Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Zi de formare a animatorilor GREF

La Oratoriul "Maria Bambina" din Parohia "Sf. Cruce" din Bacău, a avut loc luni, 15 iunie 2009, o zi de formare a animatorilor GREF, la care au participat 83 de tineri din șapte parohii. Această activitate angajează majoritatea copiilor din parohie, împreună cu animatorii lor, în momente care să transforme vacanța de vară într-un timp cât mai benefic, minunat și favorabil destinderii, creșterii și dezvoltării copiilor și a tinerilor, conduși de un itinerar formativ alcătuit și propus în așa fel încât să fie corespunzător cu valorile fundamentale necesare vârstei și nevoilor celor care participă.

GREF (Grup Recreativ-Estiv Formativ) este o vacanță trăită împreună în curțile parohiale de grupurile de copii și animatorii generoși ce-și oferă capacitățile, creativitatea și timpul în favoarea copiilor.

E mijlocul lui iunie și școala a luat sfârșit: vacanța e așteptată pentru ca cele trei luni de zile lungi pe care le are să devină amintire frumoasă și minunată în septembrie.

Cum folosesc copiii tot acest timp când sunt lăsați singuri fie de părinții care lucrează ziua întreagă sau chiar și o parte din noapte, fie de cei care încă nu s-au întors de dincolo?

Iată motivul pentru care este propus GREF!

Dar ce este GREF? Întrebați-i pe copiii dumneavoastră, pe colegi, pe prietenii care au participat deja la o vară ca aceasta și vă vor povesti despre jocuri, concursuri, competiții, dansuri, cântece, excursii, întreceri. Amintiri minunate din copilăria lor!

Vacanțe constructive pentru copii... Iată ce este GREF. Timp de joacă, de rugăciune, de muncă. Timp de creștere condusă de tinerii animatori într-o experiență scurtă ca timp, dar intensă pentru ocaziile oferite. O propunere de viață creștină!

GREF este o ocazie providențială pentru a uni în bucurie diferitele grupuri de copii dintr-o parohie, lucru care nu se mai poate realiza cu atâta ușurință în altă perioadă a anului.

Cu siguranță activitatea GREF fără copii nu ar fi posibilă: ei sunt destinatarii și protagoniștii. Dar nu poate exista, nu e posibilă realizarea unui GREF fără un număr suficient și unit de animatori.

Iar pentru a forma animatorii, această prezență educativă în fața copiilor, s-a organizat o zi de formare în care au putut aprofunda și descoperi arta educării și a muncii cu copiii. La această zi fost prezenți 83 de tineri din șapte parohii. Prin diferitele intervenții formative și dinamicile inerente acestui moment formativ, animatorii au descoperit că nu oricine poate fi animator; animatorul trebuie să fie suficient de matur, echilibrat, disponibil, deschis semnelor timpului: deschis la lumea copiilor, considerându-i persoane demne de iubit, de respectat. Animatorul trebuie să fie deschis spre rugăciune și spre împlinirea voinței lui Dumnezeu, spre modul său de a fi un Dumnezeu viu între copiii de astăzi și prin copii pentru noi. Fiecare acțiune educativă trebuie să țină cont de "societatea copiilor" cu regulile sale, cu manifestările sale, cu calitățile și lipsurile pe care le comportă aceasta.. "Societatea copiilor" este în antiteză cu cea a adulților, iar un adult nu poate intra în lumea copiilor dacă nu va respectă exigențele ei și nu va căuta să o distrugă prin a o reduce la scheme proprii, la lipsă de comunicare sau chiar abandon. Educația trebuie să devină prezență: copiii ne vor urma doar dacă știm să fim pentru ei modele autentice. Doar dacă știm să fim pentru ei cineva ca să propunem ceva: propunerile noastre trebuie trăite nu artificial, ele trebuie să fie o mărturie de viață, o convingere evidentă. Dar mai ales, animatorul trebuie să fie un colaborator apropiat al lui Dumnezeu și un trimis al său în numele Bisericii pentru opera sa creatoare și eliberatoare.

Ziua de formare a animatorilor a fost deci intensă și angajantă. S-au luat doar mici și scurte pauze de "respiro" și una un pic mai lungă pentru prânz; în rest a fost abundentă, iar entuziasmul, pasiunea și interesul participanților s-a arătat a fi deosebit de mare.

Pentru noi, organizatorii, a fost mulțumitor să transmitem, prin exemplul și cheful nostru de viață și de încredere, că animatorul este sufletul grupului, este cel care însuflețește discuțiile, dă suflet inițiativelor celorlalți, amplifică rezultatele individuale.

Dacă animatorul îl iubește pe Cristos, îi va iubi și pe copii și pe tineri și astfel, va face tot posibilul să găsească toate mijloacele necesare, cele mai eficace chiar, pentru a-i duce către el.

GREF nu e caracterizat de maximul de timp acordat rugăciunii, reflecției sau doar sfintei Liturghii. Poate acestea vor lipsi în vreo zi, însă ceea ce va fi în mod constant prezent este convingerea că fără iubirea lui Dumnezeu nu ar fi posibil GREF. Și această iubire este o predilecție, căci s-a oferit în mod concret în inițiativele organizatorilor, a binefăcătorilor, a atențiilor față de fiecare copil, dar mai ales pentru climatul de prietenie și de fraternitate care se dezvoltă între membrii grupurilor. Acestea sunt apoi aplicate în respectarea regulilor de joc, iubire de competitivitate și de victorie obținută împreună, deci de ajutor și altruism, responsabilitate și implicare în grup și multe alte virtuți esențiale care permit dezvoltarea sănătoasă a unei persoane care e pregătită să îl întâlnească pe Cristos și mesajul său de iubire și de salturi calitative în viață.

Deci și GREF se înscrie în programul călătoriei pe drumul de sfințenie. Anul acesta îl vom parcurge "zburând", ajutați de povestea unui pescăruș capabil să sfideze mediocritatea unei vieți plictisite și monotone, gata să înfrunte orice dificultate numai să ajungă să fie cât mai asemenea cu marele pescăruș. "Viața e mai mult decât atât" va fi motoul-temă ales ca să entuziasmeze inimile, voința și capacitățile noastre pentru toată această perioadă de aventură, de vacanță care sperăm să devină cu adevărat minunată!

Sr. Silvia Brandiu


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat