Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cesano: Primul hram al comunității românești

Comunitatea romano-catolică românească din Cesano (Italia) și din împrejurimi, încredințată mijlocirii și ajutorului sfântului Anton de Padova, a celebrat primul hram al comunității, duminică, 14 iunie 2009, în cadrul sfintei Liturghii de la ora 11.30.

Datorită condițiilor grele prin care au trecut mulți dintre credincioșii noștri emigranți, o bună parte dintre ei au declarat că, după ani de zile, au putut auzi din nou: "Astăzi este hramul comunității noastre!" Chiar dacă este o comunitate mică de credincioși care se adună duminical pentru sfânta Liturghie, o bună parte dintre ei au dorit să invite rude și prieteni la această sărbătoare și au reușit să umple mica bisericuță și să-i dea viață. Chiar dacă căldura de afară îi tenta pe mulți să meargă la mare, copii, tineri și adulți au ținut să fie prezenți la acest eveniment anual al comunității. Sărbătoarea anuală a hramului comunității s-a desfășurat într-o atmosferă încărcată de sentimente de mulțumire și recunoștință față de bunul Dumnezeu pentru darurile primite prin mijlocirea patronului comunității.

Sfânta Liturghie în limba română se celebrează la Cesano începând din luna decembrie a anului trecut și de atunci comunitatea catolică română se adună cu bucurie în fiecare duminică. A fost ales sfântul Anton de Padova ca patron al comunității, datorită evlaviei și încrederii deosebite a credincioșilor în mijlocirea și ajutorul primit de la Dumnezeu prin intermediul acestui mare sfânt.

Celebrarea sfintei Liturghii a avut loc la ora 11.30, celebrant principal fiind pr. Adrian Chili, responsabil al comunității catolice române din Cesano, Ladispoli și împrejurimi, la care a concelebrat și pr. Cristinel Doboș, venit la Roma pentru un curs de jurisprudență.

Pr. Adrian, la începutul sfintei Liturghii a salutat și a spus bun venit la hram tuturor, încredințând la picioarele altarului toate grijile, necazurile, bucuriile și cererile noastre, prin mijlocirea patronului comunității: Sfântul Anton de Padova.

În cuvântul de învățătură, pr. Cristinel ne-a ajutat să înțelegem că sfinții au fost oameni ca și noi, iar dacă ei au ajuns sfinți, au reușit aceasta deoarece au lăsat lumina lui Cristos să treacă prin ei și să se reflecte asupra aproapelui. Unul din secretele sfinților a fost acela de a sta mereu în preajma altarului, de a primi ca hrana sufletească trupul și sângele Domnului, pentru a avea forța necesară de a învinge ispitele și păcatul. A subliniat apoi care este și care ar trebui să fie raportul nostru cu sfânta Euharistie și care este modalitatea noastră de a o adora.

Credincioșii au dorit să participe la sărbătoarea lor, pregătind în primul rând biserica cea vie (sufletească) să fie capabilă de a-l primi pe Cristos în sfânta Împărtășanie, dar au pregătit și biserica de piatră să arate cât mai bine. Ei au fost aceia care au citit lecturile, rugăciunea credincioșilor și au adus darurile la altar.

Cea ce a mijlocit sfântul Anton de Padova de-a lungul timpului pentru credincioșii de aici și pentru mulți alții s-a văzut în evlavia credincioșilor față de acest sfânt, evlavie manifestată prin rugăciune și cânt. De aceea, la sfârșitul sfintei Liturghii, înainte de binecuvântarea finală, au fost sfințiți crinii și binecuvântați copii.

La finalul celebrării, părintele Chili Adrian a mulțumit părintelui Cristinel Doboș, oaspeților prezenți, corului și tuturor celor care s-a implicat într-o formă sau alta pentru ca sărbătoarea să fie cât mai frumoasă.

După frumoasa solemnitate, bucuria sărbătorii a continuat în familii, unde rudele și prietenii celor din Cesano au primit o agapă frățească presărată cu bucate specifice bucătăriei românești.

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru această frumoasă zi a hramului pe care ne-a dăruit-o prima dată în acest an, de a-l sărbători pe sfântul Anton, protectorul, patronul și ocrotitorul nostru, sărbătoare atât de frumoasă și înălțătoare pentru sufletele noastre.

Comunitatea românească din Cesano

* * *

Pr. Adrian Chili poate fi contactat la adresa: Parrocchia Sacro Cuore di Gesù: Via dei Fiordalisi, 14, 00055-Ladispoli (Rm), Italia, tel. 0039/3806375414.

Sfânta Liturghie la Cesano se celebrează duminica și în sărbătorile de poruncă la ora 11.30 (vara la ora 19.00), în biserica "San Nicola": Via Borgo di Sopra, 40, 00123-Cesano (Rm), Italia

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14 iunie: Cesano: Primul hram al comunității românești


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat