Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Un an pentru a arăta preoților iubirea Bisericii

Interviu luat card. Hummes, prefectul Congregației pentru Cler

Anul Sfintei Preoții pe care Benedict al XVI-lea l-a convocat de la 19 iunie, cu ocazia aniversării a 150 de ani de la moartea sfântului Ioan Maria Vianney, sfântul paroh de Ars, încearcă să arate preoților iubirea pe care o are Biserica față de ei.

Acest lucru îl explică în acest interviu acordat agenției Zenit cardinalul Claudio Hummes, OFM., prefect al Congregației pentru Cler, ex-arhiepiscop de Sao Paulo (Brazilia).

* * *

Care este obiectivul principal al Anului Sfintei Preoții?

Înainte de toate circumstanța. Va fi un an jubiliar pentru cei 150 de ani de la moartea sfântului Ioan Maria Vianney, sfântul paroh de Ars. Aceasta este ocazia, însă motivul fundamental este că papa vrea să dea preoților o importanță specială și să spună cât de mult pontiful îi iubește și vrea să-i ajute să trăiască cu bucurie și fervoare vocația și misiunea lor.

Vrea mai ales acest lucru, într-un moment în care există o mare expansiune a unei noi culturi. Astăzi domină cultura postmodernă, relativistă, urbană, pluralistă, secularizată, laicistă, în care preoții trebuie să trăiască vocația lor și misiunea lor.

Provocarea este de a înțelege cum să fii preot în acest nou moment, nu pentru a condamna lumea, ci pentru a o mântui, așa cum a spus Isus că el nu a venit pentru a condamna lumea, ci întocmai pentru a o mântui.

Preotul trebuie să facă asta din inimă, cu multă deschidere, fără a demoniza societatea. Trebuie să fie inserat în ea, dar cu acea bucurie misionară de a voi să-i ducă pe oameni la Isus Cristos.

Trebuie dată o oportunitate pentru ca toți să se roage împreună cu preoții pentru preoți, trebuie convocați preoții să se roage, să facă asta cât mai bine cu putință în societatea actuală și eventual să se ia inițiative pentru ca preoții să aibă condiții mai bune pentru a trăi vocația și misiunea lor.

Este un an pozitiv și propunător. Nu e vorba înainte de toate de a-i corecta pe preoți. Există probleme care trebuie să fie corectate și Biserica nu poate să închidă ochii, însă știm că cea mai mare majoritate a preoților au mare demnitate și aderă la slujirea lor și la vocația lor. Își dau viața pentru această vocație pe care au acceptat-o în mod liber.

Din păcate, există problemele pe care le-am auzit așa de mult în ultimii ani, referitoare la pedofilie și la alte delicte sexuale grave, dar poate că se referă doar la 4% din cler. Biserica vrea să le spună celorlalți 96% că suntem orgolioși cu ei și că sunt oameni ai lui Dumnezeu, că vrem să-i ajutăm și să recunoaștem tot ceea ce fac ca mărturie de viață.

Este și un moment oportun pentru a intensifica și a aprofunda problema modului de a fi preot în această lume care se schimbă și pe care Dumnezeu ne-a pus-o în fața noastră pentru a o mântui.

• Pentru ce papa l-a prezentat pe sfântul Ioan Maria Vianney ca model pentru preoți?

Pentru că el de foarte mult timp este patronul parohilor. Face parte din lumea preoților. Vrem să-l prezentăm pe acest preot, dar și să stimulăm diferite națiuni, conferințe episcopale și Biserici locale să aleagă alți preoți exemplari din ținutul lor și să-i prezinte preoților și lumii. Cerem să fie prezentați oameni și preoți care să fie cu adevărat modele inspiratoare, care pot să da și reînnoi convingerea valorii mari și importanței slujirii preoțești.

• Pentru dumneavoastră ca preot, care este aspectul cel mai frumos al acestei vocații?

Această întrebare mi-l aduce din nou în minte pe sfântul Francisc de Assisi, care a spus odată: "Dacă aș întâlni pe drum un preot și un înger, l-aș saluta mai întâi pe preot și apoi pe înger. De ce? Pentru că preotul ni-l dă pe Cristos în Euharistie". Acesta este lucrul cel mai fundamental și minunat: preotul are darul și harul lui Dumnezeu de a fi slujitor al acestui mare mister al Euharistiei. Preoția a fost instituită de Isus Cristos în momentul Cinei de Taină, atunci când a spus: "Faceți aceasta în amintirea mea". Apostolilor le-a fost dată porunca dar și puterea de a face asta, de a face același lucru pe care l-a făcut Isus la ultima cină. Și acești apostoli, la rândul lor, au transmis această slujire și această putere divină bărbaților care sunt episcopii și preoții.

Acesta este lucrul cel mai important și central. Euharistia este centrul Bisericii. Papa Ioan Paul al II-lea a spus că Biserica trăiește din Euharistie. Preotul este slujitorul acestui mare sacrament și memorial al morții lui Isus.

Există apoi sacramentul Reconcilierii. Isus a venit pentru a reconcilia lumea cu Dumnezeu și ființele umane între ele. L-a dat pe Duhul Sfânt apostolilor suflând asupra lor.

A dat apostolilor în numele lui Dumnezeu și al său ceea ce el a dobândit cu sângele său și cu viața sa pe cruce, transformând violența într-un act de iubire pentru iertarea păcatelor. Și le spune apostolilor că vor fi slujitorii acestei iertări. Acest lucru este fundamental pentru toți. Fiecare vrea să fie iertat de păcatele sale, să fie în pace cu Dumnezeu și cu ceilalți. Misterul reconcilierii este foarte important în viața preotului.

Există apoi atâtea alte acțiuni, cum ar fi evanghelizarea, vestirea persoanei lui Isus Cristos mort și înviat, a împărăției sale. Aceasta este o slujire specifică și a preotului, care o împărtășește cu episcopul și cu laicii care vestesc cuvântul și trebuie să-i ducă pe oameni la o întâlnire puternică și personală cu Isus Cristos.

• Care credeți că sunt dificultățile mai mari și noile provocări pe care le înfruntă astăzi tinerii care se gândesc la vocație?

Vreau să repet că nu trebuie să demonizăm cultura actuală, care se răspândește tot mai mult și devine o cultură dominantă în toată lumea, în pofida prezenței altor culturi.

Această nouă cultură nu mai vrea să fie nici religioasă, nici creștină. Vrea să fie laică și refuză și vrea să refuze orice ingerință religioasă. Adolescenții și tinerii se află în această situație nouă, diferită de aceea pe care am trăit-o noi, care ne-am născut într-o cultură foarte religioasă și care se recunoștea creștină și catolică. Actualmente nu mai este așa.

Cred că pentru adolescenți și tineri este realmente mai dificil să aibă curajul de a accepta o invitație a lui Dumnezeu care se naște înlăuntrul lor. Astăzi, a răspunde este mai complicat deoarece societatea nu mai valorizează preoția. Însă o muncă de credință și de evanghelizare va fi o posibilitate, pentru că Dumnezeu dă întotdeauna harurile atunci când cheamă pentru aceasta.

Parohia trebuie să ofere tinerilor și adolescenților oportunitatea de a vorbi despre ceea ce simt în inimă, despre această chemare, pentru că dacă nu au posibilitatea de a vorbi cu cineva în care au încredere, nu vor vorbi cu nimeni și treptat acest glas va dispare. Aici intră în joc pastorația vocațională, de care astăzi într-adevăr avem nevoie.

O parohie bine organizată este capabilă să meargă la tineri și la adolescenți dându-le oportunitatea de a vorbi despre chemarea pe care o simt în ei. Și rugăciunile pentru vocații sunt astăzi și mai importante decât în trecut.

Poate că numărul candidaților la preoție scade și pentru că familiile sunt mai puține. Au puțini copii sau nici unul, ceea ce face totul mai dificil. Numărul preoților în diferite țări a scăzut mult. Urmărim această situație cu îngrijorare foarte mare.

• După părerea dumneavoastră, cum trebuie să fie formarea unui seminarist în domeniul spiritual, intelectual, pastoral și liturgic? Care aspecte nu pot să lipsească?

Biserica vorbește despre patru dimensiuni asupra cărora trebuie să se lucreze cu candidații: în primul rând dimensiunea umană, afectivă - toată problema despre persoană, despre demnitate și despre maturizarea afectivă normală. Acest lucru este important pentru că este o bază. Există apoi dimensiunea spirituală. Astăzi ne aflăm în fața unei culturi care nu mai este nici creștină, nici religioasă, și este cu atât mai necesar să se dezvolte în candidați spiritualitatea.

Apoi este dimensiunea intelectuală. Trebuie să se facă școală de filozofie și de teologie pentru ca să fie capabili candidații să vorbească și să-l vestească astăzi pe Isus Cristos și mesajul său, în așa fel încât să iasă în evidență toată bogăția dialogului dintre credință și rațiunea umană. Dumnezeu și logosul tuturor lucrurilor care este Isus Cristos este explicația pentru toate.

Este apoi, desigur, dimensiunea apostolatului, adică trebuie pregătiți candidații ca să fie păstori în lumile de astăzi. În acest domeniu pastoral este foarte important astăzi caracterul misionar, adică preoții trebuie să aibă nu numai o pregătire, ci și un stimulent puternic să nu se limiteze să primească și să ofere slujirea celui care vine la ei, ci să meargă ei înșiși la persoane, mai ales la acei botezați care s-au îndepărtat pentru că nu au fost suficient evanghelizați și care au dreptul să fie evanghelizați pentru că noi am promis să-l ducem pe Isus Cristos, să educăm în credință.

Acest lucru, de foarte multe ori, n-a fost făcut, sau a fost făcut foarte puțin. Preotul trebuie să meargă în misiune și să pregătească comunitatea sa pentru ca să meargă să-l vestească pe Isus Cristos oamenilor, cel puțin celor care sunt în teritoriul parohiei, dar și în afara ei.

Această dimensiune misionară este foarte importantă astăzi. Este ucenicul care devine misionar cu adeziunea sa entuziastă, bucuroasă, capabil să investească necondiționat toată viața în Isus Cristos. Trebuie să fim asemenea ucenicilor: fervenți, misionari, bucuroși, acestea sunt cheia și secretul.

• Care sunt activitățile speciale care se vor desfășura în acest an atât pentru tineri, cât și pentru preoți?

Vor fi inițiative în cadrul Bisericii universale, însă Anul Sfintei Preoții trebuie să fie celebrat și la nivel local, în dieceze, în parohii, pentru că preoții sunt slujitorii poporului, deci trebuie să fie implicate comunitățile.

Diecezele trebuie să întreprindă inițiative atât de aprofundare, cât și de celebrare, pentru a duce preoților mesajul că Biserica îi iubește, îi respectă, îi admiră, este mândră de ei.

Papa va deschide Anul Sfintei Preoții la 19 iunie, în sărbătoarea Preasfintei Inimi a lui Isus, pentru că este ziua mondială pentru sfințirea preoților. Vor fi vesperele în bazilica "Sfântul Petru" și vor fi prezente rămășițele pământești ale parohului de Ars. Inima lui va fi în bazilică, semn al importanței pe care papa vrea s-o dea preoților. Sperăm să fie prezenți foarte mulți preoți.

Încheierea va avea loc după un an. Încă trebuie definită data marii întâlniri a papei cu preoții, la care vor fi invitate toate diecezele. Vor fi și numeroase alte inițiative. Ne gândim la o întâlnire teologică internațională în zilele care preced încheierea anului și vor fi exerciții spirituale. Sperăm să putem implica și universitățile catolice să aprofundeze sensul preoției, teologia preoției și toate temele importante pentru preoți.

• Cum poate un preot să rămână fidel față de vocația sa în acest secol așa de antireligios?

Înainte de toate, Biserica, prin seminariile sale și formatorii săi, trebuie să facă o selecție foarte riguroasă a candidaților. Apoi este de folos o bună formare în dimensiunea umană, intelectuală, spirituală, pastorală, misionară. Este fundamental de amintit că preotul este ucenicul lui Isus Cristos și să fim siguri că a avut o întâlnire puternică personală și comunitară cu Isus, în care a aderat cu adevărat la el. Fiecare Euharistie poate să fie un moment foarte puternic al acestei întâlniri, dar același lucru este valabil pentru citirea cuvântului lui Dumnezeu.

Așa cum spunea Ioan Paul al II-lea, există atâtea oportunități pentru a mărturisi întâlnirea cu Isus Cristos. Este fundamental de a fi un misionar capabil să reînnoiască elanul sacerdotal și să se simtă bucuros și convins de misiunea sa și de faptul că aceasta are un sens fundamental pentru Biserică și pentru lume.

Eu spun mereu că preotul nu este important numai pentru aspectul religios în cadrul Bisericii. El desfășoară și o muncă enormă în societate deoarece promovează marile valori umane: solidaritatea, caritatea, atenția față de drepturile umane. Cred că trebuie să ajutăm la trăirea acestei vocații cu bucurie, cu multă luciditate și chiar cu inimă, pentru ca preoții să fie fericiți, dat fiind faptul că putem fi fericiți în sacrificiu și în oboseală.

Faptul de a fi fericiți nu este în contradicție cu suferința: Isus pe cruce nu era nefericit. Suferea cumplit, dar era fericit deoarece știa că făcea asta din iubire și că totul avea un sens fundamental pentru mântuirea lumii. Era un gest de fidelitate față de Tatăl.

• Care alți sfinți credeți că pot fi un model pentru preoții de astăzi?

Desigur, marele ideal este întotdeauna Isus Cristos, bunul păstor. Apoi apostolii, mai ales sfântul Paul. Celebrăm Anul Paulin. Paul era o figură realmente impresionantă și care poate să fie o mare inspirație pentru preoți, mai ales într-o societate care nu mai este creștină. A trecut peste granițele Israelului pentru a fi apostolul neamurilor, apostolul păgânilor. Într-o lume care se îndepărtează de orice manifestare religioasă, exemplul său este fundamental.

(Carmen Elena Villa, în Zenit, 1 iunie 2009)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 35.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat