Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Gioseni (BC): Curs formativ-recreativ pentru tinerii din Acțiunea Catolică

La Mănăstirea Surorilor Milostive ale Sfântului Carol Borromeu din Gioseni a avut loc, în perioada 15-17 mai 2009, un curs formativ recreativ pentru membrii Acțiunii Catolice, sectorul tineri, din zona Bacău. Programul acestei întâlniri a avut ca punct de plecare versetul din scrisoarea sf. apostol Paul către Filipeni: "Pentru mine, a trăi este Cristos" (Fil 1,21), iar tema a fost "A trăi clipa în Acțiunea Catolică". Prin programul propus s-a urmărit cunoașterea și consolidarea relațiilor dintre membrii ACT din zona Bacău.

La acest moment de formare, spiritualitate și bucurie au participat 41 de tineri din 18 parohii ale zonei, alături de pr. Romeo Neculai - asistent spiritual ACT zona Bacău și echipa de organizare din consiliul diecezan AC: Gabriel Măriuț, Alex Pricope, Alexandra Cojan, Daniela Chelaru.

Întâlnirea a debutat cu o sfântă Liturghie concelebrată de pr. Romeo Neculai și pr. Lucian Adam (vicar în Parohia Gioseni) în capela mănăstirii, în timpul omiliei pr. Romeo făcând introducerea în tema acestor zile: a trăi clipa, animat de speranța creștină, ca membru al Acțiunii Catolice.

A urmat după aceea un moment de cunoaștere care ne-a ajutat la crearea unei atmosfere plăcute pe parcursul cursului. Buna dispoziție și entuziasmul, specifice tinerilor, au fost la ele acasă, participanții depunând un real efort pentru reușita acestui moment la care le-au fost solicitate glasurile, creativitatea, disponibilitatea.

Ziua de sâmbătă a debutat cu sfânta Liturghie, după care au urmat momentele formative propriu-zise. Astfel, provocați de pr. Romeo, prin exemple concrete, am aflat ce presupune "A trăi în iubire", ce costuri presupun iubirea, prietenia și înțelegerea.

Introducerea în lucrul pe ateliere s-a făcut prin specificarea conținutului bagajului de valori pe îl dezvoltăm fiecare dintre noi. În cadrul discuțiilor în grupuri mici, care, de altfel, au fost prilej de cunoaștere și împărtășire a realităților asociative AC ale grupurilor parohiale, am trasat regulile pe care trebuie să le respectăm pentru a putea trăi fiecare moment al vieții ca tineri creștini, am identificat cauzele plictiselii, temerile tinerilor, motivele și scopurile pentru care aleg să fie membri ai Acțiunii Catolice.

După amiază, conduși de tinerii din parohia gazdă, am participat la un program recreativ pe dealurile din preajma localității Gioseni. Seara s-a încheiat cu vizionarea unui film, rămânând ca participanții să reflecteze asupra aspectelor esențiale vizionate.

În spiritul activităților ocazionate de 10 ani de la vizita istorică a papei Ioan Paul al II-lea în România, duminică am avut ocazia, prin grija pr. Costel ?ăranu - asistent spiritual ACT zona Bacău, să descoperim câteva aspecte din pontificatul Sfântului Părinte; apoi am vizionat un film ce reunește Zilele Mondiale ale Tineretului din perioada 1985-2003, avându-l ca protagonist pe papa Ioan Paul al II-lea în mijlocul milioanelor de tineri.

Profitând de prezența pr. Costel, am atins un subiect mai delicat: problemele grupurilor parohiale; astfel, cei prezenți au avut prilejul să găsească lămuriri la unele întrebări/probleme cu care se confruntă în propriile parohii.

Plini de voie bună și încărcați spiritual, încredințând toate hotărârile, speranțele și clipele bunului Dumnezeu, întâlnirea de la Gioseni s-a încheiat cu sfânta Liturghie care a încununat cu succes munca acestor zile, cu evaluarea întâlnirii, împărtășirea impresiilor legate de aceasta și trecerea în revistă a activităților ce vor avea loc în perioada estivală.

Daniela Chelaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15-17 mai: Gioseni (BC): Curs formativ-recreativ pentru tinerii din Acțiunea Catolică


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat