Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Indulgențe cu ocazia Anului Sfintei Preoții

Așa cum s-a anunțat deja, Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea a decis să convoace un special "An al Sfintei Preoții", cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la moartea sfântului paroh de Ars, Ioan Maria Vianney, model luminos de păstor, dedicat pe deplin slujirii poporului lui Dumnezeu.

În timpul Anului Sfintei Preoții, care va începe la 19 iunie 2009 și se va încheia la 19 iunie 2010, este acordat darul de indulgențe speciale, după cum este descris în Decretul Penitențiariei Apostolice.

*

Penitențiaria Apostolică

Decret
prin care sunt acordate indulgențe speciale cu ocazia Anului Sfintei Preoții
stabilit în cinstea sfântului Ioan Maria Vianney

Se îmbogățesc cu darul sfintelor indulgențe exercițiile speciale de evlavie, care trebuie să se desfășoare în timpul Anului Sfintei Preoții convocat în cinstea sfântului Ioan Maria Vianney.

Este iminentă ziua în care se vor comemora cei 150 de ani de la trecerea pioasă în cer a sfântului Ioan Maria Vianney, care aici pe pământ a fost un model admirabil de adevărat păstor în slujba turmei lui Cristos.

Deoarece exemplul său este potrivit ca să-i stimuleze pe credincioși și în special pe preoți să imite virtuțile sale, suveranul pontif Benedict al XVI-lea a stabilit ca, pentru această ocazie, de la 19 iunie 2009 până la 19 iunie 2010 să fie celebrat în toată Biserica un special An al Sfintei Preoții, în timpul căruia preoții să se întărească tot mai mult în fidelitatea față de Cristos cu meditații pioase, exerciții sacre și alte opere potrivite.

Această perioadă sacră va începe cu solemnitatea Preasfintei Inimi a lui Isus, zi de sfințire a preoților, când suveranul pontif va celebra Vesperele în fața sfintelor relicve ale sfântului Ioan Maria Vianney, aduse la Roma de Preasfințitul episcop de Belley-Ars. Tot Sfântul Părinte va încheia Anul Sfintei Preoții în Piața "Sfântul Petru", în prezența preoților veniți din toată lumea, care vor reînnoi fidelitatea față de Cristos și legătura de fraternitate.

Preoții să se angajeze, cu rugăciuni și fapte bune, pentru a obține de la marele și veșnicul preot Cristos harul de a străluci cu credința, speranța, iubirea și celelalte virtuți, și să arate prin conduita vieții, dar și prin aspectul exterior, că sunt pe deplin dedicați binelui spiritual al poporului; ceea ce Biserica a îndrăgit întotdeauna mai presus de orice alt lucru.

Pentru a obține cât mai bine scopul dorit, va fi mult de folos darul sfintelor indulgențe, pe care Penitențiaria Apostolică, prin prezentul Decret, dat în conformitate cu voința înaltului pontif, îl împarte cu generozitate în timpul Anului Sfintei Preoții:

A. Preoților cu adevărat căiți, care în orice zi vor recita cu evlavie cel puțin Laudele de dimineață sau Vesperele în fața preasfântului sacrament, expus spre adorație publică sau așezat în tabernacol, și, după exemplul sfântului Ioan Maria Vianney, se vor oferi cu suflet pregătit și generos pentru celebrarea sacramentelor, mai ales al Spovezii, este împărțită cu milostivire în Dumnezeu indulgența plenară, pe care o vor putea aplica și confraților răposați, dacă, în conformitate cu dispozițiile în vigoare, se vor apropia de spovada sacramentală și de ospățul euharistic, și dacă se vor ruga după intențiile Sfântului Părinte.

În afară de aceasta, preoților le este acordată indulgența parțială, aplicabilă și confraților răposați, ori de câte ori vor recita cu evlavie rugăciuni aprobate în mod corespunzător pentru a duce o viață sfântă și pentru a îndeplini cu sfințenie funcțiile încredințate lor.

B. Tuturor credincioșilor cu adevărat căiți care, în biserică sau în oratoriu, vor asista cu evlavie la dumnezeiasca jertfă a Liturghiei și vor oferi, pentru preoții Bisericii, rugăciuni către Isus Cristos, marele și veșnicul preot, și orice faptă bună făcută în ziua aceea, ca să-i sfințească și să-i plăsmuiască după inima sa, este acordată indulgența plenară, cu condiția să-și fi ispășit propriile păcate prin pocăința sacramentală și să fi înălțat rugăciuni după intenția Sfântului Părinte: în zilele în care se deschide și se încheie Anul Sfintei Preoții, în ziua împlinirii a 150 de ani de la trecerea pioasă la cele veșnice a sfântului Ioan Maria Vianney, în prima joi din lună sau în altă zi stabilită de ordinarii locurilor pentru utilitatea credincioșilor.

Va fi foarte oportun ca, în bisericile catedrale și parohiale, înșiși preoții aflați în fruntea îngrijirii pastorale să conducă public aceste exerciții de evlavie, să celebreze sfânta Liturghie și să-i spovedească pe credincioși.

Celor în vârstă, bolnavilor și tuturor celor care din motive legitime nu pot să iasă din casă, cu sufletul dezlipit de orice păcate și cu intenția de a îndeplini, imediat ce va fi posibil, cele trei condiții obișnuite, în propria casă sau acolo unde impedimentul îi reține, se va acorda aceeași indulgență plenară dacă, în zilele menționate mai sus, vor recita rugăciuni pentru sfințirea preoților și vor oferi cu încredere lui Dumnezeu prin intermediul Mariei, regina apostolilor, bolile și necazurile din viața lor.

În sfârșit, este acordată indulgența parțială tuturor credincioșilor ori de câte ori vor recita cu evlavie de cinci ori Tatăl Nostru, Bucură-te, Marie, și Slavă Tatălui, sau o altă rugăciune aprobată cum se cuvine, în cinstea preasfintei inimi a lui Isus, pentru a obține ca preoții să se păstreze în curăția și sfințenia vieții.

Acest Decret este valabil pentru toată durata Anului Sfintei Preoții. În pofida oricărei dispoziții contrare.

Roma, sediul Penitențiariei Apostolice, 25 aprilie, sărbătoarea Sfântului Evanghelist Marcu, anul întrupării Domnului 2009.

Card. James Francis Stafford,
penitetiarius maior

+ Gianfranco Girotti, OFMConv.,
episcop titular de Meta, regent

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat