Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Tu ne ceri inima

Omenirea a așteptat mii de ani venirea lui Mesia în lume. Și câte așteptări și-au creat în jurul acestei promisiuni, a persoanei tale! Te-au imaginat frumos, înțelept, puternic, și era normal, pentru că doar în forța ta omul învins mai putea să creadă, omul deznădăjduit în această așteptare se încredea, și doar în înțelepciunea ta mai vedea soluții la dilemele vieții, la toate dificultățile pe care le avea.

Ei priveau la acea venire cu nerăbdare, cultivau sosirea ta pentru ca ea să nu fie uitată de omenire. Câte speranțe, câtă credință a fost necesară!...

Tu, însă, ai venit între noi în cea mai adâncă tăcere și sărăcie: discret ai ales și te-ai lăsat înconjurat de persoane simple care nu-și puneau prea multe probleme. Nu-și puneau nici multe întrebări și lăsau ca viața ta să se scurgă în anonimat. Ba, și mai mult, atunci când la 30 de ani ți-ai lăsat satul natal pentru misiunea ta, i-ai pus în dificultate; cum putea fi altfel?! "E unul dintre noi" se scuzau cu toții. La ce mare încercare i-ai pus! Te-au văzut crescând zi după zi, cum se putea ca unul dintre ei să poată afirma: "Astăzi s-a împlinit cuvântul Scripturii pe care voi l-ați auzit cu urechile voastre"? (cf Lc 4, 21).

Noi, oamenii de azi, credem că erau foarte norocoși contemporanii tăi pentru că te-au cunoscut, întâlnit, ți-au vorbit, poate chiar îi invidiem, dar oare noi te-am fi acceptat ca Cristos în aceeași situație? Suntem oare noi mai norocoși decât ei?

Există totdeauna aspectul exterior care ne confundă un pic. Te-ai prezentat blând și smerit gata oricând să ierți, să vindeci pe oricine se apropia de tine. Cum te-ar fi judecat oare omul de azi?

Cred că situația nu ar fi prea diferită de cea de a cum 2000 de ani. Bunătatea ta ar fi judecată ca slăbiciune, cuvintele tale i-ar fi făcut să viseze pe cei sensibili. Cei care ar fi crezut în tine s-ar fi definit "visători". Știi de câte ori ți-ar fi închis gura spunându-ți "e pură utopie"?

Da, pentru că împărăția ta costă atât de mult încât trebuie să ne lepădăm de noi înșine pentru a realiza o societate cu adevărat fraternă. Să fim capabili să privim față în față pe dușmanul nostru, să-l iertăm, să ne rugăm pentru el, să-l iubim ca pe noi înșine e un efort imens, Isuse al meu!

Atunci te-ai luptat cu fariseii, acum ai fi fost luat în asalturi de mass-media... câtă vorbărie inutilă! Mesajul tău ar fi fost travestit, ar fi avut atâtea variante încât ar fi confundat pe oricine. Te-ar fi chemat foarte des la televiziune, ți-ar fi luat o sumedenie de interviuri, ai fi fost o adevărată mană pentru orice jurnalist. Îmi imaginez confuzia; dar măcar te-ar fi cunoscut toți. Dar nu... ar fi mai just să spunem te-ar fi văzut, deoarece a cunoaște adevărul astăzi e aproape imposibil. Cred că ar fi trebuit să fi un mare comunicativ.

Asta e logica umană.

Tu ne-ai fi dat gata prin simplitatea ta dezarmantă, ai fi ales încă odată calea iubirii iar noi am fi fost confuzi ca mai înainte. Tu vorbești direct la inima omului, tu bați și aștepți ca, acest om deși alipit de orgoliul său, să-ți deschidă și să se lase sedus.

Ce fel de inimă avem în noi? Totul trebuie să fie logic din punct de vedere uman și susținut de rațiune. Ce fel de inimă trebuie să aibă cel care te urmează?

Pasionat, îndrăzneț ca cel care te întâlnește pe drumurile Ierusalimului și îți spune "Te voi urma oriunde vei merge?" (Lc 9, 57.62). Tu ai citit multă impulsivitate în acel om prea entuziast și pentru a dezmorți entuziasmul, ca să-l ajuți să fie conștient de alegerea sa, i-ai pus în față o altă dilemă: ești gata să renunți la tot, să trăiești chiar și în sărăcie pentru mine?

Deci ne vrei deciși și responsabili, nu vrei prea mulți "dacă" sau "dar". Ne vrei convinși în iubire pentru tine, fără rezerve. Nimeni și nimic nu a trebui să împiedice acest raport de prioritate. Vrei o iubire totală "din toată inima, din tot sufletul și cu toate puterile". O iubire care se naște în tine și te traversează pe tine. Ea ne îmbogățește și se revarsă peste aproapele nostru în mod gratuit, fără scopuri secundare...

Mă întreb: ar putea supraviețui iubirea dacă ar fi exclusiv rezervată ție?

Poate omul ignora acea dorință a simțurilor care îl satisfac, precum atingerea, vederea, simțirea, auzul. Poate că iubirea spirituală care trăiește în inima omului trebuie transformată în acțiune, în gesturi concrete, pentru ca să fie revărsată peste ceilalți, dar îi este și util să guste deziluziile inevitabile pe care toți știm să le oferim cu multă generozitate. De fapt, după o deziluzie, cu mai mult entuziasm aleargă la iubirea ta absolută pentru a cere susținere, pentru a căuta un confort și o mângâiere. Toți avem nevoie de sprijinul tău, să rămânem în tine. Ca să crească liberă, iubirea umană trebuie să parcurgă în mod necesar această cale, să treacă prin iubirea ta ca să ajungă la ceilalți. De fapt ce viață ar mai fi viața lipsită de iubire?

Dar tu, primul dintre toți, te oferi drept exemplu: inima ta este mereu îndreptată către Tatăl, toată ființa ta este în Tatăl și în același mod ne incluzi în această îmbrățișare. Această iubire a ta, pasionată și totală pentru noi, nu a ezitat să se dăruiască în mod spontan și gratuit, ba și mai mult, ca să o completezi, tu ceri inima noastră pentru ca să îl iubești în noi pe Tatăl. Ce pasiune care se revarsă, fără sfârșit, atât de neînțeleasă pentru noi oamenii atât de limitați!

Isuse cu inima blândă și smerită, fă inima noastră asemenea cu inima ta!

Sr. Silvia Brandiu (Surorile "Maria Bambina")


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat