Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cardinalul Hummes către preoți: redescoperiți rolul misionar

"Biserica merge cu picioarele preoților"

La doar câteva zile de începutul Anului Sfintei Preoții, la 19 iunie, prefectul Congregației pentru Cler i-a invitat pe preoți să redescopere propriul rol misionar.

Într-un interviu acordat ziarului "Avvenire", cardinalul brazilian Claudio Hummes a subliniat că inițiativa se naște dintr-o exigență profundă de "a stimula ulterior spiritualitatea preoților în lumea de astăzi", "determinată de o cultură postmodernă, secularizată, relativistă, laicistă, care nu iubește religia și care, mai mult, ar vrea s-o izoleze în sfera privată".

Departe de "a demoniza această nouă cultură deplângând o lume care nu mai există sau visând un viitor care nu există", trebuie amintit că și ea "trebuie să fie evanghelizată", a afirmat el. Pentru aceasta, preoții trebuie "să redescopere propriul rol misionar.

Anul Sfintei Preoții, a amintit cardinalul, are și un alt obiectiv important: "să-i încurajeze pe preoți și să-i stimuleze în a continua în slujirea lor față de Biserică și față de toată omenirea".

De fapt, în ultimii ani "presa mondială a dat o importanță cu adevărat excepțională delictelor săvârșite de preoți, cum ar fi pedofilia și slăbiciunile referitoare la lipsa de respectare a celibatului".

"Aceste lucruri s-au întâmplat. Și cel care s-a pătat cu delicte este corect să fie supus justiției ecleziastice și civile", a admis el, însă "aceste cazuri triste se referă o cotă cu adevărat minimă dintre preoți", cea mai mare majoritate dintre ei "trăiește cu fidelitate propria slujire, desfășurând și o slujire prețioasă față de societate în domenii cum ar fi educația, asistența, ajutorarea săracilor".

Pentru aceasta, convocarea Anului Sfintei Preoții este înțeleasă și ca îndemn adresat preoților sfinți să ducă înainte propria misiune chiar și în condițiile dificile de astăzi.

Pentru "a înfrunta provocările lumii și a se propune ca martor credibil al evangheliei", a spus Hummes, "este necesar mereu ca fiecare preot să poată trăi încontinuu întâlnirea personală cu Isus Cristos, în cuvântul lui Dumnezeu și în Euharistie".

"Pentru a obține acest har, este necesar mereu să ne rugăm pentru preoți și cu preoții".

La fel de necesar, a adăugat el, este "să se aprofundeze identitatea sacerdotală, care nu este aceea a laicilor". De fapt, laicii "sunt foarte importanți, dar nu pot lua locul preoților".

Conform cardinalului, "în cea mai mare majoritate, preoții sunt mulțumiți de viața lor. Dar nu lipsesc cei care trăiesc în dificultăți".

"Este important ca preoții să trăiască bucuroși propria slujire - a constatat el -. Atunci când preoții sunt fericiți, toată comunitatea simte asta și chiar și vocațiile pot să înflorească mai ușor".

În același mod, a amintit că preocuparea pentru clerul propriu trebuie să fie "o prioritate absolută a unui episcop", "pentru că un episcop fără preoții săi nu poate face mult, este ca un om fără membre".

"Biserica merge cu picioarele preoților. Ei sunt în linia întâi. Dacă se opresc, Biserica încetinește în mod dramatic. Dacă sunt slăbiți din punct de vedere spiritual, Biserica slăbește. Pentru aceasta, între episcopi și cler trebuie să existe o comuniune afectivă și efectivă".

Cât privește laicii, "trebuie să-i ajute pe preoții lor din punct de vedere uman și spiritual. Trebuie să-i întărească prin stima lor, prin afecțiunea lor, prin considerația lor" și "trebuie să se roage pentru preoții lor, pentru sfințirea lor".

Rugăciunea este importantă "și pentru a trezi noi vocații", a încheiat cardinalul, "pentru că dacă într-o parohie există un preot fericit, atunci tinerii văd în el un model și chemarea Domnului găsește astfel un teren mai fertil pentru a fi primită".

(După Zenit, 17 iunie 2009).

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat