Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Gânduri la încheierea Anului Paulin

Homo homini Christus est

"Nu înaintează decât cel care știe să se oprească".

"Înțelepciunea unui nebun după Cristos" - sub acest nume s-au desfășurat zilele de reculegere lunare la Centrul Ordinului Iezuit de Cultură și Spiritualitate "Xaverianum" (Iași). În total, pe parcursul Anului Paulin 2008/2009 au fost nouă astfel de zile - începând cu 18 octombrie 2008. Temele susținute au fost: Damascul lui Paul și Damascul meu; Areopagul - mărturie într-o piață; Dumnezeirea recunoscută în Creație; Scandalul crucii; Puterea ascunsă în slăbiciune; Cristos - ruptura în continuitate; El este pacea noastră; Pentru mine, a trăi este Cristos. Zilele de reculegere s-au desfășurat în capela Centrului "Xaverianum", după următorul program: ora 9.00: Laudele; în continuare: prezentarea temei de reculegere (o oră), apoi rugăciunea personală în tăcere / meditația ignațiană asupra temei propuse; a fost vizionat câte un episod din filmul "Din Tars la Roma - pe urmele sfântului Paul", iar în încheiere s-a celebrat sfânta Liturghie (ora 16.00). Pe parcursul zilei de reculegere a fost oferit un interval de două ore pentru colocvii și spovezi. Prezentarea temelor de meditație și întreg programul zilelor de reculegere a fost susținut de pr. Henryk Urban, SJ, superiorul Comunității și de pr. Marius Taloș, SJ, directorul Centrului.

În mod obișnuit, "ora bilanțului" înseamnă să culegi, să aduni, să strângi și să păstrezi ceea ce a fost în urmă, ca să dureze. Dar un "bilanț" spiritual nu înseamnă "să privești în urmă", și nici "să privești înainte", ci să te oprești, fiindcă reculegerea e clipa de oprire care te face să mergi mai departe. Acea "clipă de oprire" este recunoașterea lui Dumnezeu pe "pământul celor vii", pentru ca fiecare zi, cu suișurile și lunecările sale, cu zorile și asfințitul său, cu veghea și victoria sa, cu "seceta apostolică", să fie trăită ca o sărbătoare, în lumina lui Dumnezeu. Poate că "nimic nou nu e sub soare", dar "adevărata noutate e să privim Soarele". Reculegerea e clipa lui "acum". "Opriți-vă și recunoașteți că eu sunt Dumnezeu" (Ps 45/46) - cel care ne iubește dintotdeauna, așa cum suntem și care ne ajută "nu prin atotputernicia sa, ci prin slăbiciunea sa". Reculegerea a însemnat să citim din nou propria noastră ființă în dimensiunea orizontală - a relației cu ceilalți și verticală - a relației proprii cu Dumnezeu (așa cum a făcut sfântul Paul recitind Vechiul Testament în lumina lui Cristos), iar centrul acestei cruci e "lumina din lumină".

Cea de a noua temă, prezentată sâmbătă, 20 iunie 2009, a avut ca temă: frica. În raport de frica noastră suntem sclavi sau liberi, fiindcă nu există decât o singură frică: frica de moarte; o singură eliberare: legătura de iubire cu Dumnezeu care relativizează contingentul, inclusiv existența biolgică; nu există decât o singură cale de a ajunge la ea: prin acela care e calea, adevărul și viața.

Nu întâmplător au fost nouă teme în discuție. Acum, la ora "bilanțului spiritual", harul de cerut ar fi "să avem curajul să ne naștem din nou". De data aceasta, ca să putem spune și în vorbă, și în faptă: "Homo homini Christus est".

Ecaterina Hanganu
 


lecturi: 35.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat