Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Sărbătoarea popoarelor

Sărbătoarea popoarelor, inițiativă promovată de Părinții Scalabrinieni, a ajuns anul acesta la ediția a XVIII-a. Manifestarea este complexă, cuprinzând mai multe sectoare (liturgic, cultural, artistic și gastronomic) și reunind toate comunitățile de emigranți catolici din Roma. Comunitatea catolică română, ce numără circa 5.000 de suflete, a participat activ la toate momentele festive, onorând astfel motoul: "Nimeni nu este străin în Biserica lui Dumnezeu".

Încă din cursul dimineții de duminică, 17 mai 2009, piața "Sfântul Ioan în Lateran" din Roma era plină de lume, italieni, turiști sau emigrați, dornici să intre în atmosfera evenimentului. Cele circa 30 de standuri amenajate în piață, fiecare cu steagul propriu, ofereau un colț din cultura, istoria și arta țărilor participante. Vizitatorii puteau să cunoască și să aprecieze mai bine valorile fiecărei națiuni, înțelegând astfel că nu există culturi superioare.

Liturghia internațională de la ora 12.00 a fost punctul central al festivității. Celebrarea a fost prezidată de arhiepiscopul Antonio Maria Vegliò, președinte al Consiliului pentru Migranți și Refugiați din Vatican. Alături de el au concelebrat responsabilii cu emigranții din cadrul Conferinței Episcopale Italiene și a Vicariatului din Roma, precum și capelanii diferitelor comunități etnice. Cuvintele episcopului au scos în evidență urgența interacțiunii dintre comunitatea italiană și comunitățile de emigranți. Oferirea reciprocă a ceea ce este mai bun și mai nobil din partea fiecăruia poate duce la o conviețuire armonioasă și la îmbogățire culturală și spirituală.

După sfânta Liturghie a urmat o agapă cu adevărat frățească, în cadrul căreia s-au putut gusta preparatele culinare cele mai variate, provenind din Nigeria, Filipine, Polonia, Ucraina, Mexic, Ghana, etc. România a oferit cunoscutele sarmale, apreciate, ca în fiecare an, de participanți.

Ziua sărbătorească a continuat cu programul artistic, urmărit cu viu interes de sutele de oameni prezenți în piață. Comunitatea română a oferit spectatorilor o suită formată din trei dansuri populare din diferite zone ale țării. Evoluția dansatorilor a fost excelentă, iar emoțiile produse s-au văzut din reacția celor prezenți. Mulți dintre românii din public, entuziasmați de muzică și mânați de dor, au încins o horă imensă, atrăgându-i în ea și pe cei de alt neam.

Spre seară, toți s-au întors la casele lor cu îmbogățirea sufletească și culturală dăruită de sărbătoarea tuturor popoarelor și cu o dorință mai mare de a se simți la Roma ca acasă.

Pr. Iulian Faraoanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 mai: Roma: Sărbătoarea popoarelor


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat