Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Călătoria lui Benedict al XVI-lea a fost un succes?

de părintele Thomas D. Williams, LC

Urmărind cronologia copilăriei lui Isus, joia aceasta, 14 mai 2009, atenția s-a mutat de la orașul natal Betleem la Nazaret. Dis-de-dimineață, Benedict al XVI-lea a părăsit Ierusalimul în elicopter și a mers în locul unde Isus a petrecut cea mai mare parte din viața sa pământească, din copilărie până la vârsta de circa 30 de ani.

În omilia de la Liturghia pe care a celebrat-o dimineața, papa le-a amintit celor care-l ascultau că Nazaretul este și locul Bunei Vestiri - unde îngerul Gabriel i-a proclamat Mariei că avea să fie mama lui Mesia și unde Cuvântul s-a făcut trup.

Nazaret este locul în care Isus a învățat meseria de tâmplar de la Iosif. Alături de acesta, a explicat Sfântul Părinte, "a învățat virtuțile evlaviei bărbătești, fidelității față de cuvântul dat, integrității și muncii dure".

Nazaret era și orașul natal al Mariei și papa a profitat de ocazie pentru a aprofunda, pentru a doua oară în timpul acestei călătorii, importanța femeilor în Biserică și în societate. Nazaret, a subliniat el, "ne amintește de datoria de a recunoaște și a respecta demnitatea și misiunea acordate de către Dumnezeu femeilor, ca și carismele și talentele lor deosebite".

Ca mame de familie, ca muncitoare sau în viața consacrată, "femeile au un rol indispensabil în crearea acelei 'ecologii umane' de care lumea, și în acest ținut, are nevoie așa de urgentă", a adăugat el.

Toate aceste reflecții - și altele nenumărate pe care papa le-a oferit în aceste zile - duc la o concluzie necesară. Chiar dacă nu se poate înțelege din multele prezentări, călătoria lui Benedict al XVI-lea în Țara Sfântă nu a fost în primul rând politică; a fost spirituală. Încă de la început papa a insistat în a o defini "pelerinaj" și nu "călătorie" sau "vizită". Și în pofida aspectului său puternic public, un pelerinaj are mereu o dimensiune intens personală. Papa este, în primul rând și mai presus de orice, un credincios creștin, un discipol al Domnului Isus.

Gândiți-vă un moment la ceea ce trebuie să însemne pentru Benedict al XVI-lea să viziteze Galileea pentru prima și probabil unica dată ca papă. Galileea, unde sfântul Petru l-a întâlnit pe Isus pentru prima dată, unde a fost chemat și a părăsit toate pentru a-l urma, neștiind că avea să fie primul papă al Bisericii lui Cristos și unul din primii săi martiri.

Gândiți-vă ce a însemnat pentru el în aceste zile să fie la Ierusalim și să viziteze Locurile Sfinte. Ierusalimul, unde Isus a fost tăgăduit de Petru, trădat de Iuda, unde a instituit sfânta Euharistie și și-a dat viața pentru noi pe cruce. Ierusalimul, unde Isus a înviat din morți și s-a înălțat la cer.

Sfântul Părinte este un om profund spiritual și dorea să facă acest pelerinaj. Este călătoria pe care a dorit-o mai mult decât pe oricare. Sub valurile încrețite ale multelor activități și opoziții, există un loc liniștit ca adâncimile mării în care papa se retrage nederanjat, un loc unde este singur cu Dumnezeu. Asemenea Mariei, păstrează toate acestea și le cumpănește în inima sa (cf. Lc 2,19).

În acest context, percepem sensul deplin al expresiei splendide a sfântului Augustin adresată credincioșilor din Hippona: "Pentru voi sunt episcop, împreună cu voi sunt creștin". În Țara Sfântă, Benedict al XVI-lea a fost ambele lucruri. Pentru noi - în realitate pentru toate națiunile și pentru toate popoarele - este episcopul de Roma și vicar al lui Isus Cristos. Pentru noi, se îngrijește de turma lui Cristos și-i întărește pe frații săi în credință. Împreună cu noi, Benedict al XVI-lea este un simplu creștin, un pelerin care vizitează Locurile Sfinte și scoate forță din harul care este prezent aici. Împreună cu el ne uimim în fața misterului Providenței lui Dumnezeu și a maiestății lucrărilor sale.

În aceste zile am fost întrebat adesea dacă această călătorie a papei a fost un "succes". Fără îndoială că a fost, dar nu din motivele la care mulți se așteaptă. Sunt sigur că Pontiful însuși ar răspunde că o schimbare reală și durabilă - a celor care contează - nu este rezultatul programelor politice, al argumentelor ingenioase sau al capacității de a câștiga aprobarea maselor. Este lucrarea harului lui Dumnezeu în inima umană.

Benedict al XVI-lea a venit ca instrument al acelui har și, așa cum spunea sfântul Francisc, ca mijloc al păcii lui Dumnezeu. Acest lucru este chemat să-l facă și ca slujitor bun și credincios este tocmai ceea ce a făcut.

*

Părintele Thomas D. Williams, legionar al lui Cristos, este un teolog din SUA care trăiește la Roma. Actualmente urmărește pentru CBS News vizita istorică a lui Benedict al XVI-lea în Țara Sfântă. Cu această ocazie a decis să scrie o cronică a călătoriei și pentru Zenit.

(După Zenit, 15 mai 2009)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat