Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cum să vorbești despre moarte

Moartea, acest mister lugubru care ne înspăimântă, nu este decât o trecere de la viață vremelnică la cea veșnică.

Trăiesc în mijlocul copiilor bolnavi, a celor care poartă crucea suferinței. Mi-am ales acest "loc" ca o misiune, încercând să readuc zâmbetele pe obrajii pustiiți de lacrimi.

De mai bine de șase ani în Spitalul "Marie Curie" există un centru educativ ignorat de cei mari, inexistent pentru cei responsabili cu educația copiilor, fără valoare pentru cei "înscăunați", dar iubit și util celor mici și părinților acestora. Aici sunt activați copii săraci, copii bogați, copii din familii dezmembrate, olimpici sau copii cu handicap, copii în tranzit de câteva zile sau săptămâna, și veteranii care vin doar pentru Călătoria cea mare.

Le-am redat mereu speranța vindecării, dar am realizat că trebuie la un moment dat să îi pregătesc pe cei ce vor urma drumul fără întoarcere. M-a durut enorm și m-am simțit zdrobită când mi-am pierdut primii copii, dar am învățat să merg mai departe, să zâmbesc și să mă întăresc, fiindcă ei au nevoie de mine.

Tudor, Elena Anita și Alis, adolescenții care nu au cunoscut prima iubire, nu au apucat să-și facă planuri de viitor, au fost primii cărora le-am vorbit de lumea de dincolo de noi. Nu a fost un lucru dur, nici o cruzime, ci, dimpotrivă, o dezrobire din lanțurile paralizante ale fricii. Au înțeles că moartea este doar o eliberare, că nu vor ajunge în bezna unei nopți adânci și că, dincolo de bariera timpului, există lumina!

Cei mici, Marian, Călin, Anita sau Irina, au înțeles că vor ajunge îngeri și sunt deja îngeri fără aripi, iar paradisul este aidoma profeției lui Isaia, locul în care vițelul și leul vor paște împreună! Ce minunat este pentru ei să-și imagineze un imens paradis.

Ce poate fii mai minunat pentru acești robi ai suferințelor, slăbiți de cure de citostatice, cu trupurile poate mutilate de amputări, să reîntâlnească speranța, iubirea și credința.

Le-am redat mereu, mereu speranța vindecării și, mulțumită unui bun colectiv de medici și bunului Dumnezeu, s-au vindecat, dar când nu mai există speranță, când neputința este suverană peste viața lor, atunci e mai bine să știe că orice drum are sfârșit și orice sfârșit are un nou început.

Un început într-o lume nouă, necunoscută, dar călăuzită de lumina caldă a răsăritului de soare, inundată de verdeața grădinii Edenului. Credința în Dumnezeu, iubirea pentru cei mai triști decât noi ne dă puterea de a face minuni. Minunea de a înfrânge spaima că dincolo de viață nu există nimic, și puterea de a ajuta pe cei aflați la porțile durerii.

Liliana Simion
 


lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat