Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Un an special pentru preoți... dar nu numai!. 365 de gânduri propuse de Editura "Città nuova"

Intenția papei Benedict al XVI-lea cu privire la Anul Sfintei Preoții, care se deschide astăzi, 19 iunie 2009, este aceea de a reînnoi în preoți conștiința plină de bucurie a existenței lor și a activității lor în Biserică și pentru oameni, de a trezi în rândul poporului creștin stima față de o slujire pe care mijloacele de comunicare riscă să o întunece.

Pentru a însoți zi de zi drumul acestui an, preoții din Mișcarea Sacerdotală propun 365 de gânduri, în patru mici volume editate de Editura "Città Nuova" (Italia). Autorii sunt diferiți: de la parohul de Ars, sub patronajul căruia a fost pus Anul Sfintei Preoții, la cardinalul Van Thuan, de la sfinții părinți ai Bisericii, precum Augustin și Ioan Gură de Aur, la papa Ioan Paul al II-lea și Benedict al XVI-lea. De asemenea: fondatori, precum sfântul Escrivà de Balaguer, Chiara Lubich, don Giussani, P. Kentenich și teologi, printre care card. Kasper, Rahner și Bonhoeffer.

În conținutul lor, aceste gânduri au "pretenția" de a exprima frumusețea slujirii preoțești în sine și în legătura ei cu preoția baptismală a tuturor credincioșilor. Din acest motiv se adresează, bineînțeles, preoților, dar și întregului popor, cu convingerea că numai într-o compoziție a diversităților se pot descoperi rolurile și talentele fiecăruia.

Cele patru volume corespund "anotimpurilor" și parcurg dimensiunile fundamentale ale vieții preoților: existența (primul volum cu titlul "Așa cum Tatăl m-a iubit pe mine"..., care începe cu ziua de 19 iunie), acțiunea, problemele și perspectivele, urmând o logică pozitivă și propozitivă, dincolo de sloganurile curente.

La culegerea textelor au colaborat experți din diferite țări, cu intenția de a arăta că, și astăzi, "preotul este de folos", pentru a construi Biserica, trupul lui Cristos, ca "popor" și "familie" și contribuie la introducerea în lume a simțului "fraternității".

Cei care s-au îngrijit de această culegere sunt: Hubertus Blaumeiser, preot și teolog, consultor al Congregației pentru educația catolică; Tonino Gandolfo, paroh, jurnalist și profesor de științe, angajat în formarea permanentă a preoților.

Mișcarea sacerdotală este prezentă în cinci continente. Cuprinde circa 17.000 de preoți diecezani și diaconi permanenți. După modelul "spălării picioarelor", promovează un stil de viață și de slujire înrădăcinată în Evanghelie și bazată pe slujirea oricărui semen, "pentru ca toți să fie una".

Primul volum din care au fost publicate și pe ercis.ro aceste meditații se numește: Așa cum Tatăl m-a iubit pe mine..., 365 gânduri pentru Anul Sfintei Preoții. 1. Vara , autori: Hubertus Blaumeiser și Tonino Gandolfo, editat de "Città Nuova" la Roma în 2009.

*

Prefață

"Neliniștitor", așa definește un episcop prezența preotului alături de laici. Neliniștitor: o figură care "nu lasă liniștiți".

Dar ce anume poate să spună preotul, odată ce a fost definit "omul sacrului", celui care este chemat să fie prezent și activ în locuri care par să nu aibă nimic sacru?

Poate că răspunsul se află în întregime într-un adjectiv: "pastoral". Rolul preotului este o slujire pastorală. Referința este la "Păstor" și nu e puțin lucru, deoarece înseamnă a face referință la cel care s-a definit "lumină a vieții", care a venit să dea "viața".

În activitatea lor existențială și socială, bărbații și femeile pot găsi lumina, adevărul, libertatea: viața are nevoie să fie făcută "luminoasă", "adevărată", "liberă"...

A vorbi despre viața "aceasta" sau despre "cealaltă" este un limbaj care probabil poate ajuta să ne înțelegem, însă riscă să se înțeleagă greșit "vestea cea bună" pe care ne-o dăruiește Isus. Există o unică viață de trăit, de la zămislire la veșnicie, pentru care moartea este "paște", trecere.

Lumina lui Isus se proiectează asupra întregii vieți, îmbogățește cu sens orice aspect: afecțiunile și relațiile, începând de la cele familiare, bucuriile și durerile, alegerile de viață și angajamentele, care devin realizatoare cu cât asumă mai mult stilul slujirii. Ce vrea să însemne societatea dacă nu a fi în slujire reciprocă, în care fiecare pune în joc propriile talente, pentru a face asemenea Păstorului: a ne dărui pe noi înșine pentru alții, pentru ca să ia trup familia umană?

Atunci, preotul se încadrează aici în mijloc, pentru a mărturisi că referința la Isus nu este "stranie" pentru viața fiecăruia și a comunității umane, ci este "de aceeași natură": nu va face el politică, ci le va aminti politicienilor și cetățenilor că "stilul" evanghelic transformă politica și că fără el aceasta riscă să devină o junglă; nu va asuma angajamente familiare asemenea celorlalți, dar va putea să le descopere soților, părinților și copiilor că iubirea care știe să scoată în evidență ceea ce este mai bun din fiecare, să ierte, să se dedice pentru alții, chiar și dincolo de propriul cerc restrâns, este iubirea cea mai "frumoasă" de trăit; nu va pune realizarea sa în roluri scolastice, administrative, profesioniste, ci, invitând să privească la cel care "a spălat picioarele", va coopera la transformarea oricărui rol în "raport".

La descoperirea acestei prezențe pline de fascinație și semnificație pentru ziua de azi a umanității ar vrea să contribuie cu umilință, în decursul acestui An al Sfintei Preoții, "gândurile" propuse în această cărticică și în cele trei care vor urma.

Tonino Gandolfo
Hubertus Blaumeiser

*

Textele pregătite în această carte, pentru fiecare zi a Anului Sfintei Preoții, vor fi disponibile pe www.ercis.ro, atât pe prima pagină (click pe link-ul "Anul Preoției" de pe rândul cu "Lecturile zilei" și "Gândul zilei", precum și din secțiunea "Anul Sfintei Preoții".


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat