Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Tămășeni: Rugăciunea

În casa surorilor Campostrini din Tămășeni se va desfășura o nouă întâlnire formativă lunară pentru tineri, sâmbătă, 16 mai 2009, între orele 15.00 și 17.30.

"Iar când vă rugați, nu faceți ca ipocriții pentru că lor le place să se roage stând în picioare în sinagogi și la colțurile piețelor ca să fie văzuți de oameni. Adevăr vă spun: și-au primit răsplata. Tu, însă, când te rogi, intră în camera ta și, închizând ușa, roagă-te Tatălui tău care este acolo, în ascuns, și Tatăl tău, care vede în ascuns, te va răsplăti. Când vă rugați, nu spuneți multe, ca păgânii, care cred că vor fi ascultați pentru vorbăria lor. Așadar, să nu vă asemănați cu ei, căci Tatăl vostru știe de ce aveți nevoie, înainte ca să-i cereți" (Mt 6, 5-8)

Textul sfântului evanghelist Matei, ales spre reflecție, evidențiază în mod clar și profund atitudinea pe care noi creștinii trebuie să o construim înăuntrul nostru pentru a putea înțelege importanța rugăciunii pentru viața noastră zilnică și pentru ca această atitudine să nu rămână statică, dar să se dezvolte constant. Este necesar să parcurgem un itinerar de cunoaștere și clarificare a acestei dimensiuni mai mult sau mai puțin prezente în viața noastră. Ce este rugăciunea pentru noi, tinerii? Avem nevoie de rugăciune, îi dăm un sens, îi facem spațiu în viața noastră, în lumea zbuciumată cu care ne confruntăm zilnic? Din ce este formată această dimensiune și în ce mod ea poate să fie eficientă pentru noi?

Rugăciunea nu este doar rostirea unor cuvinte învățate la catehism, nu este ceva la care trebuie să apelăm doar atunci când ne găsim într-o dificultate. Rugăciunea este în schimb o atitudine constantă, zilnică, de căutare și responsabilizare, de îmbunătățire continuă a condiției de viață prezente. Orice gând, sentiment și acțiune, poate deveni rugăciune.

Rugăciunea ipocriților și păgânilor nu este acceptată de Dumnezeu, deoarece atitudinea pe care o adoptă nu este corectă, sinceră. Dimpotrivă denotă aroganță, dorința de a fi în văzul tuturor, de a îi înșela pe ceilalți. Dar, de fapt, se înșală pe ei înșiși. Nu este suficient să spunem cuvinte frumoase, să recităm rugăciunile dacă acestea nu sunt legate de viața noastră. Rugăciunea adevărată izvorăște înăuntrul nostru, în dialogul intim cu Dumnezeu și are chipul corectitudinii, al sincerității, al coerenței în orice clipă a vieții. Rugăciunea este adâncă, doar în profunzimea persoanei noastre se poate dezvolta. Ea prinde ființă, se dezvoltă, se maturizează și se realizează doar în dialog sincer cu Dumnezeu și în strâns raport cu el, raport ce se concretizează în relația cu noi înșine și cu cei din jurul nostru.

Din text putem observa, că Isus îi numește "ipocriți" pe cei care au atitudine falsă. Ei consideră că spunând anumite rugăciuni, cuvinte goale, își fac datoria. Dar "își fac datoria" doar în fața oamenilor. Nu trebuie să avem o idee statică de Dumnezeu, de credință, de rugăciune, de tradiție, de anumite practici pe care poate nici nu le înțelegem. Trebuie însă, să adăugăm acestor lucruri gândurile, sentimentele, acțiunile, dorința de a ne schimba, semnificațiile la tot ceea ce facem zilnic. Astfel rugăciunea noastră nu va fi zadarnică, iar comportamentul nostru va spune mai mult decât vorbele rostite. Rugăciunea adevărată nu are nevoie de multe cuvinte, căci se hrănește cu acțiuni coerente devenind un mod de viață. Autenticitatea rugăciunii pe care am construit-o înăuntrul nostru este dovedită și de modul în care ne comportăm în orice situație.

Rugăciunea este o dimensiune interioară, personală, care se formează prin acțiuni concrete de conștientizare a valorii vieții noastre, al scopului nostru. Dacă reușim să construim rugăciunea în acest mod, putem simți prezența constantă a lui Dumnezeu care ne îndrumă pașii înspre construirea libertății interioare și a identității noastre. Simțim în același timp și nevoia profundă de a fi mereu în relație cu el, de a confrunta modul nostru de a fi cu gândurile lui, pentru a face tot posibilul să dăm un răspuns real și coerent la darurile primite. Îi simțim prezența constantă și nevoia de dialog continuu, îi simțim provocările zilnice care ne ajută să creștem dacă ne deschidem și răspundem pozitiv, îi simțim modul subtil și simplu de a intra în relație cu noi, dacă ne lăsăm atinși de prezența sa, prezență de nenumărate feluri, chiar și în situațiile dificile care ne pun piedici. În întâlnirea zilnică cu Dumnezeu, simțim în inima noastră tot mai mult nevoia ca această dimensiune să fie din ce în ce mai profundă, mai sinceră, mai coerentă, mai corectă și astfel crește în noi dorința de a căuta neîncetat, ceva mai mult, să fim mereu mai buni, să nu ne oprim niciodată.

În această relație, care se traduce în relațiile pe care le instaurăm cu cei din jurul nostru, putem simți adevărata bunăstare, "recompensa" promisă de Tatăl, deoarece devine din ce în ce mai clară pentru noi identitatea noastră, simțim adevărata libertate, seninătate interioară. Aceasta se realizează doar dacă reușim să deschidem larg ușa "camerei" noastre, dacă suntem disponibili să ieșim din spațiul nostru limitat și să facem loc înăuntrul nostru tuturor împrejurărilor ce ne fac să creștem. Isus ne invită să ne deschidem, ne inspiră curajul de a intra, de a sta și a ne simți ca acasă la noi. Cine decide să exploreze această dimensiune, îl are ca exemplu unic pe Isus, care ne-a arătat în mod atât de clar care este demnitatea noastră de persoane umane, s-a comportat în mod transparent, deschis, corect și direct. Astfel rugăciunea pe care o construim, ne reprezintă, dovedește cât de mult ne cunoaștem și cât de mult îl cunoaștem pe Dumnezeu, cât de mult ne iubim și-l iubim pe Dumnezeu.

- Ce este pentru noi rugăciunea și ce loc ocupă în viața noastră zilnică?

- Ce modalități folosim pentru a ne ruga?

- În ce mod îi suntem recunoscători lui Dumnezeu pentru tot ceea ce împlinește în viața noastră?

Sr. Anișoara Șandru

* * *

Fundația "Teodora Campostrini"
Strada Bisericii, 1
617465-Tămășeni, Neamț
e-mail: gheraesti@campostrini.it
tel. 0233/746480


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat