Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Rugăciune Taizé cu fratele Kilian

La subsolul catedralei romano-catolice "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași a avut loc joi, 14 mai 2009, o oră de rugăciune Taizé împreună cu fratele Kilian din comunitatea Taizé, în prezența episcopului Petru Gherghel.

Prezența fratelui Kilian se înscrie în programul vizitelor pe care el împreună cu fratele James le fac în mai multe localități din țară unde există grupuri de rugăciune Taizé. Aceștia, responsabili cu toate grupurile de tineri din România care ajung la Taizé, au dorit să-i cunoască pe toți acești tineri, să simtă cu ei bucuria comuniunii și să se unească în rugăciune.

Într-o atmosferă silențioasă, luminată aproape numai de flacăra multor lumânări așezate în jurul crucii Taizé, străpunsă gingaș de sunetul câtorva instrumente muzicale și al cântărilor intonate, tinerii prezenți au putut să se așeze în prezența lui Dumnezeu care li se arăta prin misterul crucii dinaintea lor. Începutul rugăciunii a fost tăcerea prin intermediul căreia fiecare a putut să se conștientizeze pe sine și locul unde este și pentru ce anume trebuie să se dispună.

A fost invocat Duhul Sfânt, martorul și protagonistul oricărei rugăciuni rostite cu inima: "Vino Sfânt Spirit, vino peste noi, vino Sfânt Spirit cu iubirea ta!"

Duhul Sfânt ridică sufletul și-l eliberează de multele gânduri, griji, agitație și dispersie în tumultul lucrurilor și-l transpune într-o stare de odihnă, odihnă în Dumnezeu. De aceea, fiecare putea să cânte de mai multe ori: "Mon âme se repose en paix sur Dieu seul".

Aflat în pacea lui Dumnezeu, sufletul își dă seama că el i se comunică prin milostivire, o milostivire prin care se simte îmbrățișat în misterul său și pe care dorește să o cânte mereu: "Misericordias Domini in aeternum cantabo".

În limba română și engleză s-a citit un fragment din Evanghelia după sfântul Luca care ne-a făcut să înțelegem că Isus, Domn fiind, a venit în mijlocul nostru ca unul care slujește. Apoi s-a așternut liniștea în toată încăperea și fiecare putea să-și mediteze cuvântul lui Isus. Tăcerea, departe de a fi un moment gol, a fost spațiul celei mai fecunde împărtășiri din Dumnezeu; acolo ești tu și Dumnezeu, față în față; sunt gândurile tale în întâlnire cu inspirațiile Duhului Sfânt.

Împreună, cu o încredere totală, am putut apoi să-i adresăm Tatălui nostru ceresc rugăciunea pe care ne-a lăsat-o Fiul său: Tatăl nostru, și să-i cerem darul păcii: "Dona la pace, Signore a chi confida in te", înțelegând că împărăția lui este dreptate, pace și bucurie în Duhul în Duhul Sfânt.

La sfârșit, fratele Kilian a ținut să-i salute pe cei prezenți și să-și exprima bucuria că îi întâlnește pe tinerii din România pentru prima oară la ei acasă. Apoi a scos în evidență simplitatea care caracterizează stilul de viață al fraților din Taizé, arătându-și convingerea că mulțumirea și pacea în viață se pot dobândi cu mijloace puține. Moarte fratelui Roger, a mai spus, a produs desigur o durere mare în rândul tuturor și a arătat că el a voit să fie lipsit de siguranțe, de protecție. Tristețea lăsată în urmă era la fel cu cea a ucenicilor la răstignirea lui Isus. Dar știm că aceasta s-a transformat în bucurie, pentru că spiritul lui continuă să fie prezent.

Preasfințitul Petru Gherghel i-a mulțumit pentru prezență și a apreciat accentul pe care această formă de rugăciune îl pune pe tăcere. E nevoie să ne tratăm sufletul cu tăcere. Ca să aflăm liniștea, a spus episcopul citând autorul unei cărți, nu trebuie să mergem în deșert, ci trebuie să aducem deșertul în orașele și locurile unde suntem.

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru această ora de rugăciune împreună cu fratele Kilian și ne dorim să fim cât mai mult în intimitatea lui Dumnezeu prin rugăciune, cântare și tăcere.

Pr. Cristian Diac

* * *

Impresii

"Precum pasărea se-nalță spre ceruri, deschizându-și aripile ca să zboare, așa ne-am înălțat și noi ființa spre Domnul la rugăciunea Taizé, care ne-a adunat în fața crucii la subsolul catedralei. Ne-am deschis inima printr-un moment de liniște, iar atunci când am auzit glasul Domnului, am intonat cântece pentru a ne bucura de puterea cuvântului în acest dialog sfânt. Prezența fratelui Kilian din Taizé ne-a adus bucurie și încredere în noi fiecare că putem transmite și celorlalți ceea ce primim prin rugăciunea Taizé: pacea spirituală" (Brigita Budău).

"Întotdeauna m-am regăsit la Taizé. Este o spiritualitate care mie personal mi se potrivește: rugăciune, meditație și tăcere. Iar muzica îți dă un sentiment de liniște, de pace, de bucurie; îți dă o siguranță, o certitudine că Domnul este aproape și că e acolo, gata să te asculte. O pace interioară care nu se poate exprima în cuvinte, aceasta stare o creează Domnul prin comunitatea Taizé" (Dana Bradu).

"A fost un moment de pace și regăsire personală; o oră în care am făcut liniște în inima mea, am dat la o parte toate grijile și stresul de fiecare zi. O oră în care zgomotul din jurul meu s-a transformat într-o melodie armonioasă și delicată ce mi-a calmat sufletul" (Iuliana Tofana).

"Pace interioară, bucurie și speranță... Toate aceste sentimente mi-au învăluit sufletul în timpul rugăciunii Taizé, o rugăciune a inimii, a simplității și a unității, în care ne-am putut bucura și de prezența fratelui Kilian din Taizé. E greu de exprimat în cuvinte aceste simțiri profunde, acest dar al rugăciunii, însă, cum Domnul ne cere în dar să dăm ceea ce în dar primim, nu pot decât să dăruiesc la rândul meu mai departe tot ceea ce am primit prin această rugăciune" (Cristina Budău).

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14 mai: Iași: Rugăciune Taizé cu fratele Kilian


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat