Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Presa laică neglijează comorile din discursurile papale

Pr. Thomas Williams comentează pelerinajul în Țara Sfântă.

Preot din Congregația Legionarilor lui Cristos, pr. Thomas Williams (www.thomasdwilliams.com), un teolog din Statele Unite care trăiește la Roma, urmărește pentru CBS News vizita istorică a lui Benedict al XVI-lea în Țara Sfântă. Cu această ocazie el va oferi o cronică a călătoriei sale și agenției Zenit. În continuare prezentăm primul său comentariu.

* * *

Am sosit în Israel duminică seara, ca să fiu aici pentru sosirea lui Benedict al XVI-lea luni dimineață. Proverbialul sistem de securitate israelian a fost mărit pentru vizita Sfântului Părinte, dar în pofida poliției și telecamerelor aflate peste tot am reușit să traversăm aeroportul cu întârzieri minime. Din fericire, nu fusesem în Mexic săptămâna trecută, dat fiind faptul că planșele invitau pe cei care au fost acolo să meargă la punctul sanitar al aeroportului pentru verificări împotriva gripei A.

Ierusalimul este la numai 30 de mile de aeroportul "Ben Gurion" din Tel Aviv, motiv pentru care călătoria nu a durat mai mult de 45 de minute. Șoferul meu taciturn Hezi îmi dădea semnale ocazionale în timpul călătoriei (arătându-mi și cartierul său) în timp ce străbăteam bârâind autostrada cu mașina sa prăpădită Subaru albă, dar a devenit extrem de cordial atunci când i-am spus că nu mă deranja dacă fuma în mașină.

Atunci când cetatea sfântă a Ierusalimului a apărut la orizont, ieșind în evidență din panoramă ca o versiune albă-mediteraneană a cetății de smarald din Oz, mi-a tăiat răsuflarea. Este doar a doua vizită a mea în Țara Sfântă și a merge pe unde a mers Isus și a privi orașul pe care l-a iubit așa de profund este o senzație indescriptibilă.

Orașul este împodobit pentru vizita papei cu steaguri albe și galbene care sunt presărate pe bulevardul principal în jurul cetății vechi, având printre ele steaguri ale statului Israel, albe cu steaua lui David albastră. Emblemele papale nu sunt singurele semne care se pot observa, desigur, și multe planșe anunță sosirea pe ecrane din versiunea cinematografică "Îngeri și diavoli". Peste tot, aici, sacrul și profanul sunt umăr la umăr.

În acest pelerinaj papal care precedă sosirea pontifului în Israel s-au întâmplat deja multe lucruri. Benedict al XVI-lea a petrecut trei zile rodnice în Regatul Iordaniei, unde a vizitat muntele Nebo, de unde Moise a privit Țara Promisă, ca și moscheea Al-Hussein Bin Talal, unde a rostit un discurs excepțional despre dialogul interreligios și intercultural. Acest lucru îmi aduce aminte de o reflecție care mi-a revenit de multe ori în aceste zile. Multe persoane își apleacă urechea la ceea ce papa Benedict spune sau scrie atunci când vreo frază a lui sau vreo acțiune provoacă proteste și este preluată de media seculare. Acest lucru duce la o viziune cu totul parțială și pe nedrept negativă despre papa. Deci știe aproape oricine că un comentariu la Regensburg (Germania) în anul 2006 i-a deranjat pe musulmani și că a iertat excomunicarea pentru patru episcopi schismatici, dintre care unul neagă Holocaustul, dar puțini au citit enciclicele sale despre iubire și despre speranță, sau au ascultat discursurile sale despre sfântul Paul și despre părinții Bisericii.

Duminica aceasta, Benedict al XVI-lea a celebrat o Liturghie pe International Stadium din Amman, unde o altă bijuterie de acest tip a scăpat atenției media. În această țară majoritar musulmană, papa a ales să expună o reflecție aprofundată despre demnitatea femeilor, referindu-se la "carisma lor profetică" și lăudându-le ca "purtătoare de iubire, învățătoare de milostivire și constructoare de pace".

"Cu mărturia sa publică de respect față de femei și cu apărarea demnității înnăscute a oricărei persoane umane, Biserica din Țara Sfântă poate să dea o contribuție importantă la dezvoltarea unei culturi de adevărată umanitate și la construirea civilizației iubirii", a adăugat el.

Sosind în Israel luni dimineața, papa a voit imediat să risipească orice îndoială rămasă cu privire la poziția sa în privința Holocaustului ebraic. În primul său discurs, la aeroportul din Tel Aviv, a afirmat: "Este drept și potrivit ca, în timpul rămânerii mele în Israel, eu să am oportunitatea de a cinsti memoria celor șase milioane de evrei victime ale Shoah, și să mă rog pentru ca omenirea să nu mai fie niciodată martoră a unei crime de asemenea enormitate. Din nefericire, antisemitismul continuă să-și ridice capul său vrednic de dispreț în multe părți ale lumii. Acest lucru este total inacceptabil. Orice efort trebuie să fie făcut pentru a lupta împotriva antisemitismului oriunde s-ar afla el, și pentru a promova respectul și stima față de cei care aparțin oricărui popor, rasă, limbă și națiune în toată lumea".

Papa nu vrea ca să rămână o umbră de îndoială cu privire la respingerea sa față de antisemitism și încearcă să ucidă rapid balaurul înainte de a-și ridica teribilul său cap. Se speră ca bunăvoința sa evidentă să trezească o bunăvoință egală din partea tuturor celor care-l ascultă.

Vizita sa emoționantă la Memorialul Holocaustului de la Yad Vashem, luni după amiază, a oferit o confirmare ulterioară a angajării sale pentru a promova relațiile dintre evrei și creștini și a prezenta o poziție unită în favoarea drepturilor umane. După întâlnire, am vorbit cu mulți evrei pe drum, și cea mai mare parte dintre ei au fost satisfăcuți de modul în care au decurs lucrurile, chiar dacă un om mi-a spus că papa ar fi trebuit să spună milioane de evrei au fost "asasinați" și nu "uciși". În mod cinstit îmi este greu să percep acest nivel de chițibușărie semantică, dar cu siguranță el credea că este important.

Până acum în diferitele sale activități în Țara Sfântă, papa nu numai că a evitat problemele pe care mulți le prevăzuseră, ci a și urmărit în mod activ o cale mult mai înaltă, provocându-i pe ascultătorii săi la pace, la dreptate, la dialog și la respect reciproc. În următoarele zile se așteaptă și mai mult.

(După Zenit, 12 mai 2009)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat