Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Procesiune în sărbătoarea Trupul și Sângele Domnului

Sărbătoarea Trupul și Sângele Domnului a fost marcată la Iași duminică, 14 iunie 2009, printr-o Liturghie solemnă, prezidată de PS Petru Gherghel, urmată de o procesiune euharistică pe străzile orașului. Au participat PS Aurel Percă, preoți de la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" și de la parohiile și congregațiile din oraș, persoane consacrate, seminariști, oficialități locale și un mare număr de credincioși.

Sfânta Liturghie a început la ora 11.00 cu procesiunea care a pornit din catedrala veche spre cea nouă. În primele bănci puteau fi văzuți copilașii care l-au primit nu de mult pe Isus euharisticul, avându-i alături pe animatori. Corul seminariștilor de la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași a susținut cântările.

În cadrul omiliei, PS Aurel Percă a vorbit de cele trei momente ale sărbătorii Corpus Domini, amintind de semnificația și importanța sărbătorii care îi cheamă pe toți creștinii să se adune într-o singură familie în jurul altarului, pentru a fi atenți la darul cel mai mare dat lumii de Fiul lui Dumnezeu: trupul și sângele său. PS Aurel a evidențiat primul moment al sărbătorii, celebrarea euharistică, moment de retrăire al Cinei de Taină, când jertfa lui Cristos se reînnoiește, trupul și sângele său devenind hrană pentru fiecare creștin, într-un gest de dăruire pentru întreaga omenire. În cadrul procesiunii, al doilea moment al sărbătorii, Cristos merge înaintea oamenilor, pe străzile orașului, pentru a le arăta calea, drumul cel sigur, pentru a-i însoți în toate împrejurările, la final urmând cel de-al treilea moment, adorația euharistică, moment în care toți îl pot recunoaște pe Cristos drept Fiu al lui Dumnezeu.

În ultima parte a celebrării, începând cu ora 12.30, a avut loc procesiunea cu preasfântul sacrament pe străzile orașului Iași. Traseul urmat a fost: Stradela Trei Ierarhi, Bd. Ștefan cel Mare, Str. Anastasie Panu, Str. Costache Negri cu întoarcere la catedrală pe Str. Colonel Langa.

Procesiunea a fost formată din crucea procesională, urmată de lumânări, ministranți, icoane, persoane consacrate, copii de la prima sfântă Împărtășanie, care au aruncat petale de flori din coșulețele purtate în mâini, preoți, baldachinul sub care s-a aflat PS Petru cu ostensoriul, oficialități, seminariști, fanfara și mulțimea de credincioși.

Procesiunea s-a încheiat în catedrala mare, prin binecuvântarea cu sfântul sacrament, dată de PS Petru Gherghel tuturor celor prezenți. La sfârșitul manifestării de credință, episcopul Petru a adresat un cuvânt de mulțumire tuturor celor care au binevoit să participe la această mare sărbătoare.

Liviu Crișmaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

14 iunie: Iași (ERC): Procesiunea în sărbătoarea Trupul și Sângele Domnului

14 iunie: Iași (ERC): Procesiunea în sărbătoarea Trupul și Sângele Domnului (FOCUS)


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat