Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Iași: Moment festiv pentru Facultatea de Teologie Romano-Catolică

Viața academică a Facultății de Teologie Romano Catolica a fost marcată in luna iunie de două evenimente: 13 iunie 2009 - cursul festiv, ultimul curs al promoției 2009, iar la 23 iunie 2009 - susținerea examenului de licență.

Data de 13 iunie 2009, va rămâne una memorabilă pentru studenții anului III ai Facultății de Teologie Romano-Catolică, promoția 2006-2009, întrucât în amfiteatrul A14 din cadrul Universității "Al. I. Cuza" a avut loc cursul festiv, ultimul curs al lor ca studenți ai acestei facultăți.

Acest curs, a adunat împreună studenții absolvenți, distinși prin robele negre și zâmbetul larg, încurajat de prezența părinților și a rudelor și de respectabilii profesori ai Facultății de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității "Al. I. Cuza", Iași.

Cuvintele cântecului "Gaudeamus igitur", au dat startul oficial acestei sărbători dându-i un caracter autentic și o importanță memorabilă. Imediat a urmat un moment de rugăciune; un moment în care s-a mulțumit, în primul rând Domnului pentru cei trei ani de formare, iar apoi pentru că acești trei ani a reprezentat pentru fiecare dintre absolvenți, apartenența la o familie mai mare, la un grup care a trecut împreună atât prin bune cât și prin mai puțin bune.

Părintele Iosif Enășoae, după ce pentru ultima dată a strigat catalogul, a dat posibilitatea ca această sărbătoare să fie numită într-adevăr ultimul curs. Cuvintele sale, intensificate de importanța momentului, au fost "ultimul sfat" pentru absolvenți, înainte ca aceștia să meargă mai departe pe drumul vieții. Și care temă ar fi putut fi mai potrivită dacă nu "Ființa umană", o ființă unică, irepetibilă ce trebuie să aducă, într-un mod deosebit, aportul său pentru o lume mai bună, mai potrivită imaginii lui Cristos, spre care trebuie să se privească, întrucât el este adevărata cale de urmat, exemplul și învățătorul nostru.

După această lecție de viață, fiecare dintre profesorii prezenți au luat cuvântul pentru a împărtăși cu ceilalți un mic sfat. Iar ca însemn onorific de recunoștință, aceștia au primit o diplomă de excelență din partea absolvenților, în semn de gratitudine și mulțumire. La rândul lor absolvenții, au fost felicitați, fiind răsplătiți, tot onorific, de către pr. decan Emil Dumea cu câte o diplomă, după care reprezentanta anului III, a luat cuvântul:

"Stimați profesori, dragi părinți, distinși invitați, dragi colegi,

Dăruire, recunoștință, speranță. Trei cuvinte care poate pentru unii nu valorează nimic, însă pentru noi exprimă foarte mult.

Am trecut împreună și prin bune și prin rele. Împreună am studiat, împreună am fost atenți la cursuri. Moțăind, împreună am umplut golurile cu o cafea pentru a ne trezi. Împreună am ieșit uneori și tot împreună ne bucurăm astăzi că din nici o ceartă nu a ieșit bătaie.

Ne aflăm astăzi la un sfârșit și totodată la un început de drum. Avem în fața noastră o nouă provocare, o provocare la care considerăm că suntem pregătiți să răspundem cu entuziasm și credință, datori să dăruim lumii din valorile pe care noi le-am dobândit pe parcursul ciclului academic.

Dragă familie, prezentă sau nu în această sală, vrem încă o dată să vă mulțumim pentru că dumneavoastră vă datorăm în cea mai mare parte faptul că suntem aici.

Mulțumim tuturor celor prezenți care au binevoit să ne fie alături astăzi și să ne susțină așa cum au făcut-o de fiecare dată în momentele de dificultate și celor care din diverse motive nu au putut fi de față, dar sunt totuși alături de noi.

Dumnezeu în marea lui bunătate să răsplătească eforturile dumneavoastră iar pe noi să ne ajute să vă încununăm munca cu belșug de roade."

În final pentru a întări sentimentul de familie închegată pe parcursul celor trei ani, s-a proiectat un powerpoint pentru a reaminti câteva momente ale grupului absolvent, atât din viața de student cât si din cea de cămin.

În ziua de 23 iunie 2009, după ce au fost împreună la ultimul curs festiv, absolvenții au avut de susținut și ultimul examen ca și colegi.

Examenul de licență a avut loc în aceeași sala, A14. Profesorii examinatori au fost: pr. decan Emil Dumea, pr. Alois Bulai, profesor la Institutul Teologic "Sfântul Iosif", din Iași, pr. Iosif Enășoaie și pr. Iosif Iacob.

Astfel toată munca absolvenților s-a încheiat cu acest examen, urmând o nouă perioadă din viața lor, în care vor aplica ceea ce au învățat ca oameni și studenți și se vor deschide spre noi perspective și spre noi provocări.

Promoția 2009, dorește totodată să aducă mulțumiri Bisericii locale, episcopilor, preoților, și tuturor acelora care i-au susținut pe parcursul celor trei ani de studii.

Absolvenți Mariana Lucaci și Maricel-Eugen Apetrei
 


lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat