Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vachendorf (Germania): Hirotonirea pr. Lucian Bulai

Diaconul Lucian-Daniel Bulai, originar din Bacău, a fost hirotonit preot, la Vachendorf (Germania) de către PS Franz Dietl, în ziua de 15 iunie 2009, în cadrul Ordinului Fraților Minori Conventuali.

"Hier bin ich". "Sunt aici". Acestea au fost primele cuvinte exprimate de Lucian Bulai la hirotonirea întru preoție în Vachendorf (Germania).

Familia candidatului a fost și ea prezentă, din păcate câțiva membri nu au putut fi de față, mama părintelui Lucian (din motive de sănătate, un frate și o soră, din motive de serviciu). Noul preot a fost înconjurat de proprii confrați, de părintele provincial Emilian Cătălin, de vicarul provincial Marius Vătămănelu, de frații din Germania și din România

"Este un eveniment unic în istoria Bisericii noastre locale", astfel se exprimau credincioșii Parohiei Vachendorf din Germania. Mulți dintre credincioși au participat pentru prima dată la o celebrare a sacramentului Preoției. Hirotonirea a fost săvârșită de către PS Franz Dietl. Și pentru Excelența sa a fost un moment deosebit, fiind prima hirotonire a Preasfinției sale de când a fost consacrat episcop. Într-un dialog, a declarat: "Am avut ocazia să confer ordinul sacru al diaconatului, dar pe cel al preoției niciodată (până acum - n. red.)".

PS Franz Dietl, la predică, a găsit câteva similitudini semnificative între candidatul la sacramentul sfintei Preoții și sfântul Anton de Padova. La fel ca sfântul Anton, și fratele Lucian și-a părăsit propria țară pentru a răspunde la chemarea Domnului.

Comunitatea s-a pregătit intens pentru acest eveniment. Prezența fanfarei comunității, portul tradițional, elementele de înfrumusețare a localității au dat sărbătorii o notă solemnă.

După sfânta Liturghie, credincioșii au fost invitați în cortul amenajat pentru această sărbătoare. Primarul comunității i-a dăruit noului preot o bicicletă, iar părintele provincial, în discursul său, a îndepărtat anumite temeri și a confirmat comunității prezența părintelui Lucian pe acele meleaguri.

Ziua următoare a început ceva mai devreme, atât pentru părintele primițiant, cât și pentru ceilalți frați. La ora 6, au sosit câțiva vânători și fanfara satului Bergen ca să-l sărbătorească pe noul prezbiter. După câteva cântece tradiționale a fost servită masa împreună cu vânătorii, familia și prietenii fratelui Lucian și membrii fanfarei.

Noul prezbiter a celebrat prima sfântă Liturghie în localitatea Bergen, unde frații sunt prezenți de circa nouă luni. Într-o biserică arhiplină, cu două coruri și o orchestră, s-a scris o nouă pagină a istoriei comunității și a Bisericii locale.

După sfânta Liturghie, credincioșii au fost invitați la o agapă frățească, fiind prezente circa 400 de persoane. Aici mai multe asociații au prezentat un program artistic. Spre seară s-au celebrat Vesperele, după care a urmat binecuvântarea de preot nou sfințit dăruită fiecărui credincios în parte. Sărbătoarea nu s-a terminat, ci s-a prelungit cu o cină împreună cu membrii activi ai comunității. Președintele Asociației Portului Popular i-a declarat pe cei patru confrați ai comunității din Bergen membri ai asociației.

Fr. Ciprian Ban

* * *

Pr. Lucian Bulai s-a născut la Bacău în ziua de 15 februarie 1982. A intrat în Seminarul Liceal Franciscan în anul 1996, iar după noviciat a urmat itinerarul formativ la Institutul Teologic Franciscan din Roman. Din octombrie 2008 este în comunitatea din Bergen (Germania).

Articolul și fotografiile au fost preluate
de pe situl www.ofmconv.ro,
cu adaptările necesare


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat