Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Gioseni: Clipe de har și binecuvântare

La Gioseni s-au desfășurat, în perioada 14-19 iunie 2009, zile de reculegere pentru aproape 20 de surori din Institutul "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", îndrumători fiind pr. Mihai Afrențoae, OfmConv., și pr. Cornel Cadar.

Fiind încă Anul Paulin, care se apropie de final, tematica acestor zile a fost viața sfântului Paul, convertirea, misiunea și scrisorile pe care le-a scris.

Pornind de la întrebările: "Cine ești, Doamne?" și "Ce trebuie să fac?" am aprofundat două teme și am încercat să facem o comparație între noi și sfântul Paul. Cum și-a trăit el chemarea, misiunea și cum o trăim noi. Cu siguranță, suntem mici în comparație cu el, dar, cu ajutorul Duhul Sfânt, ne-am străduit să descoperim în noi aspecte pozitive și negative.

Ce anume trebuie să facem ca "acest vas de lut, care poartă o comoară", să nu se știrbească, să nu se spargă. Pentru că dacă se sparge vasul, comoara se risipește.

Așa cum a întrebat Paul: "Cine ești, Doamne?", la fel ne-am întrebat și noi în aceste zile cine este Dumnezeu pentru noi. Pentru noi, el este Domnul Dumnezeu, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, care a făcut cerul și pământul și toate câte se află în ele. Isus este răscumpărătorul nostru, mirele sufletului nostru, prietenul nostru fidel, mângâierea în necazuri... Este cel care ne poartă pe brațe atunci când am obosit și ne caută când am rătăcit. Cel care ne iartă și ne iubește infinit. El este bucuria adevărată și ținta la care trebuie să ne străduim să ajungem ca să putem spune cu apostolul: "Am luptat lupta cea bună".

"Ce trebuie să fac?", a întrebat Paul. Noi ce trebuie să facem? L-am întrebat pe Isus și el ne-a răspuns în inima noastră, cu ajutorul textelor sfinte sau prin alții: "Urmează-mă. Renunță la tine pentru a mă avea pe mine. Acceptă-ți limitele tale și ale celorlalți pentru că puterea mea se arată în slăbiciune. Trăiește fiecare clipă cu bucurie. Nu vezi bucuria din ochii mei când te privesc? Ești o făptură atât de minunată! Curaj. Abandonează-te cu totul mie. Iubește. Da. Străduiește-te să faci totul din iubire și ai să mă găsești mereu pe mine. Urmează-mă din iubire".

Atât la formare cât și la exerciții, am meditat asupra mai multor teme din scrisorile sfântului Paul și am încercat să le proiectăm asupra vieții noastre. S-au pus întrebări și am căutat răspunsuri. Am luat decizii, ne-am întărit în credință...

Suntem pe drum "cu ochii îndreptați spre țintă", spre Cristos. Dacă toate acțiunile le începem și le sfârșim cu Cristos și din iubire față de el, atunci suntem pe drumul cel bun. Fiecare drum are obstacole pe care le trecem mai greu sau mai ușor. Să nu pierdem din privirea noastră ținta spre care ne îndreptăm. Nu este ușor pentru nimeni...

Toată viața este o luptă; cu suferințe, tristeți, bucurii, împliniri și vise. Așa cum spune sfântul Paul: "Nu fac binele pe care vreau să-l fac, dar fac răul pe care nu vreau să-l fac". Trebuie să ne străduim să luptăm cu slăbiciunile și patimile. Isus este mereu cu noi și ne întărește. "Îți este de ajuns harul meu", i-a spus Isus lui Paul. El ne dă harurile necesare pentru a învinge în luptă. Este important să nu uităm să ne folosim de acele haruri. După cum știm, cel mai greu este să lucrezi cu tine însuți.

Ca o concluzie, viața devine o binecuvântare dacă toate acțiunile sunt ancorate în Cristos, "căci noi în el trăim, ne mișcăm și suntem".

Îi mulțumim bunului Dumnezeu, pentru aceste zile minunate în care am avut bucuria să îl redescoperim în cuvânt, meditație, în cei care ne-au înconjurat, în mijlocul naturii și în cântul păsărelelor care ne-au însoțit pe tot parcursul exercițiilor.

Ne rugăm pentru pr. Mihai Afrențoae și pr. Cornel Cadar, care au reușit să ne facă mai atente în ascultarea cuvântului lui Dumnezeu, în aprofundarea lor, în căutarea cu sinceritate în inima noastră a voinței lui Dumnezeu, în dorința de a sluji cu mai multă iubire pe viitor. De asemenea, au reușit să ne transmită din bucuria și zelul lor în urmarea lui Cristos.

Surorile din Congregația "Surorile Milostive ale Sfântului Carol Borromeu" din Gioseni și-au arătat ospitalitatea, bucuria și grija lor de a crea o atmosferă cât mai plăcută pentru ca noi să putem trage cât mai multe foloase din aceste zile de exerciții și formare.

Gândurile inspirate din scrisorile sfântului Paul: "Toate le pot în Isus care mă întărește"; "Fiți oameni", cu siguranță ne vor călăuzi în munca și în misiunea noastră.

Sr. Maria Pătrașc

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14-19 iunie: Gioseni: Exerciții spirituale pentru surori din Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot"


 

lecturi: 37.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat