Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Wojtyla către beatificare

Procesul de beatificare a lui Ioan Paul al II-lea este în faza finală? Chiar în aceste zile la Roma, la Congregația pentru Cauzele Sfinților s-a reunit o comisie, compusă din opt teologi plus promotorul credinței, Mons. Sandro Corradini, pentru a evalua viața, operele și scrierile lui Karol Wojtyla și pentru a da cale liberă ultimei proceduri.

În practică, această comisie trebuie să examineze munca făcută în cadrul primei faze a procesului de beatificare, cea numită "proces diecezan", și mai ales să examineze dovezile de sfințenie adunate și puse în ordine de către postulator, adică de "avocatul apărător" al cauzei, Mons. Slawomir Oder, într-un document de 1500 de pagini. Dacă această comisie va aproba munca tribunalului diecezan și pe cea a avocatului apărător, ziua beatificării lui Ioan Paul al II-lea ar trebuie să fie foarte apropiată.

Cât de apropiată? Toți se întreabă. Însă este imposibil de stabilit.

Vine în minte fraza "Santo, santo subito" ("Sfânt, sfânt imediat") strigată de mulțime în timpul înmormântării papei Wojtyla, în dimineața zilei de 8 aprilie 2005, și devenită apoi un slogan. Ritualul era celebrat de cardinalul Ratzinger și împreună cu el concelebrau 157 de cardinali. Erau prezenți 700 de episcopi și 3000 de prelați și preoți. Din toate părțile lumii au venit puternicii de pe pământ: 169 de delegații străine cu 10 monarhi, 59 de șefi de stat, 3 principi moștenitori, 17 conducători de guvern, primi miniștri, președinți de parlamente, miniștri.

Și o mulțime de credincioși calculată în jurul cifrei de două milioane, în timp ce telecamerele de la 137 de canale de televiziune din 81 de țări transmiteau ceremonia în direct, în mondoviziune, ajungând la un număr de spectatori calculat la circa trei miliarde.

Era Biserica și lumea întreagă în jurul acelui sicriu sărac, pus neacoperit pe pavimentul din piață. Și acel strigăt "Santo, santo subito" ("Sfânt, sfânt imediat"), repetat în timpul omiliei de cardinalul Joseph Ratzinger părea o repetare corală și aproape dureroasă adresată Bisericii.

Ratzinger, care în acel moment, ca și cardinal decan, reprezenta Biserica, a voit să răspundă, și a făcut asta cu niște fraze incredibile care, rostite în acel moment, în fața celei mai mari adunări ecleziale care se putea imagina și în fața întregii lumi, aveau semnificația unei proclamări, a unei beatificări imediate.

Cu voce sigură, emoționată și inspirată, el a spus: "Putem fi siguri că iubitul nostru papă se află acum la fereastra casei Tatălui, ne vede și ne binecuvântează". Apoi, la 28 aprilie, adică la numai trei săptămâni după înmormântare, când Ratzinger devenise papă de nouă zile, a voit să dea cale liberă pentru începutul cauzei de beatificare a papei Wojtyla, acordând derogarea de la norma canonică ce stabilește că nu pot începe cauzele de beatificare decât după ce au trecut cinci ani de la moartea candidatului.

Deci se părea că invocația "Santo, santo subito" ("Sfânt, sfânt imediat") putea să aibă un răspuns imediat. Au trecut patru ani. Dacă procesul s-ar încheia în scurt timp, acel strigăt ar avea încă o semnificație. Însă în Vatican nu toți sunt optimiști.

"Mai rămân încă umbre, multe umbre", afirmă pesimiștii. Ei consideră imposibil că, la o distanță așa de scurtă de moarte, s-a putut examina cu echilibru și în mod complet existența unui pontif care a slujit timp de aproape 27 de ani și a avut raporturi cu cei puternici din toate părțile lumii.

În afară de asta, afirmă că nu se poate înainta în acest proces fără a examina mai întâi toate scrierile lui Wojtyla. Ioan Paul al II-lea, în testament, ceruse ca toate notițele sale să fie arse, însă secretarul său Stanislau Dziwisz le-a păstrat, și arhiva imensă a fost transferată de la Roma la Arhiepiscopia din Cracovia, unde însă încă n-a fost inventariată, deci n-a fost posibil să se examineze conținutul acelor notițe.

Există apoi documentele de la serviciile secrete rusești și poloneze. Acei agenți 007 din acele țări au spionat încontinuu viața lui Wojtyla și chiar au reușit să infiltreze patru super-spioni ai KGB-ului în anturajul strict al papei în Vatican. Ce conțin acele documente secrete?

Îndoielile pesimiștilor se ciocnesc cu susținătorii tezei "Santo, santo subito" ("Sfânt, sfânt imediat"), care se tem că, dacă se voiește să se examineze totul, se intră într-un labirint din care nu se știe când se va putea ieși.

Așa cum s-a întâmplat pentru cauza de beatificare a lui Pius al XII-lea și, într-un anumit sens, și pentru cea a lui Ioan al XXIII-lea. Papii moderni, care au o activitate diplomatică foarte intensă, cu contacte cu toate națiunile, credincioase și necredincioase, pot deveni ținta unor campanii defăimătoare, bazate pe calomnii și pe documente false, care, grație freneticului tam-tam mediatic tipic civilizației noastre, devin bastioane de netrecut.

Cine va avea dreptate în timpul imediat următor cât privește cauza de beatificare a lui Ioan Paul al II-lea? Optimiștii sau pesimiștii?

Așteptând ca dilema să se rezolve, am vizitat birourile Postulaturii, adică locul unde lucrează avocatul apărător, Mons. Oder, cel care în procesul de beatificare a avut misiunea de a aduce "dovezile" sfințeniei lui Ioan Paul al II-lea.

Ne-a condus profesoara Aleksandra Zapotoczny, care în acești patru ani a făcut parte din colaboratorii cei mai apropiați ai Mons. Oder. "Acestea sunt camerele unde vine tot ceea ce se referă la papa Wojtyla", spune Aleksandra Zapotoczny. "Îndeosebi scrisori cu speranțele, angoasele, neliniștile și afecțiunile lumii care-l iubește pe Ioan Paul al II-lea".

Suntem la etajul al patrulea al palatului arhiepiscopal al Vicariatului din Roma. Birourile postulatorului sunt în mod franciscan simple. Puține camere și nici un lux.

Aleksandra Zapotoczny este o tânără ziaristă poloneză născută la Wadowice, orășelul lui Karol Wojtyla. Lucrează împreună cu postulatorul cauzei încă de la început, deci este foarte informată cu privire la această temă.

Este responsabilă a revistei periodice "Totus tuus", revista oficială a cauzei de beatificare a papei Wojtyla, și a publicat trei cărți de mărturii despre sfințenia lui. "Am învățat să-l iubesc pe Ioan Paul al II-lea încă de când eram copilă", spune ea. "Mama mea, medic, îi recomanda mereu pe bolnavii săi papei Wojtyla, și atunci când el era în viață, îi aducea aici la Roma pentru ca să-i binecuvânteze. Bunica mea a fost colegă de școală la liceul lui Karol; străbunica mea îngenunchea atunci când îl vedea la televizor. N-aș fi putut să mă gândesc vreodată că într-o zi viața mea avea să fie așa de legată de Ioan Paul al II-lea".

Din câte persoane este compusă echipa de colaboratori ai postulatorului?

Aleksandra Zapotoczny: Grupul care lucrează aici cu Mons. Oder, adică apropiații săi colaboratori, este mic. Practic suntem patru: profesoara Michèle Smits, belgiană, secretară a Mons. Oder; sunt eu, poloneză, care sunt asistentă a postulatorului pentru lucrurile poloneze, intermediară cu ziariștii și mă îngrijesc de revista "Totus tuus". Apoi sunt doi italieni, pr. Giuseppe Mangia, care răspunde la scrisorile cititorilor și se îngrijește să rezolve cererile lor, și Stefano Chiodo, care este responsabilul sitului internet.

Ce tip de muncă este al vostru?

Aleksandra Zapotoczny: Îl ajutăm pe postulator să țină contactele cu marea familie a admiratorilor și a cinstitorilor lui Ioan Paul al II-lea. Familie imensă, răspândită pe tot pământul. Mons. Oder, ca postulator, lucrează cu comisia care are misiunea de a aduna și a evalua tot ceea ce se referă la Ioan Paul al II-lea. În schimb noi ținem contactele cu publicul, cu ziarele, cu oamenii.

Mons. Oder este un muncitor neobosit. A organizat totul cu criterii inovatoare. Acest gen de procese erau operațiuni încâlcite care mergeau pe șine vechi și lente. O înaintare încurcată de cutume vechi și încetiniri birocratice. Încă de la începutul mandatului său, Mons. Oder a decis să folosească toate mijloacele moderne și canalele de comunicare.

Îndeosebi cele legate la internet, rețeaua globală. Apoi, a voit să existe un sit în care să se dea informații cu privire la proces în timp real: și poșta electronică, prin care oamenii, în orice parte a lumii, putea să trimită știri și informații. Acest sistem a ajutat mult munca, făcând-o dinamică. Și a transformat și procesul unei beatificări, care în general, în desfășurarea sa, era un fapt un pic misterios pentru oameni, într-o activitate publică, interesantă, urmărită, așa cum era drept să fie pentru un personaj atât de iubit de mulțimi cum este Ioan Paul al II-lea. Și pentru a-i face părtași și pe cei care nu folosesc computerul, a inventat o revistă în care se publică ceea ce se găsește pe site.

Ce anume sosește în acest birou al vostru?

Aleksandra Zapotoczny: De toate. Scrisori, e-mail, mărturii, cadouri făcute papei Wojtyla, invocații disperate de ajutor, cereri de rugăciuni, o avalanșă de material. Scrisorile, e-mailurile sunt citite, catalogate și păstrate. Dacă este necesar, se răspunde... Cele mai semnificative le-am publicat pe sit și în revistă.

Și revista și situl au același titlu: "Totus tuus", care amintește de fraza papei Wojtyla, în privința devoțiunii lui foarte mari față de sfânta Fecioară Maria: "Totus tuus ego sum". La început, revista avea patru pagini. Apoi, grație încurajării cardinalului Ruini și la cererea cititorilor, revista s-a mărit, astăzi are 32 de pagini și este publicată în șase limbi: poloneză, italiană, spaniolă, engleză, franceză și portugheză. Eu sunt responsabilă a ediției în poloneză, în timp ce există un redactor șef, Angelo Zema, pentru celelalte limbi.

Ce anume scriu oamenii?

Aleksandra Zapotoczny: Își destăinuiesc iubirea lor, devoțiunea lor față de Ioan Paul al II-lea. Multe scrisori conțin cereri de ajutor. Persoanele se adresează lui Ioan Paul al II-lea ca și cum ar fi viu. Îl cheamă pe nume, "Dragă papa", "Dragă Karol", "Dragă Ioan Paul" și chiar "Dragă tăticule".

Povestesc necazurile, suferințele lor, fizice și morale. Uneori tragediile lor. Anumite scrisori sunt pătate și se înțelege că persoana plângea în timp ce scria. Dar există și multe scrisori de mulțumire. Persoane care povestesc că l-au rugat pe papa și că au obținut haruri importante, vindecări extraordinare, minuni. În primul an după moartea papei, scrisorile era prevalent dominate de durerea pricinuită de pierderea lui Ioan Paul, persoană foarte iubită. În schimb în al doilea an dominau cererile de ajutor. În scrisorile din al treilea an după moarte, prevalează mulțumirile pentru harurile primite și relatări de convertiri, de vindecări miraculoase.

De unde provin scrisorile?

Aleksandra Zapotoczny: Mai ales din Polonia și din Italia, dar practic din toată lumea. Chiar din Japonia, din China. Scriu catolici, dar și islamici, evrei, budiști, protestanți, și chiar atei, care se declară atei, dar care în realitate demonstrează prin scrisul lor că-l iubesc profund pe papa Wojtyla.

Există vreo scrisoare pe care v-o amintiți în mod deosebit?

Aleksandra Zapotoczny: Mi le amintesc pe toate pentru că fiecare este ca o bucată vie de suferință și de iubire. Mă emoționează mai ales scrisorile tinerelor soții care doresc să aibă un copil și acesta nu vine.

Se pare că Ioan Paul al II-lea, din cer, este foarte sensibil la aceste probleme. Mons. Oder spune că, atunci când va fi făcut sfânt, papa Wojtyla ar putea să devină ocrotitorul mamelor care nu reușesc să aibă copii. De fapt sunt foarte multe scrisori ale soțiilor care-i mulțumesc lui Ioan Paul al II-lea pentru că au avut harul unui copil după cinci și chiar zece ani de așteptare. Unele din aceste mame vin uneori la Roma să se roage la mormântul papei și apoi vin aici, în birourile noastre, cu copilul în brațe pentru ca să ni-l arate.

Există scrisori care relatează vreo vindecare într-adevăr miraculoasă?

Aleksandra Zapotoczny: Multe. Scrisorile au folosit tocmai pentru a cunoaște vindecările care după aceea au fost studiate și folosite ca "dovezi" de sfințenie. Uneori vindecările sunt așa de uimitoare încât oamenii, crezând că noi nu puteam crede ceea ce ne povesteau, ne trimiteau chiar și foile de observație clinică.

M-a uimit mult relatarea unei femei de 50 de ani. Bolnavă de cancer, cu metastază răspândită, a fost externată din spital pentru ca să poată muri în familie. Ea, conștientă de starea ei, se pregătea pentru moarte rugându-se papei Wojtyla. Dar cerea și ajutor, adăugând însă mereu fraza: "Facă-se voința lui Dumnezeu". Chiar a mers ca să cumpere hainele pe care voia să le poarte când va muri. Însă, la un moment dat, a început să se simtă mai bine. La vizita de control, medicii au rămas înmărmuriți. Nu mai exista urmă de cancer și de metastază. Doamna se simte bine și ne trimite salutări din când în când.

Un alt caz uimitor s-a întâmplat în Polonia. Un tânăr, David, a fost lovit de un cancer la rinichi. Inoperabil. În scrisoare, mama povestește că au fost încercate toate tratamentele posibile, internări în diferite spitale, chimioterapie și chiar un nou tratament experimental american. Nimic. Răul înainta rapid. S-au format metastaze la plămâni și tânărul nu mai reușea să respire. Ar fi murit sufocat. Atunci părinții s-au gândit să-l ducă pe David la Roma ca să se roage la mormântul papei Wojtyla, însă David s-a opus, spunea că el nu crede.

Părinții au insistat și au reușit să-l convingă. David nu putea sta în picioare și a fost dus la mormântul papei pe targă. Părinții lui se rugau și plângeau, el privea în tăcere. La un moment dat s-a întâmplat ceva extraordinar. David s-a simțit dintr-o dată bine.

"Când am ieșit din bazilică", scrie mama tânărului în lunga ei scrisoare, "David a început să alerge ținându-și cu mâinile pantalonii care deveniseră largi din cauza slăbirii sale înspăimântătoare și-i cădeau". Tânărul era vindecat și se simte tot bine. Este un episod tulburător, dar în scrisori există multe altele asemănătoare.

Mă emoționează scrisorile copiilor. Trimit desene în care îl pictează pe papa cu aripi sau aureola sfinților. Uneori pe plic scriu ca adresă: "Papa Ioan Paul al II-lea" și scriu ca oraș: "Cer", sau "Paradis". Nimic altceva. Și lucrul minunat este că scrisorile sosesc aici la noi. Asta înseamnă că multe persoane, angajate la poștă, poștași din diferitele națiuni și orașe, se străduiesc pentru ca acele scrisori să ajungă în Vatican, demonstrând în felul acesta că și ei îl iubesc pe papa Wojtyla.

Sunt mistuitoare scrisorile pușcăriașilor și sunt diferite. Nu cer să poată fi din nou liberi, ci plâng pentru păcatele lor și cer iertare. Îmi amintesc de un tânăr de 33 de ani. A scris cerând o fotografie a papei. I-am trimis. După câteva săptămâni a trimis o scrisoare de 14 pagini în care povestea viața sa greșită și convertirea care a venit prin amintirea lui Ioan Paul al II-lea. Voia să colaboreze în vreun fel la procesul de beatificare. A scris că nu avea bani ca să facă o ofertă.

Singurul obiect prețios era un mic lănțișor de aur, amintire de la mama sa și a pus în scrisoare acel lănțișor de aur. Nu puteam să-l ținem pentru noi. Am mers în grotele din Vatican și l-am pus pe mormântul papei rugându-mă. Apoi l-am reexpediat acelui pușcăriaș care a răspuns cu o scrisoare că te făcea să plângi.

Dumneavoastră ați adunat aceste scrisori și în câteva cărți.

Aleksandra Zapotoczny: Sunt mărturii minunate de credință, de iubire. Sunt sigură că face bine să fie cunoscute. De aceea, în acord cu Mons. Oder, am decis să le adunăm într-o carte pe care am publicat-o anul trecut, cu titlul "Minuni". Am publicat-o în Polonia și a fost un succes extraordinar, o sută de mii de exemplare în câteva luni. Pentru aceasta, am publicat apoi o a doua carte, "Noi minuni" și o carte cu desenele și scrisorile copiilor pe care am îngrijit-o împreună cu vaticanistul Franco Bucarelli. Acum aceste volume vor fi traduse în diferite limbi.

Succesul era inevitabil. Aceste cărți conțin istorii care nu sunt rod al invenției, al fanteziei unui scriitor, sunt istorii adevărate, rezumate simple ale unor evenimente uneori extraordinare, cum ar fi vindecările, întâmplate cu adevărat și povestite de cel care le-a trăit. Însă succesul de datorează mai ales pentru că protagonistul acestor cărți este Ioan Paul al II-lea. A murit de patru ani, însă popularitatea lui continuă să fie mare, foarte mare. Aici în birourile noastre avem dovada. Cu trecerea timpului, scrisorile, e-mailurile, în loc să scadă, se înmulțesc. Și vin din toate părțile, deoarece întreaga lume continuă să vorbească despre el.

(Renzo Allegri, în Zenit, 21 mai 2009)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat