Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Administrarea Mirului în comunitatea catolică română

Comunitatea catolică română de la Roma s-a îmbrăcat în haine de sărbătoare duminică, 10 mai 2009, și a retrăit evenimentul Rusaliilor. Un număr de 45 de copii și tineri români au primit sacramentul Mirului prin impunerea mâinilor și rugăciunea episcopului auxiliar de Iași, Aurel Percă.

Cei 45 de candidați la mir (33 din Casilina și 12 de la biserica "Sf. Vitalie") au început pregătirea catehetică în toamna anului 2008, sub îndrumarea atentă a păstorilor comunității, capelan Isidor Iacovici, capelan asistent Iulian Faraoanu și a surorilor care s-au ocupat de cateheză. După ce au parcurs Catehismul Bisericii Catolice, aprofundând în mod special temele referitoare la Duhul Sfânt, după ce și-au purificat sufletul prin sacramentul reconcilierii, tinerele vlăstare ale comunității românești erau pregătiți pentru marea zi a primirii Duhului Sfânt cu darurile sale.

Prima celebrare a avut loc la biserica din Grotte Celoni (Casilina), la ora 12,30. La începutul sfintei liturghii, părintele capelan i-a prezentat pe cei 33 de tineri, confirmând că sunt vrednici de a deveni soldați ai lui Cristos și mărturisitori ai credinței creștine. Predica Preasfințitului a evidențiat însemnătatea sacramentului Confirmațiunii și necesitatea unei mărturii puternice și vizibile în ambientele societății de azi. Punctul culminant a fost rugăciunea de invocare a Duhului Sfânt și ungerea cu sfânta crismă, moment trăit cu credință, dar și cu emoție de toți cei prezenți.

A doua sfântă Liturghie s-a desfășurat la biserica din centru, "Sf. Vitalie", la ora 16.00, fiind străbătută de tematica darurilor Duhului Sfânt, amintite la începutul jertfei euharistice prin aprinderea a șapte lumânări, la rugăciunea credincioșilor și în cuvântul de mulțumire din partea copiilor miruiți. Aceștia erau exact 12, coincidență fericită și asemănare cu grupul celor 12 apostoli ce așteptau coborârea Duhului Sfânt în ziua de Rusalii.

La finalul celor două Liturghii au fost cuvinte de mulțumire rostite de un reprezentant al celor nou miruiți, de capelanul Isidor Iacovici și de Excelența sa, episcop Aurel Percă. Din discursuri a reieșit ideea gratitudinii pentru darurile pe care Dumnezeu le revarsă neîncetat asupra noastră și importanța conservării credinței și a mărturisirii prin fapte de caritate.

Pr. Iulian Faraoanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 mai: Roma: Administrarea Mirului în comunitatea catolică română


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat