Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale: Inițiative în dieceză

În fiecare an, în duminica de dinaintea solemnității Rusaliilor (24 mai), în Biserică se celebrează Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale. Prin această zi se încurajează utilizarea mijloacelor de comunicare socială pentru o proclamare cât mai eficientă a mesajului evangheliei. În Dieceza de Iași este Ziua Presei. În toate parohiile diecezei se vor face rugăciuni speciale pentru răspândirea cărților bune. Colecta din biserici va fi pentru susținerea și răspândirea mesajului evangheliei prin mass-media.

Ca în fiecare an, Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea, la 24 ianuarie (sărbătoarea Sfântului Francisc de Sales, patronul jurnaliștilor), a semnat un mesaj pentru această zi (24 mai). "Noi tehnologii, noi relații. Promovarea unei culturi a respectului, dialogului și prieteniei" este titlul mesajului adresat de Sfântul Părinte în special tinerilor. Vorbind de noile tehnologii, papa reliefează luminile și umbrele rețelei web, "potențialul extraordinar al noilor tehnologii", precum și "cursele întinse de cine exploatează acele potențialități pentru a îngreuna și aglomera rețeaua prin cuvinte și imagini degradante pentru ființa umană".

Publicațiile creștine, cărțile, siturile, Liturghia duminicală la Radio Iași, intervențiile de la radio și televiziune, articolele din publicațiile bisericești și laice sunt în continuare în atenția Oficiului pentru Comunicații Sociale din Dieceza de Iași.

Anul acesta se împlinesc 85 de ani de la înființarea Editurii "Presa Bună" și 20 de ani de la evenimentele care au făcut să se redeschidă Editura și să poată să se reia publicarea revistei "Lumina creștinului".

Ca atare, câteva inițiative sunt specifice acestui an. Un număr de reviste, prin susținerea binefăcătorilor, ajung în mâinile celor care nu au posibilități să se aboneze, precum și în penitenciare, orfelinate, aziluri, spitale, școli... În triduumul pascal, Liturghiile din catedrală au fost transmise la Radio Maria. Pe situl diecezei (www.ercis.ro) pot fi citite sau ascultate peste 150 de predici rostite de aproape 60 de autori la Liturghiile transmise duminica dimineața de Radio Iași. Printre numeroasele lucrări publicate cu ocazia Anului Sfântului Paul se numără și CD-urile audio cu scrisorile apostolului neamurilor.

Inițiativele vor continua. Sub coordonarea pr. Alois Moraru, în biserica "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman va avea loc sâmbătă, 23 mai, o întâlnire în care sunt invitați peste 200 de operatori și simpatizanți mass-media din dieceză (preoți, călugări, laici). Prima parte a întâlnirii (orele 10.00-12.30) va cuprinde diferite conferințe, expuneri, intervenții și discuții asupra temelor prezentate. După-amiază va avea loc un concurs în care vor fi premiate cele mai bune publicații, după care Întâlnirea va continua cu sfânta Liturghie de la ora 18.00. Cu această ocazie, va fi sărbătorită și revista "Pași spre fericire" a Parohiei Roman "Fericitul Ieremia Valahul", care în luna mai va ajunge la numărul 50, având în decursul anilor peste 50 de redactori și peste 200 de colaboratori.

De asemenea, pentru ziua de 25 mai este prevăzută Ziua Reducerilor la Editura "Presa Bună", cu posibilitatea de a achiziționa cărți la preț redus.

Ziua Comunicațiilor Sociale este o ocazie de a mulțumi celor care citesc și răspândesc publicațiile și cărțile religioase. Într-un mod deosebit, cei care lucrează la Editura și Tipografia "Presa Bună" mulțumesc tuturor acelora care duminică, 24 mai, se vor ruga și vor contribui cu banii lor la colectele care se vor face în Dieceza de Iași pentru susținerea și răspândirea mesajului evangheliei prin mass-media.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Puțin înainte de a termina audiența generală, miercuri, 20 mai, Benedict al XVI-lea a amintit apropiata Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale și a lansat în limba engleză un apel pentru ca "toți cei care fac uz de noile tehnologii" mediatice să le folosească în "mod pozitiv" pentru a realiza "marele potențial al acestor instrumente" și "pentru a stabili legături de prietenie și de solidaritate ce pot contribui la construirea unei lumi mai bune": "Doresc să-i încurajez pe toți cei care au acces la spațiul cibernetic să fie atenți la menținerea și promovarea unei culturi de respect, de dialog și de autentică prietenie unde valorile adevărului, armonia și înțelegerea pot prospera. Tinerilor, în special, mă adresez vouă: Mărturisiți credința voastră prin intermediul lumii digitale! Folosiți noile tehnologii pentru a face cunoscută evanghelia, încât vestea cea bună a lui Dumnezeu, iubirea infinită pentru toate persoanele, să răsune în mod nou în lumea noastră din ce în ce mai tehnologică".

* * *

Parohiile care citesc cel mai mult (2009)
Numărul de abonamente dintr-o parohie raportat la numărul de familii (în paranteză nr. de familii)

Lumina creștinului: Tomești 87 (87), Fălticeni 51 (73), Valea Mică 200 (346), Târgu Frumos 38 (70), Satu Nou (NT) 125 (248), Vatra Dornei 85 (172), Lilieci 115 (251), Pralea 108 (240), Chetriș 120 (269), Buhonca 95 (225).

Isus, prietenul copiilor: Tomești 26 (87), Valea Mică 70 (346), Satu Nou (NT) 50 (248), Oituz 300 (1651), Tărâța 33 (192), Târgu Frumos 12 (70), Fălticeni 12 (73), Buruienești 145 (920), Buhonca 35 (225), Dancu 11 (74).

În anul 2009, revista "Lumina creștinului" apare într-un tiraj lunar de 18.000 de exemplare și "Isus, prietenul copiilor" în 5.500 de exemplare.


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat