Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cacica: Pelerinajul bolnavilor
la sanctuarul "Adormirea Maicii Domnului"

Cu ocazia sărbătorii Celei de-a XVII-a Zile Mondiale a Bolnavului, celebrată la nivel diecezan, Oficiul pentru Pastorația Sanitară al Episcopiei Romano-Catolice Iași, Programul "Servicii de Îngrijiri la Domiciliu" al Centrului Diecezan Caritas Iași, Sanctuarul de la Cacica, Oficiul pentru Pelerinaje și parohiile Diecezei de Iași au organizat și anul acesta, la 13 mai 2009, un pelerinaj special al bolnavilor și al personalului medical la sanctuarul marian de la Cacica.

S-au îndreptat către sfânta Fecioară Maria pelerini din toată dieceza, participând un număr de aproximativ 500 de bolnavi însoțiți de preoții din comunitățile lor parohiale, precum și din ordinele călugărești.

Programul pelerinajului a fost următorul:

  • 09.30-10.00: Sosirea pelerinilor;

  • 10.00: Ritualul de primire solemnă a pelerinilor și celebrarea penitențială;

  • 10.30: Recitarea sfântului rozariu;

  • 11.00: Liturghia pontificală, prezidată de către episcopul Petru Gherghel, urmată de rugăciuni speciale către sfânta Fecioară pentru bolnavi;

  • 13.00-14.00: Prânzul;

  • 14.00: Adorația euharistică și binecuvântarea bolnavilor cu sfântul sacrament;

  • 14.45: Plecarea pelerinilor.

Liturghia a fost prezidată de PS Petru Gherghel, împreună cu pr. Romuald Bulai, paroh al sanctuarului de la Cacica, pr. Mihai Budău, responsabil cu Oficiul pentru Pastorația Sanitară al Episcopiei Romano-Catolice Iași și alți aproximativ treizeci de preoți din întreaga dieceză, care au fost însoțiți de numeroși pelerini.

Îndemnul pe care PS Petru Gherghel l-a adresat în cadrul sfintei Liturghii a fost de a o invoca adesea de pe patul de suferință pe Maria, modelul nostru de răbdare și încredere în Dumnezeu în timpul oricărei încercări sau suferințe. Oferindu-i lui Isus Cristos și Mariei toate jertfele și suferințele personale ca participare la jertfele și suferințele lor pentru mântuirea noastră, avem garanția unor prieteni fideli care mijlocesc pentru noi de la Dumnezeu harul mântuirii. Cei prezenți la adorația euharistică au avut ocazia să facă acest lucru prin rugăciunile îndreptate către Isus din preasfântul sacrament.

Persoanele prezente la acest moment s-au putut regăsi în acele rugăciuni prin care fiecare își acceptă cu umilință suferința și-i cere lui Dumnezeu harul și îndurarea sa, atât pentru ei cât și pentru toți cei care, prin jertfa lor îi alină și-i ajută să-și ducă crucea suferinței lor.

Această zi specială de rugăciune pentru cei bolnavi a fost instituită de papa Ioan Paul a II-lea la începutul anului 1992, cu scopul de a-i sensibiliza pe credincioși față de semenii care suferă.

Marius Adam

* * *

Rugăciune pentru bolnavi

Doamne, Isuse Cristoase, prezent în sfânta taină a altarului, tu, care ai venit în lume să vindeci neputințele oamenilor, tu, care ai venit să chemi la pocăință nu pe cei drepți, ci pe cei păcătoși, și ai acceptat moartea pe cruce pentru mântuirea noastră! Din adâncul inimii, te rugăm să privești la umila noastră suferință și la rugăciunea pe care ți-o înălțăm cu inima sinceră. Primește adorația noastră!

Ocrotește-ne, Doamne, cum știi tu, ca un bun și iubitor medic al sufletelor și al trupurilor. Fă ca suferințele noastre să fie, nu spre pierzarea, ci spre mântuirea noastră. Căci fără harul tău, facem din patul suferinței noastre un loc de disperare, în schimb, alături de tine prindem curaj. Împreună cu tine, suferim din iubire și cu iubire.

Dacă voința ta este ca noi să suferim, primește suferința noastră. Iar dacă voința ta este să ne vindecăm, așa cum i-ai vindecat pe mulți bolnavi care au alergat la tine: șchiopi, orbi, paralizați, vindecă-ne și pe noi.

Venind astăzi înaintea ta, te rugăm din adâncul sufletului nostru, alină suferințele tuturor celor bolnavi, însoțește-i mereu cu prezența ta, cu mângâierea și încurajarea ta.

Fie ca suferințele noastre să ne conducă spre îndreptarea vieții și nu spre disperare. Fie ca patul bolii să fie altarul de pe care, în orice moment, să înălțăm rugăciunea noastră plină de speranță către tine.

Și dacă voința ta este să suferim, asemenea ție în grădina Măslinilor, spunem și noi: "Nu voia noastră, ci a ta să fie!". Dăruiește-ne răbdare și liniște. Alungă de la noi frica și disperarea, ca să nu fim îngenuncheați de durere și să disperăm sau să cădem în patima mâniei sau a blestemului.

Ajută-ne, o, Isuse, cu harul tău, cu prezența ta mângâietoare. Primește suferința noastră pe care vrem s-o unim cu suferința ta de pe drumul crucii și de pe Calvar. Primește lacrimile și suspinele noastre, singurătatea și momentele noastre de neliniște și binecuvântează-le. Binecuvântarea ta din preasfântul sacrament să ajungă astăzi la toți cei care îți slujesc prin suferința lor; fie trupească, fie sufletească. Binecuvântează-i pe toți cu prezența ta, așa cum astăzi ne binecuvântezi cu prezența ta pe noi cei care suntem prezenți aici. Amin.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 mai: Cacica: Pelerinajul bolnavilor la sanctuarul "Adormirea Maicii Domnului"


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat