului de Stat în Construcții (organ specializat al Guvernului să constate autorizările nelegale) nr. 2910/10.05.2006, confirmate prin Concluziile de anchetă ale Senatului și aprobate de acesta prin Hotărârile nr. 40/2006 și nr. 5/2007 au fost ignorate de cei 3 judecători ai Curții de Apel Ploiești.

Grupurile de interese, semnalate de Senat, a căror preocupare a țintit cu precădere zonele consacrate istoric, urbanistic și arhitectural, și-au atins scopul iar autoritățile locale care au mimat respectarea legii, au susținut cu îndârjire ceea ce au numit în permanență "construcția noastră".

Arhiepiscopia Romano-Catolică București își exprimă profunda indignare față de acoperirea ilegalităților comise la autorizarea "Cathedral Plaza" printr-o hotărâre care s-a dat "în numele legii" și cheamă autoritățile statului să ia toate măsurile legale posibile pentru stoparea și înlăturarea acestei construcții-pericol public.

Arhiepiscopia Romano-Catolică București va continua să lupte pentru salvarea patrimoniului național, parte a patrimoniului european.

Biroul de Presă
Pr. Ieronim Iacob

 


Persoană de contact: Pr. Ieronim Iacob, tel.: 0723-701826, e-mail: birouldepresa@arcb.ro
 


lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat