Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Hramul comunității Iosefinii lui Murialdo

Comunitatea Iosefinii lui Murialdo, a trăit bucuria de a-l sărbători pe fondatorul congregației, sfântul Leonard Murialdo, la Liturghia de duminică, 17 mai 2009, ora 18.00, în Parohia "Inima Neprihănită a Mariei" din Roman.

La Liturghia de hram au participat 20 de preoți, numeroși credincioși, un număr mare de tineri, atât din satele din jurul orașului, cât și din cele patru parohii din Roman, printre ei fiind și tineri de alte confesiuni. Bucuria celebrării a fost exprimată într-un mod special de corul format din tinerii celor patru parohii, care prin atitudinea și organizarea lor au dovedit a fi bine pregătiți, creând o atmosferă de mare sărbătoare.

Bucuria tinerilor a fost trăită și împlinită prin prezența pr. Felix Roca, celebrant principal, responsabil cu pastorația tineretului în Dieceza de Iași. Predica, proclamată de părintele celebrant, a fost o evocare și o prezentare a personalității sfântului Leonard Murialdo, tată, prieten și frate. Părintele predicator și-a exprimat uimirea și fascinația față de acest sfânt, față de umilința și sinceritatea exprimată în testamentul său, scris înainte de moartea sa. Din testamentul său au fost redate câteva momente dificile și de încercare prin care a trecut în anii de adolescență, punctând relatarea asupra iubirii milostive și infinite din partea lui Dumnezeu, care l-a susținut și l-a ajutat în acea perioadă grea a vieții sale.

După sfânta Liturghie, tinerii au fost așteptați la sediul iosefinilor, unde au putut continua sărbătoarea în compania formației de muzică populară "Fidelis" din Tămășeni. Mulți tineri prezenți au luat parte la clipele frumoase de dans popular, astfel s-a conturat o petrecere frumoasă și sănătoasă, în stil românesc.

În același cadru festiv a avut loc premierea câștigătorilor de la campionatul de tenis de masă, campionat organizat în cadrul unicului club de ping pong din Roman, ce a avut loc săptămâna trecută, după o perioadă de trei luni de antrenament. În același timp a avut loc și premierea celor care au participat la concursul "Leonard Murialdo", acest concurs fiind destinat în exclusivitate seminariștilor iosefini.

De asemenea, sărbătoarea iosefinilor a fost precedată cu o zi în urmă, sâmbătă 16 mai, de cursul de formare pentru animatori, unde au participat peste 130 de tineri din zona rurală.

A fost o zi deosebită, datorată și vremii minunate de afară, dar mai ales organizării și bunei sincronizări dintre organizatori și participanți.

În scurta sa prezentare, pr. Maximilian Horlescu, a clarificat conceptul de "Vara Împreună", explicând participanților ce rol are animatorul în acest concept în care se poate insera. Animatorul a fost definit ca fiind o persoană ce își pune la dispoziția copiilor și tinerilor competențele și serviciile, în mod gratuit, necondiționat și liber.

Participanții și-au îmbogățit cunoștințele familiarizându-se cu tema "Sabia din stâncă" care va fi în acest an la "Vara Împreună", luând parte la toate atelierele pregătite pentru ei: cateheză, jocuri, cântece, teatru, lucru manual.

La sfârșit fiecare grup a primit o mapă având toate materialele necesare în vederea organizării cât mai bine a campusurilor și a "Verii Împreună" fiind în același timp un suport și un ajutor în organizarea acestor activități.

Ziua a fost încheiată în compania aceleiași trupe de muzică populară, care a reușit să creeze și de această dată o atmosferă foarte plăcută. Toți tinerii au fost invitați să danseze, întrecându-se în a demonstra care grup stăpânește mai bine măiestria de a dansa.

Au fost două zile de mare sărbătoare și pline de haruri, în care cu toții ne-am bucurat de spiritualitatea și personalitatea acestui sfânt, care în fiecare zi ne inspiră cu modul în care și-a trăit viața, fiind un model de urmat pentru toți oamenii și într-un mod special pentru cei tineri. Toate activitățile pe care le organizăm și tot ceea ce facem, așa cum spunea el, le facem spre slava lui Dumnezeu!

Paul Balint

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 mai: Roman: Hramul comunității Iosefinii lui Murialdo


 

lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat