Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Nicolae-Iosif Camilli,
episcop pionier al Episcopiei Romano-Catolice de Iași

Trecutul multisecular al catolicilor din Moldova este legat, în cea mai mare parte, de activitatea numeroșilor misionari, îndeosebi călugări franciscani conventuali.

Fără a subaprecia aportul titularilor la Episcopia Siretului (1371-1434), în număr de cinci, al celor de la Episcopia de Baia (1418-1534), în număr de șapte, al lui Bernardino Quirini, episcop de Argeș cu sediul la Bacău (1597-1604), al celor de la Episcopia de Bacău (1607-1818), în număr de șaptesprezece, al vizitatorilor apostolici Petru Adeodat Baksi? (1641-1644) și Marco Bandulovich-Bandini (1644-1650), precum și al celor de la Vicariatul apostolic al Moldovei (1818-1884) în număr de paisprezece, la loc de mare cinste se află cel care a fost rânduit de Providență să fie primul ierarh al Episcopiei Romano-Catolice de Iași, Nicolae-Iosif Camilli.

Originar din localitatea Monterubbiano, provincia Marche (Italia de mijloc), născut la 23 aprilie 1840, intră în Ordinul Franciscan Conventual și, după o formare temeinică, sufletească și intelectuală, este trimis ca misionar apostolic în Moldova, în anul 1873. După opt ani de activitate misionară plină de zel, papa Leon al XIII-lea îl numește, la 16 septembrie 1881, episcop titular de Mosynopolis și vizitator apostolic (ultimul la Vicariatul Apostolic) în perioada 1881-1884.

Independența de stat a României (1877-1878) și proclamarea regatului (1881), favorizează stabilirea ierarhiei romano-catolice, prin înființarea Arhiepiscopiei de București, în anul 1883, și a Episcopiei de Iași, în anul 1884.

Devenit prim episcop al unei dieceze vaste, extinse pe întreg teritoriul Moldovei din acea vreme, Nicolae-Iosif Camilli a trebuit să muncească din răsputeri la organizarea ei, în conformitate cu normele bisericești și în ascultare desăvârșită față de Vicarul lui Cristos, papa Leon al XIII-lea care i-a încredințat-o spre păstorire. Fără îndoială, experiența dobândită ca vizitator apostolic, i-a fost de mare ajutor

Prima grijă a fost aceea de a înființa Seminarul diecezan pentru formarea clerului indigen, așa cum i-a spus răspicat papa, muncă deloc ușoară, având în vedere opiniile divergente ale Ordinului Franciscan Conventual. Depășindu-le, la 29 septembrie 1886, deschide seminarul pe care îl încredințează părinților iezuiți din provincia poloneză Galiția.

După zece ani de activitate intensă ca episcop de Iași, considerând inacceptabile formulele pastorale propuse de Ordinul Franciscan Conventual, demisionează "nu la sfatul cuiva, ci din voința sa liberă și spontană".

Timp de alți zece ani stă la Roma, la dispoziția papei, care îi încredințează misiunea de vizitator apostolic al diferitor biserici romane. În acest scop, la 25 decembrie 1895, papa îl numește arhiepiscop titular de Tomis.

Succesorul episcopului Camilli la cârma Diecezei de Iași, episcopul Dominic Jaquet, se retrage și el după opt ani de păstorire (1895-1903).

Papa Pius al X-lea, apreciind serviciile excepționale aduse Bisericii Romane de către arhiepiscopul Camilli, îi încredințează Dieceza de Iași pentru o nouă păstorire.

Cu dârzenia care îl caracteriza, a reușit să păstorească dieceza încă 11 ani, până la 30 decembrie 1915, când a trecut la Domnul

Epitaful impozant care îi străjuiește mormântul, în catedrala veche, îi rezumă viața prin cuvintele: Fuit vir plenus fide et zelo Dei, a fost un bărbat plin de credință și de râvnă pentru Dumnezeu. Pastor vigilans populum rexit, a condus poporul lui Dumnezeu ca un păstor vigilent. A fost chemat în patria cerească în al 76-lea an al vieții sale, meritis repletus, plin de merite.

Dintre multele elogii care i s-au adus, cităm: "Monseniorul Camilli a fost un om al datoriei, pe deplin convins de marea sa răspundere în fața lui Dumnezeu" (din Cronica Seminarului Diecezan, 1906-1930). "Episcopul Camilli avea o idee excepțională despre demnitatea sacerdotală, fiind foarte gelos de prestigiul ei. De aceea, uneori era considerat prea sever. Însă a avut o inimă de aur, un suflet curat și gândire clară... A iubit viața retrasă de călugăr smerit. Când a murit, locuitorii din Iași și catolicii din Moldova și-au dat seama că a plecat dintre ei călugărul pios, episcopul vrednic și bunul român, Nicolae Iosif Camilli" (M.Th. Carada). "Moare în țara noastră, reprezentând la Iași, ideea latinității" ( N. Iorga ).

Scriind aceste rânduri, țin să citez și cuvintele din Scrisoarea către Evrei, 13,7-9a: "Amintiți-vă de conducătorii voștri care v-au învățat cuvântul lui Dumnezeu și, meditând împlinirea vieții lor, imitați-le credința! Isus Cristos, cel de ieri și de astăzi este același în vecii vecilor".

P.A.D.


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat