Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Iași: 21 de preoți nou-sfințiți

La începutul Anului Sfintei Preoții, în catedrala din Iași, în ziua de 24 iunie, solemnitatea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, au fost hirotoniți 21 de preoți, 7 pentru Dieceza de Iași, 10 pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali și 4 pentru Ordinul Fraților Minori Capucini. Cei 21 au fost hirotoniți prin impunerea mâinilor arhiepiscopului Francisco-Javier Lozano, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova. "Este pentru prima dată, a declarat Excelența sa, când hirotonesc un număr mare de preoți. Acest mare eveniment îmi umple inima de bucurie".

Liturghia de hirotonire a început la ora 11.00, fiind prezidată de nunțiul apostolic. Concelebranți au fost: PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, superiorii Provinciei "Sfântul Iosif" a Fraților Minori Conventuali și ai Custodiei "Fericitul Ieremia" a Fraților Minori Capucini, profesori de la institutele unde au studiat candidații, preoți din țară și străinătate.
La Liturghie au participat un reprezentant al ÎPS mitropolit ortodox Teofan din Iași, oficialități, printre care soția ambasadorului Ungariei.

Cei peste 200 de preoți și cei 21 de diaconii au pornit în procesiune din catedrala veche... Noua catedrală era plină de credincioși veniți din toate părțile Moldovei: Butea, Tețcani, Bacău, Roman, Galbeni, Cleja, Tuta, Săbăoani, Rotunda, Mircești, Adjudeni, Hălăucești, Luncași, Luizi-Călugăra... Corul Institutului Teologic din Iași a condus cântarea.

La începutul Liturghiei, PS Petru Gherghel i-a salutat pe episcopi, pe candidații la Preoție, pe oaspeți din Ungaria, Franța, Germania, Austria și pe toți credincioșii prezenți. "Te-am rânduit ca lumină a neamurilor. Biserica întreagă este în sărbătoare: Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Dieceza de Iași, frații capucini și franciscani sunt în sărbătoare, se bucură: 21 de tineri vor primi taina sfintei preoții... Vă salut pe toți și vă spun bun venit. Prin prezența atâtor preoți la această celebrare înscriem o primă pagină din Anul Sfintei Preoții pe care l-am început de curând", a precizat episcopul de Iași.

După proclamarea Evangheliei, candidații au răspuns prezent la auzirea numelui și au făcut un pas în față.

La predică, nunțiul apostolic a făcut referință la lecturile citite în solemnitatea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, spunându-le diaconilor că și ei au fost aleși să fie lumină a neamurilor.
Ce înseamnă a deveni preot în Biserică? Înseamnă dăruire totală lui Cristos, care și-a consacrat timpul celor pe care Tatăl i-a dat, a subliniat Excelența sa. A atins apoi un punct care a spus că-i stă la inimă: rugăciunea, formată din Liturghie, Breviar, adorație euharistică, lectio divina, rozariu, meditație. "Preotul care se roagă mult se leapădă de sine și se unește mereu mai mult cu Isus, bunul păstor și slujitorul fraților"

A amintit de importanța formării în seminar și în familie. "Iată, dragii mei, îndemnul care iese din străfundul inimii mele - a spus nunțiul -, iată învățătura pe care doresc să o încredințez fiecăruia dintre voi: puneți la dispoziția lui Cristos întreaga voastră minte, inima voastră, energiile voastre. Fie ca aceste cuvinte care evocă atât de bine figura parohului de Ars să răsune ca o chemare pentru toți tinerii creștini din România care doresc să aibă o viață rodnică în a sluji lui Dumnezeu". "Misiunea preotului - a încheiat predicatorul - este în primul rând slava lui Dumnezeu prin dăruirea de sine: Veți fi fideli acestei misiuni, dacă veți ține cont de o triplă amprentă: iubirea față de cuvântul lui Dumnezeu, față de Euharistie și față de Biserică".

După predică, diaconii au declarat înaintea poporului că vor să-și asume misiunea Preoției și au promis ascultare și respect episcopilor și superiorilor lor. S-au prosternat cu fața la pământ și s-a cântat Litania tuturor sfinților. Au urmat impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare. Cei hirotoniți au îmbrăcat hainele preoțești, iar mâinile le-au fost unse cu sfânta crismă. Apoi le-au fost înmânate pâinea și vinul și au primit sărutul păcii.

Au urcat în altar și, alături de episcopi și de ceilalți preoți, au celebrat prima lor Liturghie.

La final, un preot nou-sfințit a mulțumit lui Dumnezeu pentru darul primit. A citat din psalmi: "Ce-i voi da în schimb Domnului pentru tot binele pe care mi l-a făcut? Voi lua potirul mântuirii și voi invoca numele Domnului". A mulțumit episcopilor prezenți, profesorilor, părinților care le-au dat viață și tuturor celor care i-au însoțit pe drumul formării.

Păstorul diecezei a salutat din nou pe cei prezenți, precizând că trebuie să-l preamărim pe Dumnezeu pentru această zi și să-l facem cunoscut pe Dumnezeu așa cum a făcut Ioan Botezătorul.
Preoții nou-sfințiți au împărțit apoi binecuvântarea specială.

După Liturghie, tinerii leviți au fost înconjurați de părinții și rudele lor.
Toți privesc la ei cu mare speranță. Prin entuziasmul lor vor da un suflu nou comunităților în care își vor desfășura misiunea.

În una din următoarele duminici (28 iunie sau 5 iulie), vor celebra prima sfântă Liturghie în localitățile natale. Acolo îi așteaptă prietenii, colegii, credincioșii în mijlocul cărora a înmugurit vocația lor.

Încredințându-le patena și potirul, în timpul celebrării Liturghiei de hirotonire, nunțiul a spus fiecărui candidat: "Primește darul poporului sfânt care trebuie oferit lui Dumnezeu. Dă-ți seama de ceea ce vei săvârși, fii pătruns de ceea ce vei face și orânduiește-ți viața după misterul crucii Domnului".

Darul pe care l-au primit este mare. Vor trebui să-l dea pe Cristos fraților lor: să-l predice, să dea mărturie despre el, să împartă tainele sfinte, să vorbească despre frumusețile lui Dumnezeu.

Și ce poate fi mai frumos decât să-i slujești Aceluia care te-a chemat să fii aproape de el?!

Pr. Cornel Cadar

* * *

Impresii în ziua sfințirii

- "Gândurile și trăirile mele din această zi binecuvântată în care am primit ordinul sacru al Preoției, nu pot fi altele decât de mulțumire și preamărire față de Dumnezeu care se îngrijește în mod deosebit de «secerișul său». «Secerișul este într-adevăr mare, dar lucrătorii sunt puțini. Rugați-l, așadar, pe stăpânul secerișului să trimită lucrători în secerișul său», ne spune Cristos. Mă bucur că ziua hirotonirii mele întru sfânta Preoție coincide cu anul dedicat tocmai acestui sfânt sacrament în care ne este propus spre imitare exemplul sfântului paroh de Ars, Ioan Maria Vianney, sub a cărui putere de mijlocire voi încredința ministerul meu apostolic. Totodată, solemnitatea de astăzi, nașterea sfântului Ioan Botezătorul, îmi reamintește că prin activitatea pastorală pe care o voi desfășura va trebui să pregătesc venirea lui Cristos în sufletele credincioșilor pentru a-l putea primi într-o inimă curată în taina sfintei Euharistii, prin sacramentul Reconcilierii. Sunt motive suficiente să cred că, în această zi în care «Dumnezeu m-a pus deoparte» ca pe «un vas ales», voi reuși să duc la îndeplinire misiunea pe care am primit-o, mai ales datorită rugăciunilor întregii Biserici, care se va îndrepta spre tronul Tatălui ceresc pentru toți preoții". (Pr. Daniel Fechetă, OFMConv.)

- "Sunt profund recunoscător bunului Dumnezeu pentru chemarea pe care mi-a adresat-o în a-l urma și a-l sluji pe Cristos și totodată pentru harul și bucuria pe care mi le-a dăruit de a putea răspunde acestei chemări, cu toată viața mea, prin hirotonirea întru Preoție. În fața acestui dar imens al sacramentului Preoției mă simt atât de mic și fragil, însă dragostea lui Cristos și încrederea pe care mi-a acordat-o îmi dau curajul și puterea de a-mi asuma această misiune plină de răspundere. De aceea sper ca susținut de harul său, prin predicarea evangheliei și prin celebrarea sfintelor sacramente să pot conlucra la opera de mântuire cu fidelitate și generozitate, pentru ca lumina și iubirea lui Cristos să ajungă la toți oamenii". (Pr. Leonard Ghiurca, OFMCap.)

- "În această zi în care sărbătorim Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul îi mulțumesc Domnului pentru că m-a chemat să fiu apostolul său. Într-adevăr, «secerișul este mare, iar lucrătorii sunt puțini!». Astăzi Domnul a revărsat asupra mea harul sacramentului sfintei Preoții pentru a munci în lanul său. Dumnezeu m-a copleșit cu puterea sa și m-a uns ca sa slujesc poporul său. Vreau să-l slujesc din inimă pentru toată viața mea pe Isus în sacrificiul său pe altar, în predicarea cuvântului său și în împărțirea milostivirii sale. În acest an dedicat sfintei Preoții exclam și eu împreună cu sfântul Ioan maria Vianney: «Măreția darului sfintei Preoții constă în a-l dărui pe Dumnezeu oamenilor și pe oameni lui Dumnezeu. Nu există ceva mai măreț și mai sublim!». Ca preot al sfintei Euharistii, prin darul Duhului Sfânt, am fost configurat lui Cristos, marele și veșnicul preot. Euharistia să devină mereu, mai ales în acest An al Preoției, bucuria și împlinirea vieții tuturor celor care cred. Așa să mă ajute Dumnezeu, să fiu un apostol sfânt în secerișul său, în munca sa nobilă de mântuire a sufletelor. Amin". (Pr. Sergiu-Felician Hârja)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 de preoți nou-sfințiți 21 de preoți nou-sfințiți (FOCUS / Adrian Cuba)


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat