Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ladispoli: Sfântul Mir

Coboară din ceruri, o Duhule Sfinte, / Biserica-ntreagă te-așteaptă!

Pentru comunitatea catolică română "Sfântul Mihail Arhaghelul", din Ladispoli (Italia), duminica din 10 mai 2009 a fost o zi plină de bucurie și emoție: 11 persoane (10 adolescenți și o tânără) au dorit să devină "adulți în Biserică", primindu-l pe Duhul Sfânt, prin marele sacrament al sfântului Mir.

Acest eveniment a avut loc în biserica "Sfântul Ioan Botezătorul" și a fost posibil datorită prezenței în mijlocul nostru a Excelenței sale, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, care a administrat acest sacrament în cadrul sfintei Liturghii solemne de la ora 9.00. La această celebrare au concelebrat: pr. Isidor Iacovici, decan de Italia centrală și de sud, pr. Iștoc Claudiu, responsabilul oficiului național pentru migranți din România, pr. diacon Enzo Crialesi, responsabil cu migranții în Dieceza Port-Santa Rufina (Italia) și, desigur, părintele paroh al comunității, pr. Adrian Chili.

De formarea spirituală a acestor candidați s-a ocupat pr. Adrian, care, după o pregătire îndelungată, le-a reamintit și a încercat să aprofundeze cunoștințele acumulate la prima lor sfântă Împărtășanie, cunoștințe legate de Dumnezeu, de Spovadă, de sfânta Împărtășanie, de sfânta Liturghie, pe care le-au îmbogățit aprofundând sacramentul Mirului, cine este Duhul Sfânt și care sunt darurile pe care ni le dăruiește.

Evenimentul a început de sâmbătă, la ora 14.30, când candidații la sfântul Mir, împreună cu nașii, au primit iertarea lui Dumnezeu prin sacramentul Spovezii, după care s-au făcut ultimele repetiții pentru duminică.

Punctul culminant l-a constituit ziua de duminică, care a debutat cu primirea PS Aurel Percă, întâmpinat cum e tradiția la noi cu pâine, sare și flori, iar întreaga comunitate a intonat "Bine ați venit în mijlocul nostru". Preasfințitul, întâmpinat de părintele paroh și de întreaga comunitate, ne-a binecuvântat cu sfânta Cruce și ne-a stropit cu apă sfințită, după care a gustat din colacul special pregătit.

Sfânta Liturghie a început cu procesiunea solemnă a candidaților la primirea sfântului Mir, a preoților și a episcopului. Candidații, îmbrăcați în haine de sărbătoare și având un trandafir în mână, pășeau plini de emoție spre Biserică, cântând împreună cu întreaga comunitate "Ecce sacerdos magnus" și "Vino, Duhule Sfinte".

Participarea activă la sfânta Liturghie, a candidaților la sfântul Mir, s-a văzut în faptul că ei au fost implicați în citirea lecturilor, a rugăciunii credincioșilor, a prezentării darurilor. Aceste momente au fost pentru ei adevărate clipe de emoții și mărturii de credință, care au culminat cu momentul în care candidații, însoțiți de nașii lor, au primit prețiosul sacrament al Mirului. Plini de Duhul Sfânt, cei proaspăt miruiți, mergând să primească sfânta Împărtășanie, s-au reunit împreună cu toți credincioșii la masa spirituală a euharistiei.

După cuvântul de mulțumire pentru prezența episcopului și a celorlați preoți, comunitatea i-a oferit Excelenței sale Aurel Percă un mic cadou, iar preoților prezenți la altar un buchet de flori.

După sfânta Liturghie a urmat un mic rinfresco, unde toți am avut ocazia specială de a mai vorbi cu preasfințitul și de a ne mai întări forțele, servind un mic aperitiv, iar cei nou miruiți, au primit câte un cadou de la părintele Adrian, păstorul comunității.

Mulțumim din inimă părintelui Adrian Chili și tuturor acelor care s-au într-un mod sau altul s-au implicat ca această sărbătoare să fie cât mai frumoasă, și într-un mod special corului "Sfânta Cecilia", care prin cântările deosebite, ne-a demonstrat cât de frumos poate cânta Duhul Sfânt, folosindu-se de glasurile lor.

Adriana Susanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment: http://picasaweb.google.ro/adychili/SfantulMirLadipoli


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat