Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Benedict al XVI-lea merge pe un fir religios

Încercând să ducă înainte mesajul său în pofida criticilor

Pr. Thomas D. Williams, legionar al lui Cristos, este un teolog din SUA care trăiește la Roma. Actualmente urmărește pentru CBS News vizita istorică a lui Benedict al XVI-lea în Țara Sfântă. Cu această ocazie a decis să scrie o cronică a călătoriei și pentru Zenit.

*

În această dimineață ne-am trezit la Ierusalim cu titlurile ziarelor care subliniau presupusa nepotrivire a remușcării papei Benedict al XVI-lea în vizita sa, luni, la Memorialul Holocaustului Yad Vashem și în întâlnirea sa cu șase supraviețuitori ai Holocaustului. Criticile aveau de-a face mai mult cu omisiunile - ceea ce criticii credeau că ar fi trebuit să fie spus - decât cu ceea ce papa efectiv a făcut și a spus.

În pofida amintirii explicite a lui Shoah în primul discurs rostit în Israel și a condamnării incontestabile a antisemitismului ("Orice efort trebuie să fie făcut pentru a lupta împotriva antisemitismului oriunde s-ar afla el"), mulți comentatori au afirmat că nu a fost suficient. Unii au spus că nu au apărut cuvintele "nazist" și "asasinat" în discursul său la Yad Vashem, alții au declarat că papa ar fi trebuit să-și ceară scuze pentru presupusa complicitate catolică în Holocaust. Alții l-au criticat pe pontif pentru că a fost înrolat în armata germană (chiar dacă după aceea a dezertat) și pentru că a arătat emoție scăzută în discursul său la Yad Vashem.

În fața acestui val de critici cu greu se știe de unde să se înceapă (a zgâriat numai suprafața). Se pare că unii dintre ascultătorii Sfântului Părinte nu ar fi fost niciodată satisfăcuți pentru ceea ce putea să spună sau să facă, afară de cazul în care ar fi căzut în genunchi rugând pământul să-l înghită în rușinea cea mai totală. În schimbul a ceea ce mi s-a părut o abordare sinceră și umilă de pace și reconciliere, Sfântului Părinte i s-a reproșat ca și cum ar fi personal responsabil de suferința ebraică în lume.

Am încercat în zadar să explic multor israelieni că papa nu este un om care exprimă în mod deschis emoțiile sale, motiv pentru care orice demonstrație de neliniște care se aștepta din partea lui nu ar corespunde naturii sale. I-am invitat să privească mai mult la decizia personală a pontifului de a trata problema într-un mod așa de sincer și de a vizita Memorialul Holocaustului ca moment forte al primei sale zile în Israel (ceea ce desigur nu i s-a cerut), ca demonstrație a apropierii sale profunde. Din păcate aceste argumentări nu au folosit.

Între timp, din cealaltă extremă, reacțiile sunt la fel de pasionate. În această dimineață am primit un e-mail puternic al unui creștin din Gaza care m-a văzut la telejurnal și a obiectat față de atenția aproape exclusivă dată evreilor în prezentările acestei vizite. Mesajul său lung, intitulat "Și noi?", prezenta o serie de plângeri împotriva tratării palestinienilor din partea statului Israel. "Poate că dumneavoastră ați uitat", a scris el, "că Israelul a fost construit pe sângele și pe casele miilor de palestinieni catolici și creștini". "Poate că ați uitat că Israelul construiește un zid de apartheid, într-un fel mai rău decât zidul din Berlin și decât cel sudafrican", a adăugat el.

Pentru un moment m-am simțit în mică parte părtaș de ceea ce Sfântul Părinte trebuie să experimenteze în timp ce încearcă să navigheze prin uscăciunile extrem de dificile ale sentimentului religios tensionat care îmbibă această regiune. Ca un om care merge pe un fir spiritual, este suficient să se aplece ușor spre stânga sau spre dreapta și este imediat etichetat ca insensibil sau rău. Și mai rău, chiar și atunci când încearcă să obțină echilibrul perfect nu este niciodată suficient. Se pare că mulți observatori nu se interesează câtuși de puțin de intențiile reale ale papei pentru acest pelerinaj sau de conținutul pozitiv al mesajului său, și trec toate cuvintele sale și acțiunile sale pe sub microscop în căutarea a ceva în care să găsească o eroare.

În pofida a toate acestea, papa pare deosebit de sigur de sine și senin, semn al profunzimii convingerilor sale spirituale și al marii sale încrederi că harul lui Dumnezeu va aduce roade îmbelșugate din această vizită. Zilele sale sunt literalmente pline de activități, uneori o activitate în fiecare oră, și cu toate acestea are o bună dispoziție constantă.

Un om care cel puțin în aparență a părut mai în sintonie cu papa Benedict a fost președintele Israelului, Shimon Peres. Într-un pasaj important din discursul său de bun venit adresat Sfântului Părinte, a părut că a perceput mai bine decât oricine importanța vizitei sale apostolice. "Liderii spirituali pot să netezească drumul pentru liderii politici", a spus el. "Pot să elibereze câmpurile minate care împiedică drumul pentru pace. Liderii spirituali ar trebui să reducă animozitatea, așa încât liderii politici să nu recurgă la mijloace distructive". Celor care au criticat călătoria papală definind-o ineficientă, cuvintele lui Peres au părut incisive și profetice. "Nu avem nevoie de mai multe vehicule blindate", a adăugat Peres, "ci de un leadership spiritual inspirat". Este ceea ce Benedict al XVI-lea reprezintă în acest ținut torturat.

Dintr-un punct de vedere mai "lejer", mi-au plăcut cursele mele frecvente în ascensor la Ierusalim datorită unei mici plăci ironice pe care am găsit-o acolo. Ascensoarele în Israel sunt în general construite de o companie care se numește Schindler. Și dat fiind faptul că aici este folosită engleza britanică, cel care călătorește în ascensor este dus în sus și în jos se "Schindler Lifts".

(Pr. Thomas D. Williams, LC, în Zenit, 13 mai 2009)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat