Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Gherăești: Sărbătoarea Copiilor

Frumusețe, gingășie, bucurie sunt însușirile care ar putea caracteriza Sărbătoarea Copiilor care s-a desfășurat sâmbătă, 6 iunie 2009, la Gherăești. Tema întâlnirii din acest an a fost "Isus este speranța noastră", temă ce a răspuns îndemnului papei Benedict al XVI-lea de a educa tinerele generații la descoperirea și trăirea speranței creștine. La Liturghia prezidată de PS Petru Gherghel și concelebrată de 80 de preoți au fost prezenți circa 3.300 de copii din 72 de parohii ale Diecezei de Iași, însoțiți de peste 400 de animatori. Pe lângă aceștia au mai fost prezenți parlamentari, autorități locale, precum și numeroși credincioși din localitate.

Vreme minunată cu un cer senin și un soare strălucind asemenea chipului copiilor. Plini de bucurie, cei mici au început să sosească încă de la primele ore ale dimineții, umplând străzile satului cu voioșia lor specifică. Avându-i alături pe animatori, ei au parcurs distanța până la biserică cântând și agitând pancartele cu numele localităților de origine.

Ajunși în curtea bisericii, copiii au fost salutați de pr. Felix Roca, după care au participat la o repetiție care a cuprins cântecele de la sfânta Liturghie, dirijor fiind pr. Iosif Tiba.

La ora 11.00, procesiunea pentru sfânta Liturghie a pornit din biserică și s-a îndreptat spre altarul din curtea bisericii. Printre cei care au făcut parte din procesiune s-au numărat ministranți, doi copilași purtând icoana cu Isus, prietenul copiilor, cei 80 de preoți și PS Petru Gherghel.

La începutul sfintei Liturghii PS Petru i-a salutat pe toți cei prezenți, salutându-i în mod special pe copii. După a luat cuvântul pr. Daniel Ghitiu, parohul comunității gazdă, care a transmis un gând de bun sosit tuturor oaspeților. Pr. Ghitiu i-a urat PS Petru bun venit la Gherăești, "Nazaretul copilăriei" sale.

După proclamarea lecturilor, PS Gherghel a chemat alături de el doi copilași, care au încadrat icoana cu Isus, prietenul copiilor. Amintind de nașterea copilului Isus, moment ce a adus bucuria în lume, episcopul Gherghel a evidențiat, în cadrul predicii, importanța prezenței copiilor, care sunt comorile familiei, speranța și curajul omenirii. A amintit de o matroană, Cornelia, care a trăit în antichitatea romană și care se lăuda în fața tuturor cu bogățiile sale, care nu erau nici aur, nici bijuterii, ci copiii ei. Copiii sunt semn al prețuirii lui Dumnezeu, semn al prezenței sale. Ei sunt iubiți în mod predilect de către Isus care a cerut apostolilor să-i lase să vină la el și care i-a prezentat drept model de curăție. Cei mici sunt dar care îndeamnă la speranță și curaj, ei reprezentând un semn al iubirii lui Dumnezeu și a iubirii părinților care sunt colaboratori ai planului divin. La final PS Gherghel i-a îndemnat pe copii să poarte mereu cu ei la întoarcerea acasă imaginea lui Isus care mângâie, care este prieten al tuturor copiilor.

După predică au urmat intențiile de la rugăciunea credincioșilor și ofertoriul, care au fost pregătite tot de copii. Aceștia au fost prezenți în număr mare și la sfânta Împărtășanie, adunându-se mai ales în jurul episcopului Petru.

La sfârșitul Liturghiei, PS Gherghel a desemnat viitoarea gazdă a Sărbătorii Copiilor, aceasta fiind Parohia Lespezi. Tot la final a luat cuvântul și pr. Felix Roca, care a amintit de campania "Creștem împreună, pentru o lume mai bună!", organizată de Acțiunea Catolică din România și care este destinată construirii a două săli de cateheză pentru copiii din Maikona (Kenya).

După-amiază, programul a continuat cu Festivalul copiilor, desfășurat pe o scenă special amenajată în curtea bisericii. Festivalul a debutat cu un program de muzică instrumentală, prezentat de copiii din Gioseni. În continuare au evoluat copii din Parohia Valea Mare, urmați de copii din parohia gazdă, care au prezentat o suită de dansuri populare și moderne, și copii din Iugani care au prezentat un dans tematic. La aceste momente a fost prezent și PS Petru Gherghel, care s-a bucurat alături de copiii prezenți în jurul său în număr mare. La ora 14.30 s-a încheiat Festivalul din cadrul Sărbătorii Copiilor, toți cei mici plecând spre comunitățile lor, dar având în suflet bucuria unei zile minunate, trăite alături de alți copii.

Câteva impresii ale unora dintre participanți:

  • "M-am simțit minunat în această zi dedicată nouă celor mici. Mi-au plăcut în mod special cuvintele rostite de PS Petru Gherghel în timpul predicii, prin care am primit curaj". (Emilian)

  • "În timpul spectacolului am stat lângă episcopul Petru, care a stat alături de noi, ne-a dat autografe și s-a bucurat alături de noi". (Maria)

  • "Eu cred că și noi cei mici avem o sărbătoare a noastră. Pentru mine emoțiile au fost mari Părerea mea despre această sărbătoare este că și copiii își merită o sărbătoare a lor! Mă bucur de această zi". (Iosif)

  • "Am fost și anul trecut la Sărbătoarea Copiilor. Mi-au plăcut toate momentele, în special dansurile populare". (Magdalena)

  • "Am participat pentru prima dată la Sărbătoarea Copiilor și am rămas impresionat de numărul mare de copii care au venit din toată dieceza. Am cântat și am dansat împreună cu alți copii prezenți la Gherăești". (Ioana)

Liviu Crișmaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6 iunie: Gherăești: Sărbătoarea Copiilor


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat