Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Tu ce alegi?

- Credeam cu toții c-o să moară - își începu povestea băiatul. Stătuse așa, mai deoparte, era un puști cuminte îmi spusesem - nu se băga în vorba celor mari... stătea și el acolo, să se încălzească. Acum se apropiase de foc - i-o fi fost frig, noaptea era pe sfârșite, frigul mai pătrunzător, întunericul mai greu și aerul părea viu - ca și cum toate vorbele și poveștile și strigătele și lacrimile din acea noapte rămăseseră acolo...

-...Așa că ne căutam de treabă care-ncotro, fiindcă așa e... cei care mor, mor singuri - continuă băiatul.

Lângă ea rămăsese numai maică-mea - mă uitam pe furiș, îi mai aduceam apă că doar-doar o s-o lase arșița... de la un timp nici nu mai vorbea. Se întorsese cu spatele, să fie singură. Și mai singură decât fusese toată viața. Așa și trebuia să intre în lumea aceea, numai și numai a lor, a celor care mor... Sigur că l-am văzut pe taică-meu și pe unchiu' venind... Dar liniștea începuse să se aștearnă și era adâncă și grea, cum numai plecarea lor o aduce... a lor, a celor care intră în moarte. Așa că nu ne-am mișcat. Ce rost avea! De când unchiu' plecase și taică-meu se luase după el, ne descurcam cum puteam - doar bogați nu fuseserăm noi niciodată, trăiam din pescuit - dar acuma era altceva. Intrase cumva în casă plecarea - moartea, adică. Mi-am zis că aflaseră de bunica și veniseră s-o mai vadă... Când colo, n-o să-ți vină să crezi! Nu erau singuri! Cum stăteam așa, cu ochii pe jumătate închiși și picoteam a somn, parc-am auzit vuietul apelor - așa mi s-a părut că erau de mulți - dar când am deschis ochii, abia dacă erau vreo doisprezece, cu toții! Atunci l-am văzut. S-a apropiat de pat - mama s-a uitat la el, eu m-am ferit cumva din calea lui. Bunica stătea așa cum v-am spus, cu spatele și abia dacă mai răsufla. Dacă n-ar fi fost, când și când, oftatul ei lung și chinuit, aș fi zis că murise deja... Iar el... El... așa cum vă spun, s-a plecat deasupra ei, i-a luat mâna și a ținut-o o clipă în mâna lui. N-am văzut nimic, n-am auzit nimic. Mă uitam la el, iar el o strângea de mână. Apoi, sprijinindu-se de mâna lui, s-a întors cu fața la noi, a deschis ochii, a surâs uitându-se în ochii lui - "Doamne, mi-am spus, ce frumoasă putea fi bunica!" Sări deodată din pat - și n-o să vă vină să credeți - chemă iute servitorii și le spuse să pregătească cina, ea însăși așeză masa, spălă picioarele musafirilor - ale tuturor musafirilor - cel puțin tata și unchi-mio încremeniseră de uimire, iar când ajunse la el, se prosternă la pământ și-i sărută picioarele - și era atâta bucurie și lumină în toată ființa ei, cum nu mai văzusem vreodată ! Trecu-ntr-un iureș pe lângă mine și-mi ciufuli părul - du-te și spală-te, nu vezi că avem musafiri, pe urmă ajut-o pe maică-ta, ce-ai rămas așa, gură-cască?! Uite că avea dreptate. Chiar că nu mă mai mișcasem de uimire. Cum oare, ea, care zăcea de zile și zile-ntregi, ea, care se întorsese cu spatele la noi, să moară, ea - se întorsese acu' din moarte?! Și uite-o! Mai-mai să zici că-și pregătește ospățul de nuntă, așa-i de frumoasă și se bucură și râde! Oare cine o fi intrat în casa noastră?! Mai știi, o fi avut dreptate taică-meu și unchiu' când ziceau de el, de bărbatul acela căruia-i spuneau "Învățătorule", că era Fiul lui Dumnezeu?! Cum altfel, oare?!

...Puștiul tăcu un timp... scormoni jarul, lumina licări albastră, galben-aurie, pe chipul lui... un copil, mi-am spus, ce știe el...

- Seara târziu, continuă puștiul, m-am luat după el. Bărbații se culcaseră cum putuseră. Am lăsat-o pe maică-mea cu bunica și vecinele care se adunaseră, de! unde se mai auzise așa ceva - s-o vadă, s-o laude și sigur că da, să mai vorbească-ntre ele vrute și nevrute că așa-i de când lumea, iar eu m-am furișat, cum vă spun, după el. Mergea cu pași mari, abia mă puteam ține după el și nici nu trebuia să mă vadă - îmi spuneam eu. Oare unde se duce și ce face? La un timp s-a întors și uitându-se în întuneric, spre locul unde mă ascunsesem - eu cred că mă văzuse - îmi făcu semn să stau pe loc. Am rămas acolo, uitându-mă după el. Cum de-l vedeam în întunericul acela?! - nici eu nu știu cum - da' uite că-l vedeam! La un timp, s-a oprit. Stătea așa, drept, în picioare, ca o coloană. Nu vedeam nimic altceva, întunericul era de nepătruns, dar în întunericul acela, negru și greu cum parcă nu mai văzusem, stătea, în picioare - el. Eu cred că se ruga, fiindcă altfel de unde toată liniștea și bucuria care venea de la el? La un timp, părea că-i văd răsuflarea - sau ce-o fi fost, așa, unduind în jurul lui, ca lumina când stă să răsară luna... Dar nu lumina aceea m-a făcut să cad cu fruntea la pământ și să-l laud pe Dumnezeu, ci liniștea. Mai presus de fire, dincolo de tot ce știusem până atunci, liniștea și bucuria și pacea și împăcarea lunecau din făptura lui - peste toată făptura și peste mine. Atâta pot să pricep, atâta știu, asta-mi aduc aminte. Și un singur gând: nimeni, niciodată, nu e singur. Nici în moarte, nici în viață. Și când el te ține de mână, moartea se face atunci viață.

De asta am venit aici. Eu știu c-o să moară. Dar moartea n-are putere asupra lui. Și nici asupra noastră. Să știți c-am strigat-o pe slujnica aia care l-a întrebat pe unchiu' dac-a fost cu el - și i-am spus că am fost eu cu el și sunt și încă sunt și sunt mereu cu el. Fiindcă, dacă n-aș fi cu viața alături, în viață și pentru viață, cu cine oare aș fi?

Și dacă Dumnezeu e cu noi, cine e împotriva noastră, de cine mă voi teme oare?

Slujnica s-a înfuriat și mi-a ars o palmă: "Mincinosule, tu să taci, că te nenorocesc în bătaie!"

...Copiii mai mint uneori. Dar chipul puștiului strălucea de o lumină nefirească și atunci am știut că Dumnezeul acelui om care urma să fie judecat și ucis își întorsese fața asupra acelui copil. Și că avea și el să fie ucis cândva, dând mărturie pentru viață.

Fiindcă acel copil văzuse moartea și văzuse viața.

Și alesese viața.

Dar tu?

Tu ce alegi?

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat