Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (ITRC): Rugăciune și amintire

Joi, 14 mai 2009, începând cu ora 11.00, preoții din Iași s-au întâlnit pentru un moment de rugăciune la Institutul Teologic "Sfântul Iosif", în amintirea celor zece ani de la vizita papei Ioan Paul al II-lea în România. Cu această ocazie, PS Petru Gherghel a prezentat o expoziție fotografică legată de personalitatea papei Ioan Paul al II-lea și vizita sa în România.

Peste 30 de preoți care-și desfășoară activitatea în Iași și la Seminar, împreună cu seminariștii, au avut ocazia să admire fotocopiile unor fotografii, în marea majoritate inedite, ale papei realizate de artistul Arturo Mari, fotograf al publicației "L'Osservatore Romano" din Vatican.

Aceste fotografii i-au familiarizat pe cei prezenți cu spiritul deschis al omului Ioan Paul al II-lea, un papă îndrăgostit de Biserică și de tineri. De altfel, în cuvântul de deschidere a expoziției, PS Petru a subliniat dorința papei de a-i fi întâlnit și pe tinerii din România, precum și dorința sa de a vizita și Episcopia de Iași; dar aceste dorințe nu s-au putut concretiza din pricina programului încărcat al vizitei.

Dorind să împlinească acum această dorință, episcopul i-a dat apoi cuvântul papei, "care ne vorbește de la fereastra cerului", și care a fost prezent în Aula magna a Institutului prin fragmente video de la vizita Sfântului Părinte în România, urmărite cu interes deosebit. După vizionarea materialului video, Preasfințitul Petru a amintit demersurile diplomatice efectuate în vederea concretizării visului ca papa să vină și în țara noastră. Preasfințitul i-a mulțumit încă o dată lui Dumnezeu pentru un asemenea dar, "un păstor care a rămas și rămâne în memoria noastră", pentru că l-a învrednicit să ajungă și la noi să ne îmbucure inimile. I-a mulțumit Sfântului Părinte că ne-a încurajat, ne-a întărit credința și ne-a lăsat un vis, "un vis pe care el continuă să-l trăiască în ceruri, visul ca toți să fie una". Un amănunt interesant l-a constituit cu siguranță afirmația Preasfințitului Petru, conform căreia, cu puțin înainte de a pleca în casa Tatălui, papa și-a amintit de vizita sa în România...

Punctul central al întâlnirii l-a constituit momentul de rugăciune din capela Seminarului, care s-a încheiat cu binecuvântarea acordată de PS Petru.

Andrei Dumitrescu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14 mai: Iași (ITRC): Rugăciune și amintire


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat