Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopia Romano-Catolică
Oficiul pentru Comunicații Sociale

Bd. Ștefan cel Mare, 26, 700064-Iași
tel. 0232/212003; fax 0232/212006
www.ercis.ro
Nr. 15 / 18.06.2009

COMUNICAT DE PRESĂ

Deschiderea Anului Sfintei Preoții

Anul Sfintei Preoții (19 iunie 2009 - 11 iunie 2010), dedicat aprofundării identității și slujirii preoțești precum și a rolului pe care îl au preoții în cadrul Bisericii și a lumii, va fi deschis de papa Benedict al XVI-lea la Vatican, în ziua de 19 iunie.

În catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, deschiderea solemnă a Anului Sfintei Preoții va avea loc vineri, 19 iunie, începând cu ora 18.00, printr-o Liturghie pontificală prezidată de PS Petru Gherghel, la care vor participa: PS Aurel Percă, preoții din comunitățile și congregațiile din Iași, seminariștii de la Institutul Teologic și din celelalte case călugărești, persoane consacrate, credincioși. Liturghia va fi urmată de recitarea solemnă a rugăciunii de seară (Vesperele).

În fiecare parohie și structură diecezană va fi celebrată o Liturghie de seară (vecernie), în cadrul căreia vor fi făcute rugăciuni speciale pentru preoți.

Ziua de 19 iunie corespunde, în Biserica Catolică, cu solemnitatea Preasfintei Inimi a lui Isus și cu Ziua Mondială de Rugăciune pentru Sfințirea Preoților (a 63-a). "Un an de rugăciune a preoților, cu preoții și pentru preoți", cu scopul de a-i ajuta să se sfințească. Preoții "sunt importanți nu numai pentru ceea ce fac, ci și pentru ceea ce sunt".

Episcopul de Iași a trimis o scrisoare celor 387 de preoți (256 diecezani, 130 preoți călugări), care își desfășoară misiunea în Moldova, și celor 79 de preoți originari din dieceză care activează în afara țării prin care îi încurajează și-i anunță inițiativele care vor sta în centrul acestui an.

Astfel, în protopopiate vor fi organizate lunar ore de rugăciune și comuniune sacerdotală. În luna septembrie, preoții vor participa la cursuri de formare, care se vor desfășura la Institutul Teologic din Iași. La nivel național vor fi șase întâlniri ale preoților din toate diecezele romano-catolice și greco-catolice. Vor fi, de asemenea, conferințe, zile de reculegere, reuniuni de studiu, săptămâni teologice, schimburi de experiență, publicații specifice.

Anul dedicat preoților este legat și de împlinirea a 150 de ani de la moartea sfântului paroh de Ars (Franța), Ioan Maria Vianney (1786-1859), patronul preoților. Om al rugăciunii, care a petrecut multe ore ascultând mărturisirile oamenilor veniți de pretutindeni, Vianney a devenit un adevărat model inspirator, care arată valoarea mare și importanța slujirii preoțești.

Fără îndoială, anul acesta va fi o ocazie de a mulțumi lui Dumnezeu pentru toți preoții care trăiesc la înălțimea chemării lor, pentru activitatea lor pastorală și pentru mărturia vieții lor. Dar va fi și o ocazie pentru a cere iertare lui Dumnezeu pentru preoții care și-au părăsit chemarea sau au trădat-o. Va fi o oportunitate de a redescoperi frumusețea și importanța preoției și de a dezvolta comuniunea și prietenia preoților față de comunitatea ce le este încredințată.

Biroul de presă
Pr. Cornel Cadar

 


Persoană de contact: pr. Cornel Cadar (Iași): tel. 0232/211527; 0745/850844; e-mail: cornel@ercis.ro


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat