Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Iași: Deschiderea Anului Sfintei Preoții

În catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" a avut loc deschiderea Anului Sfintei Preoții vineri, 19 iunie, începând cu ora 16.00, printr-o sfântă Liturghie prezidată de PS Petru Gherghel. El a fost însoțit de PS Aurel Percă și de 32 de preoți, provenind de la Institutul Teologic, de la comunitățile și congregațiile din Iași. La Liturghie au mai fost prezenți seminariști, persoane consacrate, precum și numeroși credincioși.

Anul Sfintei Preoții a fost instituit de papa Benedict al XVI-lea, la 150 de ani de la moartea sfântului Ioan Maria Vianney. Manifestările prilejuite de acest eveniment se va desfășura în perioada 19 iunie 2009 - 11 iunie 2010.

În cadrul omiliei, PS Petru a amintit de valoarea acestui mare dar, care este sacramentul Preoției, sacrament instituit în ziua Cinei de Taină, dinaintea sacrificiului suprem din Vinerea Mare. Acest sacrament reprezintă gestul divin al permanenței iubirii lui Isus Cristos, pentru ca opera sa de mântuire să fie reînnoită până la sfârșitul veacurilor, astfel încât lumea întreagă să beneficieze de moartea și învierea sa până când va veni din nou. În continuare episcopul a evocat faptul că pentru a fi fidelă lui Cristos, "Biserica a păstrat și a proclamat fără încetare acest adevăr al preoției noului legământ și nu a încetat să-l prezinte în toată dimensiunea lui divină și umană, sacrament legat în mod esențial de Euharistie și de viața de sfințire a omenirii".

El a amintit și de parohul de Ars, un veritabil model pentru fiecare preot. Evocând faptul că preoția nu este ceva desuet, PS Gherghel a cerut și celor tineri să nu ezite în a-și consacra viața lui Cristos, invitându-i pe aceștia "să descopere și mai mult farmecul vocației la preoție, să cunoască și mai mult ce înseamnă să devii crainic al Celui Preaînalt și slujitor al oamenilor. Anul Sfintei Preoții va fi o fericită ocazie ca, în seminarii și în case de formare, spiritul de dăruire să crească, să fie aprofundat și angajarea pe drumul slujirii să fie cât mai temeinică".

La finalul Liturghiei a avut loc recitarea solemnă a Vesperelor cu toți cei prezenți, celebrarea încheindu-se cu binecuvântarea euharistică.

Liviu Crișmaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 iunie: Iași: Începerea Anului Sfintei Preoții
 


lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat