Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Lourdes: Pelerinajul comunității catolice române din Roma și Ladispoli

Luna mai, închinată preasfintei Fecioare Maria, s-a încheiat într-un mod minunat pentru comunitatea catolică română din Roma și Ladispoli. Un grup de 150 de credincioși, însoțiți de pr. Iulian Faraoanu, pr. Adrian Chili și pr. Cristinel Doboș, au participat în perioada 29 mai - 2 iunie 2009 la un pelerinaj la sanctuarul marian de la Lourdes. Cele două zile (31 mai și 1 iunie) petrecute în jurul grotei de la Lourdes au fost încărcate de haruri și binecuvântări și s-au dovedit a fi momente de trăire intensă în compania sfintei Maria.

Pelerinajul, pregătit din timp, a început în seara zilei de 29 mai, odată cu plecarea celor trei autocare de pelerini. Pe durata călătoriei, nota principală a fost entuziasmul exprimat în cântări și dorința fierbinte de întâlnire cu Fecioara de la Lourdes, vizibilă mai ales în rugăciune. Visul de a o vedea pe Maria s-a împlinit atunci când pelerinii au pășit pe pământul Lourdes-ului și au luat parte la procesiunea mariană din seara zilei de 30 mai, ajunul Rusaliilor. Ne-am bucurat, de asemenea, de întâmpinarea făcută de pr. Adrian Stoica, capelan la sanctuar și responsabil cu liturgia.

Programul zilei de 31 mai a cuprins sfânta Liturghie internațională din cursul dimineții, Calea crucii și procesiunea euharistică de după amiază. La sfânta Liturghie din bazilica "Sfântul Pius al X-lea", la care au participat peste 20.000 de credincioși, s-a putut experimenta dimensiunea universală a Bisericii, oameni din toate colțurile lumii și vorbind limbi diversificate, nelipsind dintre ele limba română. Prezența multor bolnavi la celebrarea euharistică a stimulat mai apoi la o conștientizare mai mare a valorii suferinței în perspectiva mântuirii. Un alt moment încărcat de emoție sfântă a fost Calea crucii în aer liber. Drumul anevoios, reprezentarea stațiunilor în mărime naturală, meditația profundă, au constituit elemente utile în unirea cu misterul pătimirii și crucii Mântuitorului.

Următoarea zi, 1 iunie, a început cu Liturghia în limba română la biserica din criptă, construită la dorința sfintei Maria. După sfânta Liturghie, împreună cu pr. Mihai Percă, capelan la sanctuar, am parcurs drumul sfintei Bernadeta, vizitând locurile care au marcat existența vizionarei. Itinerarul s-a încheiat la grota aparițiilor, acolo unde am recitat și noi un mister al rozariului. După amiază, toți pelerinii au trăit experiența băii în piscină, pentru a se purifica și a deveni oameni noi, fii devotați ai Maicii Domnului.

Cu mult regret a trebuit să părăsim atmosfera mariană de liniște și pace oferită de locurile sacre de la Lourdes. La întoarcere, cei mai mulți vorbitori aveau lacrimi în ochi și rosteau cuvinte ce porneau din inimă, povestind trăirile lor și cum au simțit ocrotirea și prezența Mariei. Pentru ei întâlnirea cu sfânta Fecioară de la Lourdes va rămâne adânc întipărită în suflet și va fi un imbold către o viață mai sfântă.
 

Pr. Iulian Faraoanu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat